Eten en drinken
Zero waste

Bijzonder brood van reststromen 

Serveer jij tijdens het ontbijt nog een standaard volkoren bammetje? Dat kan voortaan anders!
07-08-2018 - door Jessie
Niets lekkerder dan warm vers brood!

Niets lekkerder dan warm vers brood!

Brood blijkt de ultieme toepassing voor reststromen te zijn. Van ‘bierafval’ tot afgedankte bananen: ondernemers zien overal kansen om afvalstromen om te toveren in smakelijke sneetjes. Extra voordeel: brood van bijzondere ingrediënten kan nog gezonder zijn ook!

Brood redden met tosti's

Manuel Oostveen en Benjamin Namane van De Tweede Jeugd zijn twee jaar geleden begonnen met het redden van brood. Maar al te vaak wordt vers brood aan het einde van de dag in de prullenbak gegooid. Zonde natuurlijk! Daarom verkopen Manuel en Benjamin brood van een dag oud voor de helft van de prijs. En met succes: er zijn al meer dan 14.000 broden gered.

Daarnaast is er volop geëxperimenteerd met producten gemaakt van restbrood, zoals wentelteefjes en gefermenteerde brooddrank. Ook hebben ze een succesvolle Tostibar op de NDSM-werf en blijven ze op zoek naar nieuwe manieren om mensen bewust te maken van voedselverspilling en nog meer broden te redden. Ook broodredder worden? Neem dan een kijkje op de website van De Tweede Jeugd.

Amsterdams brood van bierafval

Bij het brouwen van jouw biertje komt een hoop afval kijken, waarbij zo’n 80% uit bierborstel bestaat. Zonde, vonden vier studenten (hoe kan het ook anders met zo’n onderwerp) aan de Universiteit van Amsterdam. Daarom ontwikkelden ze tijdens een studieopdracht brood van het brouwafval van de Amsterdamse brouwerij Oedipus: Brouwbrood.

Het brood wordt al op meerdere plekken in Amsterdam verkocht en is een grote hit op terrasjes bij de borrel. We schreven al eerder uitgebreid over dit bijzondere brood van bierafval, maar sindsdien hebben de jonge ondernemers niet stilgezeten. Momenteel zijn ze op zoek naar restwarmte voor hun bierborstel droogproces om de productie nog duurzamer te maken!  

Brouwbrood van bierafval

Bananenbrood van onverkochte bananen

Ook biologische supermarkten kopen vaak meer in dan ze uiteindelijk kunnen verkopen. Vooral biologische bananen bleken vaak op de afvalhoop te belanden, omdat ze snel bruin werden. Samen met bakkerij Hutten, één van de buren van het Ekoplazamagazijn in Veghel, werd van deze reststroom een nieuw (en behoorlijk smakelijk) product gemaakt: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maken er nu bananenbroden van!

Wie wel eens een bananenbrood gemaakt heeft weet hoe belangrijk het is dat de bananen extra rijp zijn om de zoete smaak te krijgen; een ideale combinatie dus. Op de Bio-beurs in Zwolle werd dit broodje uitgeroepen tot Bioproduct van 2018. De samenwerking smaakte overigens al snel naar meer: inmiddels worden er ook carrot muffins en red velvet brownies van reststromen wortel en rode biet gemaakt.

Zeewierbrood tegen obesitas

Een ander bijzonder broodje dat de laatste dagen viral gaat, is brood van zeewier. Wetenschappers aan de University of Newcastle hebben ontdekt dat zeewiervezels de opname van vet door het lichaam met 75% (!) kan verminderen. De onderzoekers gaven ook aan dat dit vooral bij dagelijkse inname via bijvoorbeeld brood een effectieve manier was om obesitas te verminderen.

Het Nederlandse bedrijf Seamore dat ook pasta, bacon en wraps van zeewier maakt is momenteel bezig met de ontwikkeling van een zeewierbroodje. Wij wisten natuurlijk al dat zeewier de toekomst heeft, maar zo wordt het wel heel makkelijk om aan je daily intake te komen.

De zeewierwraps van SeaMoreDe zeewierwraps van SeaMore

Minder brood weggooien? Broodnodig

Natuurlijk is het mooi dat deze reststromen een nieuw leven krijgen in de vorm van brood. Maar zorg wel dat je het opeet! In Nederland gooien we dagelijks zo’n 435.000 broden weg. Het initiatief Broodnodig wil van het oude brood nieuwe energie maken door middel van vergisting. De komende tijd gaan ze overal door Rotterdam broodinzamelingsbakken plaatsen waar je je oude brood in kan gooien. Maar ook thuis kun je natuurlijk al aan de slag!

Minder voedsel verspillen?

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.