Duurzaam ondernemen

Beter ondernemen dankzij de bullet journal  

Het bijhouden van een bullet journal helpt je focussen en zo je onderneming harder te laten groeien.
05-04-2019 - door Maartje

Foto: Estee Janssens

Als je al iets weet van een Bullet Journal, dan verschijnen nu vast geweldig geillustreerde voorbeelden in je gedachten. Kunstzinnige hoogstandjes die voor jou misschien juist afschrikwekkend werken. Goed nieuws, een saaie bulletjournal zonder tekeningen of handlettering is net zo effectief. Dit is hoe een bullet journal jouw onderneming helpt groeien

Over de Bullet Journal Methode

Ryder Carroll, de bedenker van de Bullet Journal Methode is een creatieve ondernemer met ADD. Hij zocht jarenlang naar een manier om orde te scheppen in zijn hoofd, productiever te zijn en meer van zijn doelen te kunnen realiseren. Uiteindelijk kwam hij uit bij een kruising van een agenda, notitieboek, dagboek en to-do lijst. Een systeem dat hij later de Bullet Journal zou noemen.

Inmiddels heeft de methode honderdduizenden gebruikers, heeft Ryder een boek geschreven om zijn kennis te delen en worden Bullet Journals ook steeds vaker gebruikt door ondernemers. Want bijna elke startende ondernemer zoekt naar een manier om orde te scheppen in de chaos. Een manier om te kunnen focussen en vast te houden aan je doelen als er van alle kanten kansen zich aandienen en alles vandaag moet gebeuren.

Daar kun je veel online tools voor gebruiken maar de offline bullet journal biedt een groot voordeel: Als je iets met de hand opschrijft onthoud je het beter. Als je met de hand schrijft zijn er meerdere gebieden in je hersenen actief wat weer bijdraagt aan je concentratievermogen en je denksnelheid. Dus hoewel met de hand schrijven in eerste instantie ineffecienter lijkt, is het juist een betere manier om belangrijke zaken te onthouden. Tijd dus om te investeren in een papieren notitieboek en een goede pen!

Bullet Journal voor ondernemers

De voordelen:

  • Alles op één plek biedt overzicht
  • Helpt de juiste prioriteiten stellen
  • Nodigt uit tot regelmatige reflectie
  • Helpt verbanden leggen tussen nieuwe ideeën
  • Hoeft niet veel tijd te kosten

Laat ik ook meteen het grootste minpunt van een bullet journal benoemen: je kan er niet met een team in werken. De bullet journal is een persoonlijk document waarin jij je eigen gedachten ordent en doelen formuleert. Als je met een team aan een project werkt dan zul je er dus nog een andere tool, Trello bijvoorbeeld, bij moeten gebruiken.

Het grootste voordeel is dat de bullet journal methode je de kans biedt om al je gedachten, to-do lists, creatieve ideeën en afspraken in 1 overzicht te zetten. Offline, dus ook zonder wifi of met lege batterij blijf je in controle. De achterliggende methodiek daagt je uit om je (professionele) doelen aan te scherpen tot je echt tot de kern komt. Want in je drukke #startuplife heb je geen tijd voor randzaken.

De bullet journal, mits elke dag ingevuld, biedt ook een duidelijk inzicht in waar je het meeste tijd aan besteedt. Zo kun je aan het eind van de maand in een keer zien waar je kostbare tijd naar toe is gegaan en reflecteren of dat ook is waar je je tijd écht aan had moeten besteden. Kun je meteen bijsturen in de nieuwe maand. En ben je freelancer? Dan kun je je bullet journal ook goed gebruiken voor je uren administratie en facturatie.

 De methode wordt helder uitgelegd in het boek De Bullet Journal Methode

Schrijf ook je ideeën voor een nieuw product, dienst of doorontwikkeling van je onderneming op in je bullet journal. Door de ingebouwde reflectie in het systeem en het met de hand opschrijven  kun je makkelijker verbanden leggen en krijgen je ideeën sneller vorm.

Of zoals bullet journaler Bert Webb ervoer: "Tijdens mijn dagelijkse, wekelijke en maandelijkse terugblik legt mijn brein steeds meer verbanden tussen mijn ideeen. Iets wat ik niet voor elkaar kreeg toen ik nog verschillende digitale tools gebruikte."

Voor meer inspiratie, voorbeelden en verhalen van bullet journalers vinden op https://bulletjournal.com.

Meer handige tips voor ondernemers

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!