Duurzaam ondernemen

Alles wat je moet weten over de ASN Bank Wereldprijs 2021 

De 14e editie van de ASN Bank Wereldprijs is begonnen.
23-08-2021 - door Arisha
Op de afbeelding zijn de winnaars van de ASN Bank 2020 te zien. Deze startende duurzame ondernemers hebben een geldprijs gewonnen van 25.000 euro.

DeWarmte was de grote winnaar van de ASN Bank Wereldprijs 2020

Vandaag is het zover, dan gaat de 14e editie van de ASN Bank Wereldprijs van start! Dit impactvolle traject voor startende duurzame ondernemers helpt je aan coaching, advies, heel veel feedback en publiciteit. Daarnaast gaan de winnaars ook nog naar huis met een mooi startkapitaal. Meer weten over deze competitie en hoe je mee kunt doen? Lees dan verder!

Wat is de ASN Bank Wereldprijs?

Onze jaarlijkse competitie voor startende duurzame ondernemingen wordt al sinds 2008 door ASN Bank georganiseerd. Hiermee willen we talentvolle duurzame ondernemers met een slim idee een vliegende start geven.

Het traject bestaat onder meer uit veel coaching en feedback van experts en succesvolle ondernemers. Daarnaast maken deelnemers kans op publiciteit en een geldprijs van maximaal 30.000 euro. Eerdere winnaars van de ASN Bank Wereldprijs zijn Fairphone, Yoni, Wilder Land en Sustainer Homes.

Waarom meedoen met de ASN Bank Wereldprijs?

Er is veel voordeel te halen uit het traject. Met de trainingen, coaching en vele feedback helpen we je ondernemingsplan aan te scherpen. Ook krijg je er toegang tot een waardevol netwerk van duurzame ondernemers én maak je kans op veel media-aandacht voor je bedrijf.

De tweede plaats bij de ASN Bank Wereldprijs 2020 heeft Kumasi veel gebracht, vertelt LindaHet was een heel toffe periode. Tijdens het wedstrijdtraject word je ondervraagd en aan de tand gevoeld: waarom doe je wat je doet? Ons verhaal werd er beter en scherper van. De prijs heeft ons ook veel aandacht gebracht. Soms herkennen mensen ons van de prijs.

Linda Klunder van Kumasi Drinks. 

Als ik tijdens mijn pitch ASN Bank noem – een bank met autoriteit, die staat voor duurzaamheid – geeft dat direct vertrouwen. Dat is tof. - Linda Klunder

Daarnaast kun je ook nog eens een waanzinnig geldbedrag in de wacht slepen. De totale prijzenpot bedraagt 55.000 euro. De eerste prijs is 25.000 euro, de tweede prijs 15.000 euro,  en de derde prijs bedraagt 10.000 euro. Daarbovenop is er een publieksprijs van 5.000 euro te winnen. Toch een fijn startkapitaal voor je duurzame start-up.

“Met het prijzengeld hebben we al HeatCycles kunnen installeren! Ook heeft de ASN Bank Wereldprijs DeWarmte op de kaart gezet waardoor we ontzettend veel reserveringen binnen hebben gekregen.”, aldus Auke en Sander van DeWarmte, winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2020.  

Wanneer kan ik meedoen met de ASN Bank Wereldprijs?

Inzendingen moeten aansluiten bij de missie van de ASN Bank en passen binnen één van de wedstrijdcategorieën. Dit zijn Mens & Samenleving, Natuur & Milieu en Klimaatbescherming. Meer informatie over deze categorieën vind je in de actievoorwaarden

Het traject is alleen toegankelijk voor startende ondernemingen die niet langer dan 3 jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Voldoe je aan de criteria, meld je dan aan voor deelname!

Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf maandag 23 augustus tot vrijdag 10 september 17.00u.

Belangrijke stappen tijdens het traject

Uit alle inschrijvingen selecteert de jury 30 ondernemingen voor deelname. Het traject start met een online trainingsweek waarna de deelnemers aan de slag gaan met hun businessplan en begroting. De jury beslist hierna welke 15 deelnemers door gaan naar de volgende ronde, zij pitchen voor de jury!

Na de pitch worden de 6 finalisten bekend gemaakt. Zij gaan nog eens om tafel met de jury voor een laatste kans om hun idee toe te lichten en de jury te overtuigen dat zij zouden moeten winnen. In de week voor de prijsuitreiking gaan de stembussen voor de Publieksprijs open. Nu is het zaak om zoveel mogelijk mensen op jouw onderneming te laten stemmen! Tijdens de spetterende finale op 10 november worden de winnaars bekend gemaakt.

Tips van de juryleden voor een succesvolle deelname

Om je alvast op weg te helpen delen we hieronder een paar gouden tips van de jury met je.

De juryleden van de ASN Bank Wereldprijs 2021.

Ineke van Zanten - algemeen jurylid - onthult het volgende: “Natuurlijk moet het ondernemingsplan goed in elkaar zitten, impact hebben en haalbaar zijn. Maar wat ik ook heel belangrijk vind zijn de mensen die het gaan doen: hun drive en spirit bepalen uiteindelijk of iets een succes wordt.”

Marieke Eyskoot - jurylid Mens en Samenleving - vertelt dat zij met name gaat letten op deze drie punten: 

  1. “Is het vernieuwend, draagt het echt iets bij, is het nog zeer nodig, moet het er echt zijn - of is het er eigenlijk al? 
  2. Heeft het de potentie om op grote schaal impact te maken - zelfs al begint het klein? 
  3. Is het inclusief, is het voor een brede, diverse, grote groep - of maar voor een paar mensen?”

Olof van der Gaag - jurylid Klimaatbescherming - geeft deze tip: “Er wordt misschien wel meer dan ooit gepraat over de aanpak van klimaatverandering. Het is niet meer de vraag of we iets gaan doen, maar wat en hoe snel? Voor mij geldt dus: hoe concreter hoe beter”.

Meer over de ASN Bank Wereldprijs

Heb je nog vragen over de ASN Bank Wereldprijs? Kijk dan even naar de FAQ van de ASN Bank Wereldprijs 2021.

Profile picture for user arisha.parohi
Arisha
Auteur
Stagiair voor de ASN Bank Wereldprijs. Tijdens haar studie Bedrijfskunde leerde ze de Sustainable Development Goals kennen en dit bracht haar inspiratie voor duurzaam ondernemen naar boven. Haar missie in het leven is om een positieve bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst.