Groene stad

Alain gaat de straat op voor een peukenvrij Europa 

Met de Hummingbird Tour reist Alain langs Europese steden om duizenden sigarettenpeuken op te rapen.
16-05-2019 - door Amber
Peuken op straat zijn schadelijk voor het milieu

Peuken op straat zijn schadelijk voor het milieu | Foto: Pawel Czerwinski

De Franse Alain Muller trekt door heel Europa om straten peukenvrij te maken. Afgelopen weken was hij in Leeuwarden waar met zijn veger en blik duizenden peuken van de grond heeft opgeraapt. Zijn conclusie: in Leeuwarden liggen er meer peuken op straat dan in Parijs.

Peukenprobleem

Nederlandse steden kampen met een groot peukenprobleem die bijdrage aan de berg zwerfafval op straat. DAl dat afval is niet alleen lelijk en slecht voor het milieu, het leidt ook nog eens tot meer diefstal bleek uit onderzoek. Volgens cijfers van Nederland Schoon worden er in Nederland per jaar 10 miljard peuken op de grond gegooid. Veel van deze sigaretten blijven op straat liggen omdat ze moeilijk op te ruimen zijn. Vaak liggen ze op plekken waar veegwagens niet bij kunnen, in diepe voegen tussen de stenen bijvoorbeeld.

Peuken op straat vormen een gevaar voor het milieu. Uit de filters lekken namelijk giftige stoffen zoals nicotine, peticiden, lood en arsenicum, die in de bodem en het grondwater terecht komen. Deze stoffen zijn zeer schadelijk voor mens en dier. Uit onderzoek van San Diego State University blijkt dat wanneer je twee peuken een dag lang in een liter water weekt, alle vissen doodgaan als ze in dat water moeten zwemmen. Daarnaast zijn de plastic filters niet composteerbaar waardoor peuken niet snel afbreken in de natuur. Volgens Alain beseffen mensen niet dat peuken op straat gooien schadelijk is voor het milieu. Daar wil hij met zijn Hummingbird Tour verandering in brengen.

Peuken oprapen | Foto: Hummingbird Tour

Goed voorbeeld doet volgen

Alain begrijpt dat hij niet in zijn eentje alle peuken kan opruimen, maar hij probeert met zijn project wel mensen aan het denken zetten en ze aan te sporen om sigaretten niet meer op de grond te gooien. "Als iedereen elke dag iets kleins bijdraagt, kunnen we met z'n allen grote problemen aanpakken", aldus Alain. Op zijn YouTube kanaal kun je Alains Hummingbird Tour volgen. In april hield Alain samen met studenten een schoonmaakactie bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Daar raapten ze maar liefst 50.000 peuken van de grond. 

Gek genoeg rookt Alain zelf ook. Maar, zegt Alain, "roken en afval opruimen zijn twee verschillende dingen". Zelf neemt hij een zakasbakje mee waar hij zijn peuken in stopt als er geen asbakken in de buurt zijn. Volgens hem zou iedereen dit moeten doen, want hij vindt het onzin dat het sociaal geaccepteerd is om peuken op straat te gooien. En zo is het! 

Ook in Amsterdam de straat op

Ook in Amsterdam gingen Plastichelden de straat op. Op 5 oktober raapten zij in 2,5 uur tijd 51.000 peuken op. Een deel van de peuken wordt gerecycled. Seavents maakt er bijvoorbeeld een surfboard van. Jessica van Eijs, kamerlid voor D66, neemt de overige peuken in ontvangst. Het collectief wil dat alle betrokkenen verantwoordelijkheid nemen. ‘’Het is aan de Nederlandse overheid om de industrie, die in de vorm van VSK niet aanwezig kon zijn vandaag, de daadwerkelijke kosten van vervuiling door sigarettenpeuken door te berekenen en om de burger bewust te maken van de gevolgen van peuken op straat. Zelf lopen ze, door niet te handhaven, met alleen al dit relatief kleine aantal peuken bijna 7 miljoen euro aan boetes mis.’’, aldus Beerenfenger. 

 

Meer weten over een schone wereld?

Profile picture for user amber.tijsma_93004
Amber
Auteur
Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Heb jij een slim idee? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!