Alles wat je moet weten over duurzaam wonen in een ecodorp 

Hoe je samen een duurzame en toekomstbestendige woongemeenschap bouwt, omdat ‘samen’ wonen met je buren duurzaam en leuk is
22-04-2016
woongemeenschap IEWAN in Nijmegen (foto: Wen Versteeg)

Nijmeegs ecodorp IEWAN gaat voor een duurzame en toekomstbestendige woongemeenschap

Wat doe je als je duurzaam wilt wonen? Een veelgebruikte optie is het gebruik van zonnepanelen, duurzame kranen en wat al niet meer. Maar het kan veel rigoureuzer - en grootschaliger. Samen met je vrienden, buren en andere duurzame mensen je eigen dorp bouwen: een (ecodorp) lijkt hipper dan ooit tevoren. We spraken Arne Broekhoven, bewoner van de Strowijk IEWAN in Nijmegen, waarom dit eco-dorp een succes werd.

Hoe ontstond het idee van de Strowijk?

De oprichters woonden eerder al in woongroepen in Nijmegen en omgeving, maar dat was veelal in oude, tochtige panden. Niet bepaald duurzaam dus, en allerlei mooie ecologische ideeën zijn daar praktisch niet uit te voeren. Daarom dachten ze: 'Als je echt iets wil betekenen, moet je het zelf doen!' Zij bedachten het concept voor een eigen ecodorp. Dit is het bijzondere aan IEWAN: het initiatief voor de Strowijk kwam helemaal vanuit de bewoners zelf. 

Sociaal wonen: doe je echt álles samen? 

We doen zeker niet alles samen. Iedereen heeft een eigen privéwoning. Wat je niet per se in je eigen woning nodig hebt delen we, zoals de wasmachines, logeerkamers, de tuin en een werkplaats. Eén keer in de maand is er klusdag, waarop we met zijn allen de handen uit de mouwen steken, want het onderhoud van de gebouwen en de tuin doen we allemaal zelf. Daarnaast hebben we ook een gezamenlijk complex voor onze eigen activiteiten, maar die ruimte staat ook open voor andere buurtbewoners om workshops, cursussen en trainingen.   

"Als je veel deelt, heb je ook veel extra ruimte en betere sociale contacten. Vereenzaming bij ouderen komt hier niet voor. Mijn dochtertje kan ik gerust vrij laten buitenspelen."

De huizen zijn voor moderne begrippen relatief klein, waar bewust voor is gekozen om het duurzaam te kunnen bouwen en er energiezuinig te kunnen leven. Stromuren zijn ook behoorlijk dik natuurlijk. Ik mis die ruimte niet, omdat je veel extra gezamenlijke ruimte hebt. En in die ruimte is het heerlijk toeven. In deze wijk spreek je je buren iedere dag. Mensen staan open voor een praatje, kinderen van alle leeftijden spelen met elkaar. Iedereen wordt goed opgenomen.  

Wat is dat, leven in harmonie met mens én natuur?

De mensen van IEWAN delen vooral dezelfde idealen, en het zijn aanpakkers. Om idealen in de praktijk te brengen hebben we veel research gedaan. Daarmee zijn we klaar voor de toekomst, we leven vrij van fossiele brandstoffen en met ons eigen sociale vangnet. De combinatie van sociaal en duurzaam wonen is speciaal. Meestal heb je voor duurzame innovaties veel geld nodig. Bijzonder is vooral dat in IEWAN mensen met lage inkomens serieus werk kunnen maken van duurzaam wonen. Je eigen energie opwekken, je eigen waterzuiveringsinstallatie: als je sociaal huurt zul je daarvoor niet snel aankloppen bij je woningbouwvereniging. Bij IEWAN hebben we dat wel gedaan, en dan zie je dus dat het wel degelijk kan.

Hoe ‘kiezen’ jullie nieuwe bewoners?

Het is voor ons belangrijk dat mensen die hier komen wonen goed weten waar ze aan beginnen. Ben je geïnteresseerd? Bezoek dan eerst een open dag en voorlichting. Daarna kun je je inschrijven en dan een vragenlijst invullen over hoe je over duurzaam en sociaal leven denkt. Uit die inschrijvingen selecteren bewoners zelf hun buren. We letten er daarbij op dat er een goede balans tussen leeftijden en woonsituaties blijft, zo is er ruimte voor jongeren, ouderen en gezinnen. Gaat er bijvoorbeeld een éénoudergezin uit, dan komt er ook weer een éénoudergezin in.

Welke kansen zijn er voor de toekomst?

Als wij de toekomst een kans willen geven moeten we nu heel serieus kijken hoe we onze voetafdruk kunnen verkleinen. Daarvoor is een andere manier van leven nodig. Bijvoorbeeld door kleiner te wonen en meer een beroep op elkaar te doen. Het dorpse, duurzame en sociale karakter van de IEWAN Strowijk is een voorbeeld voor de samenleving - en daarom is IEWAN denk ik een 'wijk van de toekomst.' Heb je ook een idee voor een Strowijk? Mijn advies: gewoon doen! Zoek een kleine groep van gelijkgestemde aanpakkers bij elkaar en zet gewoon door.