Bill Gates gaat netwerken voor Wereldprijs-winnaar Legbank 

Het team van Legbank won eind november vorig jaar de Wereldprijs. Het initiatief krijgt nu een bijzondere netwerker: Bill Gates.
28-01-2016
Foto: Marcel Conradi

Foto: Marcel Conradi

Initiatiefneemster Merel Rumping, werkzaam voor ProPortion, wil met Legbank bereiken dat iedereen die een been mist eenvoudig toegang heeft tot goede en betaalbare protheses. Dat is nu helaas niet het geval. "Dertig miljoen mensen hebben slechte toegang tot prothese-voorzieningen.” 

Het plan van het Legbank-team was niet alleen goed voor de Wereldprijs, maar werd vorige maand ook onderscheiden met de SocialAdventure Challenge van Cordaid. Onder andere door de media buzz die de prijzen opleverden, werd Merel Rumping onlangs benaderd met het verzoek of ze ook een pitch wilde houden voor Bill Gates bij het evenement The Power of Progress. 

„Organisator OneWorld wil mensen met een goed idee een podium bieden”, legt Rumping uit. „Ze hadden gehoord dat Legbank verschillende prijzen had gewonnen en dachten dat ik wel goed kon pitchen. Ik stond bijna te dansen op de tafel toen OneWorld belde, maar de organisatoren deden wel direct aan verwachtingsmanagement. Gates kwam niet om geld uit te delen! Hij was benieuwd naar nieuwe innovaties in Nederland en vindt het belangrijk om met jonge mensen gezien te worden.”

Dus je mocht opdraven in de PR-show van Bill Gates?

„Een beetje wel misschien, maar daar staat wel veel tegenover. LegBank krijgt nu aandacht in alle landelijke media. Ik werd gisteren gebeld door vrienden die zeiden: „Je bent op het 8 uur-journaal en je bent vaker in beeld dan Bill Gates!” Wij willen zoveel mogelijk mensen over ons idee vertellen en daar heeft dit zeker bij geholpen. Bovendien is Bill Gates natuurlijk een enorme expert in het opschalen van een nieuwe technologie. En hij geeft ook advies.”

Je bent op het 8 uur-journaal en je bent vaker in beeld dan Bill Gates!

Bill Gates was erg enthousiast over de pitch voor Legbank. Hij stelde meteen ook een ambitieus doel: bouw dit jaar vijftien nieuwe uitgiftepunten in Colombia en vestig je ook in een land buiten Colombia. 

„Het is inderdaad vrij ambitieus om naast Colombia nog ergens anders te beginnen”, erkent Rumping. „Wij gaan eerst in mei een demonstratieproject in Colombia uitvoeren, waarbij we prothesemakers trainen. Maar op zich staan we er wel positief tegenover. We willen in elk geval opschalen, dus ik kan me voorstellen dat we in 2017 bijvoorbeeld ook actief worden in Rwanda, waar we reeds contacten hebben. In die zin is het niet onmogelijk.”

Had Bill Gates ook een suggestie hoe Legbank die ambitie kan bereiken? 

„Ja, volgens hem konden we veel leren van commerciële bedrijven die ook technologieën uitrollen naar andere landen. Er waren volgens hem veel cases waar we met ons team van konden leren. Hij vroeg zich hardop af met welke mensen hij ons kon verbinden. Hij beloofde dat hij daarover na zou denken. En daarna was de vogel gevlogen. We hopen op een follow-up moment.”

Heeft hij je visitekaartje?

Rumping lacht. „Eigenlijk mocht ik die niet geven. Maar ik ben ook Fado-zangeres. Dus ik heb hem de CD van onze groep Palpita gegeven, met daarin mijn visitekaartje. Zijn personal assistent heeft me ook op Twitter toegevoegd. Dus er is een opening voor contact!”

Met deze pitch over Legbank maakte Merel Rumping indruk op Bill GatesHier zie je Merel Rumping in actie als Fado-zangeres