Biodiversiteit
Groene stad
Natuur

Biodiversiteit: zo doe je dat.  

Geef biodiversiteit een boost met deze tips.
13-06-2017 - door Maartje

Wilde bloemen: een snackbar voor insecten

Wij houden van diversiteit en al helemaal van biodiversiteit. En dat zou jij ook doen, als je wist hoe enorm belangrijk biodiversiteit is voor het voortbestaan van onze aarde en al het leven daarop. Dus hier een korte uitleg over wat het is en hoe jij kan helpen om biodiversiteit te boosten!

Biodiversiteit is de verscheidenheid van dieren, planten, micro-organismen en ecosystemen. Biodiversiteit is essentieel voor het leven op aarde, zo zorgt een veelzijdigheid aan planten weer voor een veelzijdigheid van dieren. Helaas overvragen wij onze planeet en maken wij haar grondstoffen sneller op dan dat ze worden geproduceerd.

Zo sterven er steeds meer soorten, steeds sneller uit. Zo snel zelfs dat dit tussen de 1.000 en 10.000 keer sneller gaat dan de natuurlijke uitstervingsgraad. Met het uitsterven van soorten neemt de biodiversiteit af: direct, maar ook indirect omdat andere soorten weer afhankelijk zijn van de uitgestorven soorten. Een catastrofaal domino-effect dus.

Hoe kun jij nou iets doen aan zo'n groot probleem? Wij vroegen het drie experts en hebben een lijst met tips samengesteld met kleine én grote acties die je vanaf vandaag kunt ondernemen.

Biodiversiteit tips

  • Koop biologische, lokale, groenten en fruit of word een Herenboer en eet van je eigen land
  • Eet minder vlees en als je vis eet kies dan voor vis met het MSC of ASC keurmerk
  • Zet exotische, invasieve soorten op je menu en maak bijvoorbeeld pesto van Zevenblad
  • Haal de tegels uit je tuin en zet hem vol met vlinder- en bijvriendelijke planten. Deze kun je ook op je balkon plaatsen!
  • Haal ook voor je deur een tegel uit de stoep en vervang hem door een living pavement tegel van Gewildgroei
  • Creëer een hotspot voor bijen & andere insecten en zet een insectenhotel in je tuin. Bijvoorbeeld van BugInn.
  • Word een guerilla gardener en zaai wilde bloemen op een braakliggend veld of zet plantjes neer in een leeg perkje.
  • Doe mee met een gezellige zaaiactie van The Pollinators die van Nederland een waar bijenparadijs willen maken

Guerilla garden in Amsterdam. Foto: Branko Collin

Wil je weten waarom deze tips de biodiversiteit vergroten? Hieronder lichten de experts het verder toe.

Zet biodiversiteit op je menu

Met je eetgedrag kun je al veel bijdragen aan biodiversiteit. Zo licht Ireen Verduijn van Natuur & Milieu toe: "Kies voor biologische groenten, fruit en aardappels: daarbij wordt er bij de teelt geen gebruik gemaakt van pesticiden. De pesticiden in de landbouw zijn een bewezen oorzaak voor grote sterfte onder populaties bijen en andere insecten.

En let op bij het eten van vis: is de vis gevangen met oog voor populaties en met een goeie vangstmethode? Veel vis wordt gevangen met sleepnetten, een net wat over de bodem trekt en alles opvist wat er in komt. Hierbij wordt de zeebodem en haar flora en fauna ernstig verstoord. Vissoorten en zeedieren die de vissers niet kunnen gebruiken worden weer overboord gegooid, vaak niet meer levend of met weinig kans op herstel. Doordat er in zulke grote mate vissen worden onttrokken aan de zee, krijgen de populaties geen tijd om zich te herstellen via nieuwe generaties vis. De soort sterft uit.

Veel van onze zeeën zijn al op deze manier geplunderd en een stuk armer aan soorten dan ze ooit waren. Wees daarom matig met vis, raadpleeg de viswijzer welke soorten je het beste kunt kiezen, en let op keurmerken zoals MSC gevangen vis, of ASC kweekvis waarvoor minder antibiotica wordt gebruikt. Vissoorten die op kritieke levels zitten zijn bijvoorbeeld paling, tonijn, en veel garnalensoorten. Veilige keuzes zijn vaak haring en mosselen van eigen bodem.

En eet ook vooral exoten en invasieve soorten! Sommige plant- en diersoorten horen oorspronkelijk niet in een gebied thuis zoals bijvoorbeeld de grijze eekhoorn die uit Amerika naar Engeland overkwam. Na korte tijd was de populatie inheemse rode eekhoorns gedecimeerd. Ook voor planten geldt dit, zo is de Japanse duizendknoop inmiddels in alle Nederlandse bermen te vinden. Het goede nieuws is dat deze naar asperge smaakt dus oogsten maar! Ook zevenblad kan een behoorlijke plaag in je tuin zijn en alle andere vegetatie overgroeien, maak er dus gerust een lekkere soep of pesto van."

Zevenblad, opeten die invasieve exoot!

Victor van Gaasbeek van Beeolocal voegt daar nog aan toe: "Kies voor lokale producten want alles wat van ver moet komen belast het milieu met het transport. Vliegtuigen, schepen en vrachtwagens worden allemaal gebruikt om eten te verplaatsen van boer tot bord en dit levert veel CO2 uitstoot op. Honing is wat dat betreft ook een ideaal product om lokaal te kopen, de smaak verschilt namelijk ook per locatie en seizoen, wat het natuurlijk extra interessant maakt om eens te proberen!

En minder vlees eten is misschien wel de makkelijkste stap om de biodiversiteit te vergroten. Deze dieren krijgen namelijk veel soja te eten en om aan de steeds grotere vraag naar soja te voldoen, worden tropische bossen gekapt om plaats te maken voor sojaplantages. Het verlies van tropische bossen is verschrikkelijk voor de lokale biodiversiteit maar werkt door over de hele wereld omdat deze bossen fungeren als een buffer tegen klimaatveranderingen."

Van natuurlijke tuin tot guerilla gardening

Ook buitenshuis kun je veel doen, ook als je vingers niet eens lichtgroen zijn. Ireen van Natuur & Milieu helpt je op weg: "Heb je een tuin? Bestraat deze vooral niet, ook slecht voor de afwatering, maar plant bij-vriendelijke, bloeiende planten. Deze trekken insecten en daarmee ook dieren die insecten eten. Maak je tuin tot een echte insectenhotspot met de plaatsing van een insectenhotel. En ruim niet teveel op maar laat wat takken in je tuin liggen voor kleine reptielen zoals hagedissen en hazelwormen.

Het stijlvolle insectenhotel van BugInn

Ook een dode boom is geen eindstation: dit betekent nieuw leven voor schimmels en paddenstoelen, en soorten als spechten en boommarters om hun nestje in te beginnen. Ook een vijver is ook een bron van leven, maar zelfs met een waterbadje voor vogels ben je al goed bezig. Buiten je tuin kun je gaan guerilla gardenen. Braakliggende terreinen en kale bermen schreeuwen gewoon om ingezaaid te worden, idealiter met bloeiende planten zoals wilde bloemenmengsels.

Rick van BugInn voegt daaraan toe: "Wilde bloemen zorgen voor voedsel voor insecten, die weer aan de basis staan van de rest van de voedselketen. En bovendien ziet het er prachtig uit."

ASN Bank zet zich in voor het behoud en de bescherming van biodiversiteit in Nederland. Lees meer over hoe we biodiversiteit beschermen.

 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!