Autarkisch wonen zonder zorgen 

VDWVM onderzoekt elke week of iets een trend is, of een ontwikkeling in een nieuw jasje. Deze week: Zelfvoorzienend wonen.
14-09-2015

Een ingegraven Groundfridge:strandpaviljoen van Weltevree tijdens Into the Great Wide Open

Zonnepanelen op je groene dak. Een moestuin op je balkon. Een regenton, waarmee je de wc doortrekt. Een boiler voor een warme douche. Een composteerbak voor je groenafval. En natuurlijke isolatie tussen je muren. Dit zijn maar een paar voorbeelden die je helpen om zelfvoorzienend te leven. Ze komen steeds meer voor, maar is het ook een trend?

Zelfvoorzienend wonen op zich is geen trend. Het is meer iets van alle tijden. Vroeger was het noodzakelijk om te overleven. Maar dat is wel heel lang geleden. De mensen die er in de laatste decennia voor kozen, deden dat vaak vanuit een overtuiging om in eenvoud te leven. Je zou ze wel de donkergroene generatie kunnen noemen.

Gemis aan luxe

In de jaren ’90 koos de donkergroene generatie vooral voor veel dingen niet doen. Dat leidde tot een gemis aan luxe. Denk aan geen verwarming in je slaapkamer en geen televisiekabel die je verbindt met de rest van de wereld.

High tech oplossingen

Tegenwoordig is dat heel anders. De nieuwe generatie autarken, zoals je ze ook wel kunt noemen, willen vooral onafhankelijk zijn van anderen. Ze willen graag een eigen, schone, plek creëren waar ze kunnen wonen, maar ze maken wel gebruik van high tech producten. Hierdoor doen ze geen concessies aan hun levensstandaard. Het is ook in de winter lekker warm in huis en alle elektrische apparaten doen het gewoon.

Uniek design

Het productlabel Weltevree speelt in op deze groep mensen. Op hun website schrijven ze dat behoeftes veranderen en dat mensen zelfstandiger en onafhankelijker worden. Ze maken producten met een bijzonder design die hun dichter bij de basis brengt en tegelijk comfort biedt. De Groundfridge is hier een voorbeeld van.

De Groundfridge

De Groundfridge is een ingraafbare en autonoom functionerende (koel)kelder. De techniek is al eeuwenoud, maar de uitvoering is helemaal van nu. Het enige dat je nodig hebt is een beetje ruimte in je tuin. Daar graaf je de koelkelder in. De aarde die de kelder omringt, werkt isolerend zodat de binnentemperatuur constant blijft. Het grondwater zorgt voor extra koeling. Zo heb je zeeën van ruimte, koel eten én een lage elektriciteitsrekening.

Dus: toch een trend?

Autarkisch wonen is misschien geen trend, maar het feit dat ontwerpers er op inspelen met dit soort innovatieve producten is dat wel. Deze Groundfridge komt misschien niet bij iedereen in de achtertuin, maar dat hoeft ook niet. Producten zoals deze, maken het ons steeds gemakkelijker om zelfvoorzienend te wonen. En hoe meer aanbod er komt, hoe toegankelijker het wordt. Zo wordt ook dit vanzelf weer een ontwikkeling.