Biodiversiteit
Groene stad
Lifestyle
Duurzaam wonen

Bloemen minder groen dan je denkt (maar jij kan dat veranderen!) 

Er worden in Nederland helaas nog maar weinig biologische bloemen geteeld, dus hoe koop je toch een verantwoorde bos?
13-02-2019 - door Maartje

Foto: Remi Yuan

In Nederland worden jaarlijks miljoenen bloemen verkocht, maar hoe gezond en duurzaam zijn die eigenlijk? Voor Valentijnsdag 2018 onderzocht Greenpeace met een steekproef hoeveel gifstoffen er te vinden waren op een boeket snijbloemen. De uitslag bleek niet mis: er bleken maar liefst 43 verschillende gifstoffen op de boeketten te zitten, waaronder pesticiden die voor bijen giftig zijn en zelfs middelen die in de Nederlandse sierteelt verboden zijn.

In Nederland werden in 2016 maar liefst 12,5 miljard bloemen en planten verkocht, aldus Royal FloraHolland. Helaas zijn die dus niet zo groen als ze lijken. Ook de toezichthouder NVWA erkent dat er misstanden zijn in de bloementeelt. Zij houden toezicht op de sierteelt. Die scharen ze zelf onder de categorie 'hoog risico' als het gaat om het gebruik van verboden middelen. Een groot deel van de snijbloemen die in Nederland worden verkocht, komt overigens uit het buitenland. De meeste rozen, nog steeds de bestverkochte bloem van ons land, komen bijvoorbeeld uit Afrika. Daar mogen telers bestrijdingsmiddelen gebruiken die in Nederland verboden zijn.

De biologische bloementeelt gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen. Het aantal bio-telers is in Nederland echter nog zeer gering. Zo is het grondoppervlak voor biologische sierbloemen in Nederland sinds 2011 stabiel op 0,07 procent van het totale oppervlak dat wordt gebruikt voor de bloementeelt. Dit komt ook doordat er nog geen grote vraag is naar biologische bloemen. Maar hoe kom je dan aan een mooi, biologisch boeket? Wij spraken met Toma van den Bosch, die sinds 2018 biologische bloemen verkoopt.

Kies voor biologische bloemen

Toma van den Bosch: "Wij merken dat er nog veel onwetendheid is over wat biologisch geteelde bloemen zijn. ‘Bloemen zijn toch altijd biologisch’, zegt men dan. Maar bij het telen van biologische bloemen worden absoluut geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, zoals bij de gangbare sierteelt wel het geval is.

Verder worden biologische bloemen, in tegenstelling tot de gangbare sierteelt, in de volle grond en op natuurlijke wijze geteeld. Een plant die in de volle grond groeit, maakt van nature afweerstoffen aan tegen plagen en ziekten zonder dat hierbij gif nodig is. Op deze manier bloemen telen is dus beter voor de bloem, de bodemkwaliteit en de biodiversiteit."  

Foto: Eva Waardenburg

Biologische bloemen kun je herkennen aan het SKAL-keurmerk, het logo van een wit blaadje op een groene achtergrond. Iets minder goed zijn de duurzame bloemen waar wel chemische bestrijdingsmiddelen voor zijn gebruikt maar minder dan bij de reguliere teelt. Deze bloemen hebben het MPS-keurmerk (Milieuprogramma Sierteelt). Biologische bloemen zijn te koop vanaf het voorjaar tot de eerste vorst. Buiten deze periode zijn er nauwelijks verse bio-bloemen te krijgen en ben je aangewezen op bloemen met het MPS-keurmerk. Wil je je Valentijn in februari dus met een biologisch boeket verrassen, dan heb je pech. 

Je kunt natuurlijk ook voor een plant kiezen om langer van te kunnen genieten, maar ook in de teelt van kamer- en buitenplanten gaat nog veel mis. Gelukkig probeert start-up Sprinklr daar al enkele jaren verandering in te brengen. Bij hen kun je wél verantwoorde planten kopen. Ook leuk om je lief mee te verrassen!

Zo houd je bloemen lang goed

We vroegen Toma naar haar tips om bloemen zo lang mogelijk goed te houden: "Snij de bloemen schuin af met een scherp mesje. Zet ze op schoon water in een schone vaas, zorg dat er geen blad in het water zit en doe er vooral geen chloor in! Bloemen staan niet graag in de directe zon of op een tochtige plek, dus houd daar ook rekening mee. Verwijder uitgebloeide bloemen uit het boeket om vervuiling van het water te voorkomen en ververs het water als het troebel is."

  Foto: Leonardo Wong

Hier vind je biologische bloemen

Er bestaat nog geen compleet overzicht van bloemisten die biologische bloemen verkopen. Maar bij deze verkopers kun je nu al terecht:

Je kunt natuurlijk ook zélf je bloemen plukken. Zo zijn er in Nederland verschillende pluktuinen waar je in de zomermaanden terecht kunt voor een duurzaam boeket.

ASN Bank zet zich in voor het behoud en de bescherming van biodiversiteit in Nederland. Lees hier hoe we als bank de biodiversiteit in Nederland beschermen

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!