Biodiversiteit
Lifestyle
Duurzaam wonen

Blad-muziek: planten op je playlist 

Dankzij twee nieuwe uitvindingen kun je luisteren naar de muziek die planten produceren!
22-11-2018 - door Maartje
Foto: Avi Naim

Nu we massaal in de grote stad zijn gaan wonen, groeit onze behoefte aan groen om ons heen. Dit verklaart mede de opkomst van de urban jungle hype (hallo Monstera!), de enorme interesse in verticale bossen en het fenomeen 'plantenbaden'. Met deze twee uitvindingen kun je nu muziek maken mét, en beluisteren van, je planten.

Bladmuziek

Deze zomer kwamen we op een festival de muzikale plantenbakken van Bladmuziek tegen. Een groep studenten kreeg de opdracht om de leefbaarheid in een Rotterdamse buurt te vergroten. Ze ontwikkelden hiervoor unieke plantenbakken waar je samen muziek mee kunt maken. Als je de plant aanraakt, produceert dit een muzieknoot dankzij het electrische circuit dat door de plantenbak loopt.

Wil je een beetje een lekker muziekje dan kun je dus met een aantal mensen de planten aanraken, wat dan weer leidt tot een leuke interactie met je buurtgenoten. Op dit moment wordt de Bladmuziek plantenbak verder ontwikkelt maar wij kunnen niet wachten tot we een potje kunnen jammen met het groen op straat!

Plants Play

Planten genereren energie en die kun je doorvertalen naar muzieknoten. Met dat idee zijn de Italiaanse Edoardo Taori en Federica Zizzari aan de slag gegaan. Na een succesvolle crowdfundingcampagne konden ze hun Plants Play ontwikkelen: een apparaatje dat de elektronische signalen van planten omzet in muziek die je kunt afspelen op je smartphone.

Je sluit twee electroden met zuignapjes aan op een boom of je favoriete kamerplant en dankzij de wearable Plants Play kun je luisteren naar de muziek van je plant. De hele set kost €300 maar dan heb je wél de meest unieke playlist die er is.

De Plants Play in actie

Meer plantpower

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!