Groene stad
Plastic

Amsterdam gaat luiers recyclen 

Er komen jaarlijks miljarden luiers bij het restafval terecht. Amsterdam wil dat samen met luiermerk Pampers veranderen.
04-02-2019 - door Jessie
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Eigenlijk wil iedereen zo snel mogelijk van vieze luiers af, maar tegelijkertijd zijn ze ontzettend vervuilend als ze bij het restafval terechtkomen. En aangezien we in Nederland zo'n miljard luiers per jaar gebruiken, wordt dat al snel een hele berg (kostbaar) afval. Op dit moment bestaat zo'n 5-8% van het totale afval op de afvalberg uit luiers en incontinentiemateriaal. Daarom is luiermerk Pampers in de gemeente Amsterdam een inzamelingsactie gestart. Net als het gebruiken van wasbare luiers kan dit een flinke milieuwinst opleveren. 

Luiers recyclen in Amsterdam

In Amsterdam is het vanaf nu mogelijk om luiers te recyclen. En dat is hard nodig: jaarlijks wordt er in de Metropoolregio Amsterdam zo'n 57,1 kton (28,5 kton luiers en 28,5 kton incontinentiemateriaal) weggegooid blijkt uit onderzoek. Hiervan wordt momenteel 99% verbrand, de rest wordt verwerkt als materiaal voor compostering. Om dat voor elkaar te krijgen is aparte inzameling wel noodzakelijk. Daarom heeft Pampers nu een proefproject opgezet voor ouders in Amsterdam. Door het downloaden van een speciale app zien ouders precies waar de aparte inzamelingsbakken zich bevinden. Op dit moment doen twee kinderdagverblijven mee. Met hun app kunnen ze vervolgens de bakken openmaken en de luiers in de bak gooien. 

Stankoverlast bij luierrecycling

Het idee is niet helemaal nieuw. In Arnhem werd in 2012 al een luierfabriek opgezet. Die moest helaas wel snel de deuren sluiten, want er werd geklaagd over een enorme stankoverlast door omwonenden. Volgens Pampers is de techniek nu een stuk verbeterd. Het moederbedrijf van het luiermerk, Procter & Gamble, beschikt volgens de organisatie over een hoogwaardige technologie die al heel goed werkt in de proeffabriek in Italië. Miljoenen mensen kunnen daar al met hun luiers terecht, zónder klachten over de nare geurtjes. De luiers worden nu per vrachtwagen naar Italië gebracht, maar volgens een woordvoerder is de CO2-uitstoot die bij het transport komt kijken lager dan de CO2-opbrengst van recycling. Door een samenwerking met het recyclingbedrijf AEB Amsterdam krijgen de luiers straks misschien lokaal een nieuw leven.

Van vieze luier naar schoonmaakfles

In de afvalinstallatie worden de verschillende materialen van de luier van elkaar gescheiden, zodat er nieuwe producten van kunnen worden gemaakt. Het plastic van een luier kan bijvoorbeeld worden hergebruikt om dopjes van schoonmaakflessen van te maken. De vochtabsorberende korrels in de luiers kunnen weer voor nieuwe luiers gebruikt worden. Om nog meer luiers van het restafval te redden, wil Amsterdam in 2019 veel meer recyclebakken neerzetten. Zo moet uiteindelijk 10 miljoen kilo aan luiers weer 2,5 tot 3 miljoen kilo aan gerecycled materiaal opleveren. Bij kinderdagverblijven, op straat en bij winkels vind je straks dus niet alleen een plasticbak, maar ook eentje speciaal voor luiers. 

Foto: Poep Up Store

Foto: Poep Up Store

Luierrecycling? Doe maar niet 

Toch is niet iedereen enthousiast over het recylinginitaitief. Volgens hoogleraar bestuur en economie Raymond Gradus heeft het weinig voordelen voor het milieu. Volgens hem is de energiebalans van het recyclen van luiers zwaar negatief: het maken van biogas van luiers is bijvoorbeeld alleen maar mogelijk door het heel lang te koken op hele hoge temperatuur en onder hoge druk. Dat kost zoveel energie dat het milieu-effect onder aan de streep eigenlijk niet meer nuttig is, meldt hij in Trouw. Daarnaast is het volgens de hoogleraar vooral ontzettend duur. Het recyclen vraagt om het plaatsen, ophalen en schoonmaken van de wegbrengplekken - en die kosten worden waarschijnlijk via de belastingen aan de burger betaald. Ten slotte denkt Gradus dat het alleen effect heeft als iedereen massaal zijn luiers apart wegbrengt. En dat ziet hij niet echt gebeuren.  

Stimuleren van herbruikbare luiers

De plaatsing van de bakken is onderdeel van het Europese Embrace-project, waarbij gekeken wordt naar het hoogwaardig hergebruiken van waardevolle grondstoffen. Naast het opzetten van een luierrecyclingprogramma wordt ook het gebruik van wasbare luiers gestimuleerd. Iets wat wellicht wél meer milieuvoordelen oplevert dan de inzamel- en recyclingsystemen. Hiervoor heeft de gemeente Amsterdam 'Mazzelkontjesproject' opgezet, dat eerder ook in gemeente Haarlemmermeer al van start ging. In die gemeente konden de ouders van honderd kinderen gebruik maken van wasbare luiers. Tijdens een proef van acht weken werd zo'n 45 kilo luierafval per kind (én zo'n 500 euro over de hele luierperiode) bespaard. In Rotterdam bleek een soortgelijk initiatief, de Poep-Up Store, ook heel erg aan te slaan

Meer informatie over het gebruk van wasbare luiers vind je bij communitylid Sterk voor Wasbaar en communitylid Bamboobaby

ASN Bank werkt aan een nieuwe, schone wereld

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.