Eten en drinken
Duurzaam wonen

Balkonieren! 

De dagen lengen, langzaam begint het kwik weer te stijgen, de vogels fluiten: het wordt lente!
28-02-2014 - door Lotte
De moestuin in

Sla in de moestuin

En ongemerkt heb ik alweer een behoorlijke verzameling aangelegd van verse potaarde, bollen, zaadjes, tuingereedschap en allerhande ideeën voor een weelderig, groeiend en bloeiend tuintje. Mijn handen jeuken om te beginnen! Maar... waar begin je dan? Ik heb er eens wat tips bijgezocht van experts op het gebied van moestuinieren, balkonieren en tuinieren op een kleine oppervlakte.

Grond is belangrijk

De eerste tips die ik tegenkom gaan over de grond en ruimte:

 • Bezuinig niet op goede grond. Biologische aarde is het beste voor je plantjes, het liefst turfloos, die droogt niet uit. Meng je aarde met compost voor een nog voedzamere bodem.
 • Houd de grond vochtig. De plantjes houden niet van natte voeten. Meng zand door de aarde, dat houdt het luchtig.- zorg voor ruimte. Een kleine pot droogt uit, en zo ook de aarde.
 • Maak zelf een composthoop. Vanwege de bladeren in de compost houdt deze vocht goed vast. Je kunt het beste de aarde bedekken met compost, zodat de bovenlaag niet uitdroogt. De bodem is het belangrijkst. Zorg daarom voor hydrokorrels.
 • Gebruik kunstof potten, die drogen niet snel uit. Een cementkuip, liefst wit, doet het goed, liefst met gat. Je kunt een gat ook aan de zijkant maken.

Na de grond komt het plan: hoe ga je de oppervlakte indelen en wat komt waar?

Verticaal tuinieren

Gebruik de ruimte goed. Als je een balkon hebt: denk wel aan het gewicht van de potten op het balkon. Sommige planten worden groot, houd daar rekening mee. Courgettes,  pompoenen en bonensoorten kunnen heel groot en hoog worden.

Met bakken of emmers kun je al gemakkelijk een fleurig geheel creëren, ook in de verticale ruimte. Heb je een oude pallet? Maak er een etagere van (zie afbeelding).

Let op zon en schaduw

Heb je veel schaduw in je tuin/balkon? Zaai dan minder groente. Groentes zoals kolen, courgettes, pompoenen zijn gebaat bij veel zon. Kruiden zoals munt doen het wél goed in de schaduw, ruccola ook. Pluksla en kropsla doen het ook goed in de schaduw. Zo ook bramen en frambozen. Is er schaduw, maar is deze niet helemaal donker? Perfecte omstandigheden voor bessenstruiken (in een hoge pot) en voor frambozen en aalbessen (in een brede pot). Tomaten zijn in Nederland eigenlijk erg moeilijk te kweken. Wil je toch graag een tomatenplant op je balkon? Laat ze eerst wennen en zet ze later buiten in een pot. Let op dat ze niet uitdrogen!

Zet groentes en kruiden bij elkaar

Wil je meerdere groenten en kruiden telen op je balkon? Dat komt goed uit! Sommige planten bevorderen elkaars groei als ze dichtbij elkaar staan. Hieronder een aantal ideale combinaties:

 •     Aardbei, spinazie en knoflook (aardbei aan de rand, spinazie in het midden, knoflook nog meer in het midden)
 •     Basilicum en tomaat en knoflook
 •     Peen en ui
 •     Aardappels, spinazie en sla
 •     Bonenkruid, tuinbonen en uien
 •     Bieten, stambonen en uien
 •     Basilicum, bieslook, peterselie
 •     Lavendel, tijm, salie, rosemarijn gaan goed in combinatie met groenten. Door de geur houden ze plaaginsecten op afstand.
 •     Courgette met goudsbloemen
 •     Erwten, bieten en radijs
 •     Knoflook en eetbare viooltjes
 •     Veldsla en witte ui
 •     Pastinaak en peulvruchten en ui
 •     Prei en peen

Bedek de gezaaide plantjes met een krant, zodat de aarde niet snel uitdroogt. Algemeen: teel wat je echt lekker vindt en wat je lang kunt bewaren. Koreander is een echte warmteminnaar. Deze plant stimuleert overigens de groei van alle planten en houdt plaagplanten op een afstand. Kamille is ook altijd goed erbij. Goudsbloemen helpen tegen mieren. Leg dan wel een randje van bloemen aan. Ze staan graag naast het pad, rond je achterdeur. Het is aan te raden bloemen te laten groeien naast de groenten, bloemen houden aaltjes op afstand, en trekken bijen aan. Denk aan goudsbloemen, oostindische kers en afrikaantjes. Koop wel biologisch zaad. Ook radijs krijgt bloemen die bijen leuk vinden.

Wanneer zaaien, planten en oogsten?

Je kunt twee keer in het seizoen oogsten. Zo kun je zomerwortel en zomerui oogsten, maar ook winterpeen en late prei, bijvoorbeeld. Tip: http://www.mijnmoestuin.nl/moestuinkalender/eigen, daar stel je je eigen zaai-overpot-en-oogst-kalender samen.

Waar vind je zaden?

Allereerst: koop biologisch zaad, om bijensterfte tegen te gaan. Heb je de grond en potten en je plan gereed, dan kun je beginnen. Maar hoe kom je nu aan de juiste zaden? Misschien heb je nog zaden van vorig jaar. In dat geval is het aan te raden om naar een zadenruilbeurs  te gaan. Ook kun je online zaden ruilen op de nationaleproeftuin.nl. Daarmee draag je bij aan een  diversiteit aan gezonde en zelfreproducerende gewassen, dus heel duurzaam!

Profile picture for user Lotte van der Zanden
Lotte
Auteur
Hoe krijg je nou je zus de kringloopwinkel in? Of je vader, collega of beste vriend? Help iedereen de drempel over met de Nationale Kringloopbon, want als je zo'n bon krijgt moet je wel een keer bij de kringloop gaan kijken toch? De Nationale Kringloopbon zet zich in om het hergebruik van spullen te stimuleren en het 'kringlopen' te normaliseren.