Biodiversiteit

BloemenStorm fleurt Nederland op door verspilling tegen te gaan 

Het jonge bedrijf BloemenStorm wil verspilling in de bloembollenteelt tegengaan.
06-07-2015

Het jonge bedrijf BloemenStorm gaat verspilling in de bloembollenteelt tegen. BloemenStorm levert steigerhouten bloembakken gevuld met bloembollen van Nederlandse teelt. Elk seizoen zorgt BloemenStorm voor nieuwe bloemen, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten. Heb je dus een eigen bedrijf en wil je jouw bedrijf wel een fleurige en Nederlandse uitstraling geven, dan kun je terecht bij BloemenStorm.

 

Over BloemenStorm

BloemenStorm wil met haar initiatief afval in de bloembollensector tegengaan. Het jonge bedrijf levert bloembakken gevuld met bloembollen van Nederlandse komaf. Hiervoor worden bloembollen gebruikt die normaal gesproken weggegooid zouden worden, omdat ze niet aan de hoge eisen van de binnenlandse of buitenlandse markt voldoen. Wij spraken met Frank Berbée, één van de oprichters van Bloemenstorm over dit fleurige initiatief.

Wat is precies het probleem dat jullie willen oplossen?

Nederland is met een marktaandeel van bijna 70% een absolute wereldspeler in de teelt van bloembollen. Uit onderzoek van DLO (Dienst Landbouwkundig Onderzoek) Wageningen blijkt echter dat er jaarlijks 247 ton aan bloembollen zo, hupsakee, op de composthoop belanden. En dat terwijl wij met z'n allen steeds minder bloembollen in onze voortuinen planten. Met BloemenStorm willen wij de verspilling tegengaan en het Nederlandse straatbeeld een beetje op fleuren.

De bloembakken van Bloemenstorm. Foto: Bloemenstorm

Hoe en wanneer is het idee voor BloemenStorm ontstaan?

In het bloembollenbedrijf van mijn vader zag ik met eigen ogen hoeveel bloembollen er ieder jaar werden weggegooid. Wij waren vroeger met z'n zessen thuis en als er na het avondeten nog twee aardappelen over waren dan at mijn vader die op. Niet omdat hij nog honger had maar omdat weggooien zonde is. Dat dan juist deze man zijn eigen teelt (gedroogd, gesorteerd en al geteld in gaasbakken) gedeeltelijk weggooide deed mij realiseren dat er ergens iets goed scheef zat. Mijn vader is inmiddels gestopt met het telen van bloembollen maar die verspilling bleef aan mij knagen.

In een tijd waarin duurzaamheid een groot thema is en waar voedselverspilling een belangrijk agendapunt is van vele organisaties, is het toch eigenlijk idioot dat er niemand iets vindt van al die prima bloembollen die op de composthoop, in de vergisting of als koeienvoer eindigen. Kost het kweken van bloembollen soms minder energie dan het verbouwen van wortels en bloemkool? Wij denken van niet.

Afgelopen najaar zijn we op rondreis geweest door Nieuw Zeeland. Dat land staat bekend om rugby, maori's, schapen en aardbevingen maar ook vooral om de kiwi. Het is de nationale vogel, export product nummer 1 en de bijnaam van de trotse bevolking. De kiwi staat symbool voor Nieuw Zeeland zoals de tulp dat staat voor Nederland maar de beleving is hier heel anders. De mensen lopen niet weg met onze bloembollen en als een toerist Nederland bezoekt dan moet hij goed zoeken om die bloembollen te zien.

Waarom zetten wij de overschotten niet in om onze eigen straten op te fleuren, de boel wat vrolijker te maken en bovendien aan iedereen te laten zien dat Nederland het land van de bloemen is? Met deze gedachte in het hoofd, is het idee voor bloemenstorm ontstaan.

Stel ik ben een ondernemer en ik wil een ‘bloemenstorm’ voor mijn kantoor, hoe werkt het dan precies?

