Geldzaken

Bedenk goed wat je met je euro doet 

Wat doet jouw bank met je geld?
25-02-2020 - door Redactie
Weet jij wat een duurzame bank doet?

Dé bank, een plek waar je geld ligt te wachten tot jij het een keertje komt ophalen. Wanneer je salaris gestort is loopt de bankmedewerker naar jouw persoonlijke la en legt jouw geld erin. Oke, let’s be honest, zo werkt het niet. Maar hoe werkt een bank nu eigenlijk echt? En hoe kan je met duurzaam bankieren een bijdrage leveren aan een mooiere wereld? Wij leggen het je uit!

Bank (de; v(m); meervoud: banken) instelling die gelden beheert en uitleent – D. van Dale

Hoe werkt een bank?

Volgens de Dikke van Dale beheert en leent een bank dus geld. Gemakkelijk gezegd werkt dat als volgt. Het geld dat jij op de bank aan het sparen bent, wordt ondertussen uitgeleend aan persoon of bedrijf X. In de praktijk is het allemaal wel iets complexer. Doordat partij X de lening terugbetaalt met rente, verdient de bank geld. Een bank kan dit op verschillende manieren doen, denk aan het verstrekken van leningen aan particulieren, bedrijven, overheden of andere banken. Maar bijvoorbeeld ook door het verstrekken van hypotheken.

Geld is macht

Een bank heeft dus macht. Bepalen waar je je (spaar)geld parkeert is belangrijker dan je in eerste instantie misschien denkt. Hoe dit precies werkt? Een bank heeft invloed middels het geld dat zij belegt, bijvoorbeeld in bedrijven of overheden. De bank kiest ervoor om een bedrijf wel of niet te financieren. Zo beïnvloedt zij welke bedrijven de kans krijgen om zich te ontwikkelen en welke niet. Datzelfde geldt voor landen en projecten waarin jouw bank investeert.

Kiest jouw bank bijvoorbeeld voor het financieren van een windmolenpark of investeert zij je geld in fossiele brandstoffen? Ook een bank kan haar geld maar 1x uitgeven dan is het fijn dat dit gedaan wordt aan zaken waar jijzelf achter staat.

Duurzaam bankieren

De bank beslist dus wat er met jouw geld gedaan wordt, maar jij beslist waar je bankiert. Zorg dus dat je een bank kiest die zaken financiert waar jij achter staat. De Eerlijke Bankwijzer kan je hier bij helpen, zij bekijken voor alle grote banken (en verzekeraars) hoe duurzaam ze investeren. Zo zie je bijvoorbeeld meteen welke bank zich inzet voor het klimaat en hoe jouw bank scoort op het gebied van dierenwelzijn.

Zit je nu bij een bank waar je niet zo blij mee bent en wil je overstappen? Dan kun je gebruik maken van de overstapservice, dit is een initiatief van de gezamenlijke banken in Nederland. Hiermee wordt van bankrekening veranderen eenvoudiger én wordt ervoor gezorgd dat het betalingsverkeer soepel doorloopt.

Duurzame ASN Bank

ASN Bank is een duurzame bank, die al sinds 1960 uitsluitend bedrijven financiert die handelen met respect voor mens, dier en natuur. Ook heeft de bank de doelstelling, als eerste bank ter wereld, om met alle financieringen en beleggingen in 2030 klimaatpositief te zijn. Dat betekent dat er meer broeikasgassen uit de atmosfeer gehaald worden dan alle investeringen en beleggingen samen uitstoten.

Door je geld op een rekening van ASN Bank te zetten help je direct het klimaat. Zet je €1.000 op een (spaar)rekening bij ASN Bank, dan bespaar je bijvoorbeeld de CO2 uitstoot van 49 jaar je mobiele telefoon opladen of 21 hamburgers eten. Zo wordt duurzaam bezig zijn opeens wel heel makkelijk!

 Waar geef jij je geld aan uit? 

Meer lezen over de impact van geld

Om een goede beslissing te kunnen nemen over waar je wil bankieren is het belangrijk om te weten wat er met je geld gebeurt. In ASN's rubriek Goedgekeurd-Afgekeurd wordt stilgestaan bij bedrijven waar de ASN Beleggingsfondsen wel en niet in beleggen, en waarom. Het geeft je een kijkje in de keuken welke duurzame keuzes daaraan vooraf gaan. Zo werd bijvoorbeeld Tesla afgekeurd en heeft Adidas juist een duurzaam streepje voor.

 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.