Biodiversiteit
Natuur
Duurzaam ondernemen

BESE brengt verdwenen waternatuur terug 

Met een slimme uitvinding gemaakt van aardappelzetmeel helpt deze start-up belangrijke ecosystemen herstellen.
04-11-2020 - door Redactie
Malenthe Teunis

Malenthe Teunis van BESE

BESE heeft een ogenschijnlijk simpele maar effectieve manier gevonden om onze waternatuur te herstellen. Met hun structuren gemaakt van zetmeel helpen zij waterplanten en dieren zich opnieuw te vestigen zodat deze belangrijke ecosystemen niet helemaal vernietigd worden. Het team van BESE bestaat uit marien ecologen Malenthe, Karin en Wouter die niets liever doen dan werken aan het herstellen van deze kwetsbare natuur.

BESE was een van de 6 finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2020. Benieuwd naar de andere finalisten en winnaars? Lees ook de interviews met DeWarmte, FALAFVAL, Forest Wool, Kumasi en Natulatte.

Misschien denk jij bij onze kustlijn vooral aan onze duinen en het strand. Maar Malenthe en haar collega's zien vooral noodlijdende kwelders en elders ter wereld ook slinkende zeegrasvelden en stervende mangroves. Deze ecosystemen zijn ontzettend belangrijk, zo beschermen ze onze kustlijnen tegen hoogwater, zijn ze een bron van biodiversiteit en ook nog eens mega efficiënt in het opslaan van CO2.

Best handig dus om op je planeet te hebben. Maar de afgelopen decennia is al 65% van deze natuurgebieden beschadigd of zelfs helemaal verloren gegaan. Hierdoor wordt de manier van leven en het welzijn van 3.2 miljard mensen wereldwijd bedreigd.

Natuurherstel met patatresten

Groot probleem dus, want hoe zorgen we ervoor dat we deze belangrijke waternatuur herstellen en terugbrengen? Met dat vraagstuk is het team van BESE aan de gang gegaan. Ze hebben veel wetenschappelijk onderzoek verricht en hebben inmiddels een effectieve manier gevonden. Ze maken structuren van aardappelzetmeel, een handige reststroom uit de patatindustrie, waarop planten en bijvoorbeeld oesters of mosselen zich kunnen vestigen.

Deze structuren zijn nodig omdat het aanplanten van waterplanten of oesters op een kale bodem niet werkt. Deze spoelen dan meteen weer weg door de stroming en de golven. Ze hebben bescherming nodig om goed te kunnen wortelen. Normaal vinden ze die tussen de andere planten en dieren in het water maar die zijn er dus nauwelijks meer.

Deze mosselen hebben op het BESE-element duidelijk een goede plek gevonden om te groeien

Natuur nabootsen zónder plastic vervuiling

De BESE structuren bootsen de natuur na en zijn uniek omdat ze over verloop van tijd oplossen in het water. Dan blijven enkel de gewortelde planten over. Momenteel wordt er wereldwijd ook veel plastic of beton gebruikt om planten en dieren te huisvesten maar dat zorgt alleen maar voor méér vervuiling in het water.

Omdat een mangrove in Indonesië weer andere eisen stelt dan bijvoorbeeld een kwelder in Nederland werkt het team hard aan het optimaliseren van haar structuren zodat ze precies de juiste structuur in het juiste gebied kunnen leggen. Inmiddels werkt BESE al aan het herstel van waternatuur in Nederland, Australië, en Noord-Amerika.

De BESE structuren helpen planten groeien in dit kanaal in Delft

Winnen zorgt voor meer natuur

Het team hoopt dat ze met deze wedstrijd veel meer aandacht kunnen genereren voor hun natuurherstellende uitvinding. En ze weten al precies waar ze het prijzengeld aan gaan besteden, mochten ze gaan winnen. Zo willen ze nieuwe producten ontwikkelen om meer natuur te kunnen herstellen. En ze willen hun uitvinding onder de aandacht brengen van potentiële klanten als waterschappen, overheden en natuurorganisaties. In Nederland én daarbuiten. 

Daarbij kunnen ze meteen gebruik maken van de pitchtraining die ze tijdens het traject hebben gehad. "Super leerzaam", aldus Malenthe. Over de finale zegt ze: "We zijn heel trots dat we tussen deze 5 andere duurzame finalisten staan. We zijn extra geïnteresseerd in Forest Wool omdat Tamara's producten wellicht ook door ons kunnen worden gebruikt. We houden het in de gaten!"

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.