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig. De afnemer plaatst een bestelling en wij nemen contact op met de klant om de eerste levering af te stemmen. Vooral de eerste levering krijgt extra aandacht omdat dan bepaald moet worden waar de bloembakken geplaatst zullen gaan worden en hoeveel bloembakken een mooi effect geven. Wij ruilen de bloembakken vervolgens 4 maal per jaar om zo lang mogelijk bloeiende bloemen te kunnen laten zien. In januari/februari hebben we sneeuwklokjes en krokussen en in maart/april/mei zitten er tulpen narcissen en hyacinten in de bak. In de zomermaanden zal de bak gevuld zijn met gewassen als dahlia's, calla's en begonia's en in de herfstmaanden tot december vullen we de bakken met winterviooltjes en stekgoed. Op het moment van levering zullen er vaak nog maar enkele sprietjes te zien zijn maar binnen enkele weken heeft een u bloembak bommetje vol met de meest mooie gewassen. Door middel van lasagne beplanting zorgen we altijd dat er een mooie mix in de bak zit.

Omdat wij werken met overschotten heeft de afnemer geen keuze over de inhoud van de bloembakken. De natuur doet al het zware werk, de afnemer hoeft eigenlijk niets te doen. Die mag lekker naar buiten kijken.

De bloembakken die jullie gebruiken voor de bloemen blijven eigendom van BloemenStorm, wat is de gedachte hier achter?

Op die manier kunnen wij gemakkelijk elk seizoen de bloembakken omwisselen. Bloembollen hebben een aantal weken in de grond nodig voordat ze beginnen te bloeien. Voor iedere bloembak die bij een klant staat hebben wij er ook een staan op ons eigen terrein. Pas als de eerste sprietjes omhoog komen gaan wij de bloembakken leveren. Doordat wij de bloembakken leveren voordat ze in bloei staan kunnen wij de bloembakken opstapelen. Door de afmetingen van de bloembak passen er precies 10 opgestapeld op een blokpalletplaats, wat een standaard eenheid is in de logistiek. Door de bloembakken op te stapelen, af te stapelen en om te ruilen minimaliseren wij de milieubelasting van het distributietraject.  Daarnaast bieden wij een korting voor bestellingen per 10 omdat dan de optimale beladingsgraad word bereikt. Het is een samenwerking tussen de agri-business, logistiek en de cyclus van de natuur.

Hoe zijn de reacties die jullie tot nu toe hebben gekregen? En hebben jullie al veel aanvragen?

De reacties die wij gehad hebben tot nu toe waren louter positief. Vooral vanuit de bloembollensector zelf wordt er enthousiast gereageerd en iedere kweker die wij tot nu toe hebben gesproken heeft toegezegd mee te willen doen. Ook vanuit de brancheorganisatie KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur) en het regiobureau Noord-Holland-Noord kwamen positieve reacties.

Er is nogal wat ophef de laatste tijd over het gifgebruik in de bloembollenteelt en het effect daarvan op de grond en bijvoorbeeld bijen? Jullie zorgen voor minder afval van bloemenbollen wat heel mooi is natuurlijk, maar hoe kijk je aan tegen deze kwestie?

De associatie tussen bloembollen en gif leeft heel sterk bij mensen. En dat is jammer want er worden op dit gebied heel veel positieve stappen gezet en ik weet uit eerste hand hoeveel leven er nestelt en broed tussen de bloemenvelden. Er worden bijvoorbeeld stappen gezet om het grondwater te verbeteren. Wij vinden het jammer dat het enige dat vaak wordt onthouden als er wordt geschreven over verbeteringen in de bloembollenteelt, bloembollen en gif is. Wij willen juist een positieve impact maken door verspilling tegen te gaan. Als het over eten gaat, vinden mensen verspilling heel erg, maar hierbij lijkt het wel eens alsof het idee is “wij eten het niet dus is het ook niet erg”. Wij vinden het belangrijk om juist ook wat aan verspilling in de bloembollenteelt te doen.  Wij richten ons dus vooral op de verspilling die momenteel plaats vindt in de sector maar we zijn ook zeker van plan onze leveranciers te gaan stimuleren om groene keuzes te maken. Dit is een traject wat we gezamenlijk in moeten maar uiteindelijk duurt groen altijd het langst.

Direct naar de projectpagina van Bloemenstorm