Beweringen over zonnepanelen: broodje aap? 

Over zonnepanelen bestaan veel vooroordelen. Maar zijn ze wel waar?
06-04-2016

Barack Obama keurt je zonnepanelen goed (foto: CNN)

Zou jij zonnepanelen op je dak leggen, ja of nee? Veel mensen vinden zonnepanelen lelijk, ze denken dat er in Nederland niet genoeg zon schijnt of dat het installeren heel veel gedoe is. Tijd om die vooroordelen eens uit de wereld te helpen! In dit blog weerleg ik, uiteraard met veel positieve energie, de meest voorkomende broodje-aapverhalen over zonnepanelen.

1. Nederland is te bewolkt voor zonnepanelen

Welnee! In tegenstelling tot wat sceptici beweren is Nederland zeker zonnig genoeg voor zonnepanelen. De zon schijnt in Nederland gemiddeld 1.500 uur per jaar. Dat betekent dat de opbrengst van zonnepanelen in Nederland ongeveer 1.000 kWh per vierkante meter per jaar is. De maanden maart tot en met oktober, en dan met name de zomermaanden, zorgen voor de grootste opbrengstpiek. Zonnepanelen werken bovendien ook bij normaal daglicht, dus ze wekken ook gewoon stroom op als de zon even achter de wolken is verscholen.

2. Je hebt allerlei vergunningen nodig voor zonnepanelen

In bijna alle gevallen heb je géén vergunning voor zonnepanelen nodig. Alleen als je in een monument of een door het Rijk aangewezen beschermd stadsgezicht woont, dien je een vergunning aan te vragen. Er zijn wel eisen verbonden aan het vergunningsvrij installeren van zonnepanelen, bijvoorbeeld dat ze niet mogen uitsteken over de rand van het dak en in dezelfde hellingshoek moeten worden gemonteerd als het dak zelf, maar daar houden vakmannen uiteraard rekening mee.

3. Zonnepanelen zijn helemaal niet rendabel

Broodje aap! Veel mensen denken dat de terugverdientijd van een zonnestroomsysteem veel hoger ligt dan in werkelijkheid het geval is. Met name de levensduur van zonnepanelen wordt onderschat. Zonnepanelen gaan gemiddeld dertig jaar mee en een omvormer vijftien! Een doorsnee huishouden verdient z’n panelen in zes tot acht jaar terug, waarna je dus nog dik twintig jaar profiteert van gratis groene stroom. Tel uit je winst!

4. Het is veel gedoe om zonnepanelen te installeren

Wist je dat een zonnestroomsysteem bijna altijd binnen een dag al op je dak ligt? Er hoeft niets veranderd te worden aan de constructie van je huis. De zonnepanelen worden namelijk met een speciaal montagesysteem op het dak gemonteerd. Kwestie van de spullen het dak op sjouwen, bevestigen, een kabeltraject aanleggen en klaar is Kees.

5. Zonnepanelen zijn lelijk

Over smaak valt niet te twisten. Ook ik vind de alom bekende blauwgetinte zonnepanelen met aluminium frame niet echt oogstrelend. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei mogelijkheden om zonnepanelen zo mooi mogelijk op je dak neer te leggen. Denk bijvoorbeeld aan volledig zwarte zonnepanelen. Ook heel modern: dakpannen waarin een zonnecel geïntegreerd is. Die brengen iets minder op dan reguliere panelen, maar zien er wel heel strak uit. Er wordt zelfs gewerkt aan gekleurde panelen. Wie weet zien we over een paar jaar dus wel paarse, blauwe of groene zonnepanelen op de daken liggen!