Eten en drinken
Zero waste

Amsterdams brood van bierafval  

29-01-2017 - door Milou
Dit Amsterdamse brouwbrood wordt gemaakt van bierafval | Foto via BrouwBrood

Dit Amsterdamse brouwbrood wordt gemaakt van bierafval | Foto via BrouwBrood

Wist je dat tijdens het brouwen van bier aardig wat reststromen vrijkomen? Zo worden de granen die tijdens het brouwproces gebruikt worden vaak weggegooid of gebruikt als veevoer. Maar nu is er Brouwbrood, en zij kunnen perfect uit de voeten met dat bierafval.

Wetenschap in de Praktijk

BrouwBrood is opgericht door vier studenten van de Universiteit van Amsterdam. Ze ontmoetten elkaar tijdens een gezamenlijk vak 'Wetenschap in de Praktijk' voor hun studie Beta Gamma. Ze kregen een case voorgeschoteld van Brouwerij 't IJ, over speciaalbier. Want die categorie doet het de laatste paar jaren goed en dat betekent dat de productie stijgt. Maar wat kan een brouwerij doen met het restproduct? Uit onderzoek bleek dat bierborstel zo'n 80% van de totale hoeveelheid aan restproduct is. En na veel trial and error kwamen Leila, Laurens, Matthijs en Sophie Louise op het antwoord: brood!

Bierbostel

In een uitzending van DuurzaamBV Radio legt Leila uit hoe het zit. 'Helemaal aan het begin van het bierbrouwproces heb je graan als basis en water. Die granen worden gekookt in dat water en het idee is dat die suikers die in graankorrels zitten in dat water oplossen. Uiteindelijk wordt dat bier.' Maar de rest van de granen, met minder suikers dus, die blijven over en dat vormt de grootste reststroom van de brouwerij: bierbostel. Grote bierbrouwers verkopen het aan veevoederbedrijven maar de hoeveelheid van kleine microbrewery's is niet genoeg om met de grote jongens mee te kunnen doen.

[video:https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=PR1Zi5rQe5k]

Overal circulaire boterhammetjes

Het bierbostel dat Brouwbrood gebruikt is afkomstig van de Amsterdamse brouwerij Oedipus. Door het restproduct te gebruiken wordt meer dan een kwart aan nieuwe grondstoffen bespaard. Het productieproces is volledig lokaal, samen met bakker Hartog's Volkoren wordt er Volkoren brood van gemaakt. Maar Brouwbrood wil graag uitbreiden om hun circulaire broodjes op veel meer plekken in Nederland aan te bieden. De ambitie is dan ook om de lokale werkwijze verder uit te rollen, een lokale brouwer en bakker en Brouwbrood kan overal aan de slag!

Plezier van bier

Er zijn steeds meer duurzame ondernemers die met bier aan de slag gaan. Waar Brouwbrood het bierafval gebruikt voor een nieuw product doet Rainbeer het ietsje anders. De winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2016 maken biertjes met gebruik van een bijzonder ingredient: regenwater! Zonder regenwater geen bier dus iedere keer dat het giet lopen de jongens van Hemelswater rond met een glimlach op hun gezicht.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!