Biodiversiteit
Natuur

Bankboswachter zet biodiversiteit op de kaart 

09-03-2017
Foto van 'bankboswachter' Irene

Bankboswachter Irene op de plek waar ze het liefst komt: het bos. Fotograaf: Josje Deekens

Het was altijd haar droom om boswachter te worden en een 'Bomen Partij' op te richten. Tegenwoordig werkt ze, en dat zal je misschien verbazen, bij een bank. Maar in werkelijkheid ligt haar baan dichterbij haar kinderdroom dan je op het eerste gezicht zou denken. Wij gingen met bankboswachter Irene in gesprek over biodiversiteit.

Als ik later groot ben..

Van jongs af aan had Irene een hart voor groen, ze wilde maar één ding: boswachter worden en een bomenpartij oprichten! 'Om op te komen voor die arme bomen die zomaar omgehakt kunnen worden.' Na een korte carriere als vrijwillige boswachter (dat was 'm toch niet helemaal) werkt ze nu bij ASN Bank als duurzaamheidsadviseur klimaat & biodiversiteit. Maar wat is biodiversiteit eigenlijk precies? En kunnen wij aan er iets bijdragen in ons dagelijks leven?

3 niveaus van biodiversiteit

Biodiversiteit is een veelomvattend thema. Het is de variatie aan leven en aan ecosystemen. 'Er zijn eigenlijk drie verschillende niveaus waarop biodiversiteit plaatstvindt. De eerste twee niveaus van biodiversiteit beslaan de diversiteit tussen de verschillende soorten (bijv. mensen, dieren of ameubes) en binnen de verschillende soorten (bijv. verschillende soorten maïs) die de aarde rijk is. Het derde niveau beslaat gehele ecosystemen, waarin de verschillende soorten een plaats hebben (bijv. regenwouden of woestijnen). Dus ook de omgeving heeft een grote invloed op de biodiversiteit.' Het behoud van biodiversiteit is belangrijk voor de veerkracht van de aarde. Helaas staat deze op dit moment steeds meer onder druk. Desondanks is Irene een biodiversiteits-optimist want er gebeurt ook allerlei goeds!

Actie(s)!

Binnen de verschillende niveaus van biodiversiteit zijn er toffe initiatieven die zich hard maken voor het behoud ervan. Zo wil Green Window gebouwen in de stad 'vergroenen' door het plaatsen van plantpanelen op gebouwen, deze lichtgewicht panelen toveren wanden en gevels om tot fijnstof-filters. Ook de Chinese stad Nanjing is daar druk mee bezig. Daar worden momenteel twee torens bezaaid met bomen en planten. In totaal moeten de 1100 bomen en 2500 planten jaarlijks 25 ton CO2-uitstoot absorberen.

De torens in Nanjing door architectenbureau Stefano Boeri Architetti | Foto: Stefano Boeri Architetti

Wat Irene ons vertelt, is dat monoculturen binnen de landbouwsector funest zijn voor biodiversiteit. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven. Zo willen de bedenkers van Rooffood het makkelijker maken om landbouw te plegen op verschillende plekken in de stad. En het project Green Churches wil leegstaande kerken benutten voor city farming. Maar ook buiten de stad valt er winst te behalen. Honey Highway zorgt ervoor dat bermen langs rijkswegen een bijenparadijs worden en de Sea First Foundation zet zich via educatieve projecten in voor gezonde oceanen.

Honey Highway is een paradijs voor bijen

En nu met z'n allen!

Tips om in je dagelijks leven een bijdrage te leveren aan een betere wereld schudt Irene zo uit haar mouw. Biologisch eten bijvoorbeeld, of houd eens een 'vegamaand'! En vergeet niet dat je ook met je geld invloed kunt uitoefenen, bijvoorbeeld bij het kopen van kleding. Zelf heeft ze een abonnement op kledingbibliotheek, LENA. 'Door het kopen van mooie, duurzame producten, doe je iets voor jezelf én de wereld. Dat geeft een heerlijk gevoel!'. Tot slot als allerbelangrijke tip: 'wees vooral niet te pessimistisch. Wees blij met wat je wel doet in plaats van negatief over wat je niet doet'. 

ASN Bank zet zich in voor het behoud van biodiversiteit. De bank heeft zichzelf ten doel gesteld dat alle beleggingen en financieringen in 2030 geen nettoverlies van biodiversiteit meer veroorzaken.