Baanzoekend talent opgelet! Tips van Try Before You Get The Job 

Crisis, weinig banen en een overschot aan talent: what's a girl to do?
07-05-2014

Banensites doorploegen, netwerkgesprekken plannen of toch maar die banenmartken afstruinen? Gelukkig ziet Try Before You Get the Job oprichtster Nadine van der Wal dat dit anders kan. Afgelopen zaterdag was het TBYGTJ festival in Amsterdam. En ik nam een kijkje, ja, banenzoeken in 2014 doe je zo:

Niet langer 'ik ben mijn CV' maar 'wat vind ik belangrijk, wie ben ik en waar ben ik goed in.' 

Ik spreek uit ervaring: alleen uitgaan van je CV werkt niet, dit lijken mij de vragen waar je antwoord op wil hebben en helpen je de zoektocht naar jouw droombaan te focussen. De papierversnipperaar hielp ons om onze 'ik' te bevrijden. Mijn mooie mini CV op een oud visitekaartje - speciaal voor de gelegenheid gemaakt - mocht er ook in. Chapeau TBYGTJ! Ik was gelijk wakker geschud. Ik kwam immers om Susan te laten zien en niet mijn CV.

Hoe creëer je dan kansen op de arbeidsmarkt als duurzame professional?

Mariëtte Ruggenberg is Job en Executive coach en gaf deze 7 adviezen. Op naar die droombaan!

  1. Stap uit die slachtofferrolWees niet boos op jouw baanloze situatie (zonde van je energie) en wacht niet op een ander om jouw te redden (Trust me, dan kun je lang wachten!).
  2. Rejection = redirectionSoms pas je gewoon niet bij een bedrijf en is er dus gewoon een betere plek voor jou. Vat een afwijzing dus niet te persoonlijk op. Geef in ieder geval niet op door te denken dat je niet goed genoeg bent.
  3. Vertrouw op je intuïtieAls je een kamer binnenloopt, dan sla je al veel dingen op. Je voelt gewoon aan: dit is de baan of dit is hem niet. Vertrouw dat je uiteindelijk komt bij de mensen waar je moet komen.
  4. Wees bewust van jouw presentatieBlijf jezelf, maar bedenk je wel wat jij wilt uitstralen naar anderen.
  5. Netwerken  Niet: ga naar borrels met een sticker op je trui in de hoop die ene nuttige connectie te vinden. Wel: Email 10 mensen die iets doen wat jij zou willen doen en nodig hen uit voor een kopje koffie voor een kwartiertje of halfuurtje. Met een complimentje kom je vaak heel ver en wie zegt nu nee tegen een kop koffie of thee (zeker niet als iemand over zichzelf mag praten!).
  6. Wees proactief (zie stap 1)Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen daden en wees niet afhankelijk van anderen voor jouw eigen geluk. Maak gebruik van de connecties die je al hebt, je weet nooit waar je via via weer terecht komt. Besef vooral: Er zitten echt mensen op mij te wachten!
  7. Vertel jouw verhaalGa net als ik iets doen om jezelf te profileren en te ontwikkelen, bijvoorbeeld door te bloggen voor Voor de Wereld van MorgenMaak je cv persoonlijker door in 2-5 zinnen kort iets over jezelf te vertellen onder je foto. Bedrijven zoeken wie jij bent als persoon!

Hoe creëer je dus je eigen kansen? Vooral door te geloven dat ze er zijn en te geloven in jezelf!