Geldzaken
Tech

Blockchain: wat is dat? 

Blockchains, waar ook de Bitcoin op gebaseerd is, bieden in de nabije toekomst perspectieven voor een eerlijkere wereld.
15-07-2016
Blockchain is een revolutionaire technologie

Als je wel eens Google Drive of OneDrive gebruikt, maak je gebruik van een blockchain. Heb je een Bitcoin wallet? Dan maak je ook gebruik van blockchain. Wat een blockchain precies is en hoe het kan bijdragen aan een betere wereld, is een vrij complex verhaal. Daarom: een uitleg over blockchain voor beginners - kun jij op dat volgende feestje flink indruk maken. You’re welcome!

Een blockchain is eigenlijk een grote database. Het is open voor iedereen, niemand is de eigenaar. Net zoals het internet, met alle websites. Iedereen met een internetverbinding kan die pagina’s bekijken. En dit wordt al volop gebruikt door ondernemers, bijvoorbeeld door de eerste blockchain koffie te maken.

Blockchain uitgelegd

Een blockchain valt het beste te vergelijken met een soort spreadsheet die op Google Drive of Onedrive (in the ‘cloud’) staat, die je misschien ook wel op je werk gebruikt. Het bestand wordt met meerdere mensen gedeeld, mensen kunnen er in werken en tegelijkertijd ook wijzigingen van anderen zien. Je werkt dus altijd in de laatste, up-to-date versie. Handig!

Maar er is wel een verschil: in de blockchain kun je alleen onderaan informatie toevoegen. Je kan dus wel dingen wijzigen, maar het verleden blijft staan. Iets uit het verleden kan maar door een iemand tegelijkertijd worden ‘gebruikt’, en dat is voor iedereen zichtbaar. Dat heeft als voordeel dat je verplicht wordt eerlijk te zijn, want het is erg duidelijk als je probeert iets uit het verleden te veranderen. In dit artikel in The Economist wordt dat goed uitgelegd.

Bij het gebruik van deze databases wordt een soort geheimschrift gebruikt, ‘hashcode’ genoemd. Die code wordt gekoppeld aan een bepaalde aankoop of transactie. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld wel eens met een watermerk, om illegale doorverkoop tegen te gaan.

Zo werkt de blockchain

Stel: jij koopt een film. Daarbij wordt een hashcode gegenereerd en datum en tijd toegevoegd, zodat duidelijk is dat jij degene bent die ‘m gekocht heeft. Zo heb je dus alle informatie bij elkaar (zoals een transactie op je bankrekening: wie, wat & wanneer). Voilà, een ‘smart contract’.

Jij wil je film doorverkopen, want je vrienden willen ‘m ook zien en liefst zo goedkoop mogelijk. Er is bij de aankoop afgesproken (door de producer van de film) dat doorverkopen maximaal 5x kan. Dat wordt geregistreerd in de database. Jij ontvangt voor het doorverkopen ‘credits’, waar je weer een nieuwe film van kan kopen. Dat is goed voor de economie! Peter de Ruiter schreef op Frankwatching een ontzettend goed, uitgebreid stuk met als voorbeeld een e-book: aanrader!

Betalen met Bitcoins, of toch niet?

De voordelen van de blockchain zijn voor veel mensen al duidelijk:

  • Snel, want real-time;
  • Goedkoop, want er is geen tussenpersoon meer nodig;
  • Betrouwbaar, want de transacties zijn op alle computers die zijn aangesloten bij die blockchain zichtbaar. Gesjoemel wordt daardoor bijna onmogelijk.

Toch zijn er veel mensen nog sceptisch, wat ook begrijpelijk is. Het uitleggen van de blockchain is niet zo gemakkelijk, mensen zijn vaak pas overtuigd na het zien van de werking ervan. De Bitcoin, een van de bekendste blockchains, wordt vaak óf gezien als iets voor de verre, verre toekomst óf voor mensen die de waarde en het belang van geld niet zouden begrijpen.

Voorbeelden van blockchain technologie

Hoewel het misschien nog een ver-van-je-bed-show lijkt, gebruiken instanties al blockchains. Zo beschrijft Wouter van Noort in het NRC hoe energiemaatschappij Enexis probeert om een blockchain te starten met mensen die zelf wind- en zonne-energie produceren. Er wordt dus in principe geen gebruik gemaakt van ‘derde partijen’, zoals banken die ons geld beheren.

Peter de Ruiter legt duidelijk uit waarom het systeem ook revolutionair kan zijn op het gebied van milieu, onze voedselketen, mensenrechten en vrijheid. Hij beschrijft hoe je met een blockchain een heel nieuw Internet zou kunnen bouwen, waar iedereen toegang toe heeft. Het eindigt dan op een .bitdomein, niet op de DNS-server die de overheid kan laten uitschakelen (over duurzaam gesproken!).

Blockchains bieden mooie perspectieven voor een betere wereld, want niet alleen filmmakers en uitgeverijen krijgen zo een nieuw verdienmodel (want zij ontvangen marge, iedere keer als dezelfde film of hetzelfde boek weer wordt doorverkocht), in theorie zouden bijvoorbeeld paspoorten ook vervangen kunnen worden door blockchains. Het gebruik van blockchains staat nog in de kinderschoenen, maar gaat in de toekomst ongetwijfeld zorgen voor eerlijke en duurzame initiatieven

Meer over blockchain & cryptocurrency

Wil je verder lezen over blockchain en cryptocurrency, dan raden we je deze artikelen aan: