Bijen vliegen rondje aarde voor een kilo honing 

Wat weet jij van de honingbij?
17-12-2015
Imker

Vaak horen we dat het slecht gaat met de bij. Overal kun je bijenzaadjes kopen om bloemen te planten die bijen aantrekken. Heel goed natuurlijk maar wat weten we eigenlijk over de (honing)bij?

Zonder de bij geen chocola

Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 20.000 bijensoorten bestaan? Deze bijen zijn onmisbaar voor de aarde. Bijen maken namelijk niet alleen heerlijke honing, 80% procent van de planten op aarde is afhankelijk van de bestuiving van bijen. Hierdoor planten ze zich voort en evolueren ze. We zouden geen noten, fruit, groenten en chocolade kunnen eten of koffie kunnen drinken zonder bijen.

Veel van onze landbouwgewassen worden bestoven door honingbijen, wilde bijen en hommels. Door het harde werk van bijen kunnen 4.000 van de in Europa verbouwde landbouwgewassen bestaan, dat is zo’n 75% van de landbouwgewassen. Onze voedselvoorziening komt dan ook in gevaar zonder de bij.

Bijen weetjes

In de serie 'De Honingbij' leer je meer over de honingbij. Maar nu eerst even een aantal weetjes op een rij:

#1 Één bijenvolk omvat ongeveer 60.000 werkbijen, één koningin en alleen gedurende de maanden mei tot augustus mannelijke bijen (darren).

#2 Een koningin kan 5 jaar, een dar (mannetje) 3 maanden, een (zomer) werkbij 6 weken en een winterbij 6 maanden oud worden.

#3 Een koningin legt in het hoogseizoen ± 2000 eitjes per dag en elke zomer worden er per volk ongeveer 150.000 nieuwe bijen geboren.

#4 De ontwikkeling van ei tot individu duurt bij een koningin 16 dagen, een werkbij 21 dagen en een dar 24 dagen.

#5 Een bij kan haar eigen gewicht aan honing of stuifmeel dragen (ter vergelijking: een vliegtuig slechts een kwart van zijn eigen gewicht).

#6 Een bij moet 4.000 bloemen langs gaan om 1 eetlepel honing te maken.

#7 Een werkbij vliegt wel 35 maal per dag uit om nectar en/of stuifmeel te halen en dat doet ze met een snelheid van zo'n 40km/u.

#8 Bijen leggen voor het verzamelen van 1 kg honing een afstand af van 40 tot 50.000 km (dat is bijna de omtrek van de aarde). Dit kost ruim 100 bijen het leven.

#9 Een bijenvolk verzamelt per jaar ongeveer 20 kg pollen, 120 kg nectar, 25 liter water en ongeveer 100g propolis.

#10 De evolutie van de bij was reeds 50 miljoen jaar geleden voltooid en de mensheid maakt sinds haar bestaan gebruik van haar producten zoals bijenwas en honing.

Wil je weten hoe een bijenkoningin gekozen wordt? Of misschien hoe bijen honing maken? Blijf dan de serie 'De Honingbij' volgen.Heb je zelf vragen die je graag beantwoord ziet? Laat het ons weten.