Al schommelend, wiebelend of balancerend leren 

Kinderen op de nieuw geopende school in Nieuw-West hoeven niet de hele dag stil te zitten, maar kunnen al wiebelend leren.
05-09-2016 - door Redactie
Op de school Spring High kunnen kinderen bewegen en leren tegelijk

Een innovatief klaslokaal in Spring High

In Nieuw-West in Amsterdam opende afgelopen week een wel heel bijzondere school. ‘Spring High’ is een school die meegaat met de tijd. In veel opzichten is ‘Spring High’ zoals andere scholen. Maar in één belangrijk opzicht verschilt de school enorm van andere scholen; beweging staat voorop.

Dit is beter dan stilzitten

Alle scholieren op ‘Spring High’ worden aangemoedigd veel te bewegen. Zo staan er maar weinig normale stoelen in de klaslokalen en maken kinderen hun opdrachten al staand of al zittend op een grote bal of hometrainer. Ook besteden leraren een uur per dag aan gym. Deze methode zorgt niet alleen voor fitte en gezonde kinderen, maar ook voor een verhoogd concentratievermogen. Want beweging is goed voor de concentratie.  

Niet te vroeg selecteren

De school neemt niet alleen een standpunt in op het gebied van beweging. Op ‘Spring High’ worden de scholieren namelijk niet ingedeeld aan de hand van strikte niveaus.  De initiatiefneemster van het project, Camyre de Adelhart Toorop stelt namelijk ook dat het heel lastig is om pubers al zo vroeg in een bepaald niveau in te delen. Want wie zegt dat er geen laatbloeiers tussen zitten? Door de kinderen wat meer ruimte te geven om zichzelf te ontplooien en te bewijzen hoopt de Adelhart Toorop dat kinderen zich echt kunnen ontwikkelen op hun eigen niveau.

Heel veel mogelijkheden

Een ander interessant initiatief, waarbij kinderen zich echt op hun eigen niveau kunnen ontwikkelen is de Day a Week school, een school voor die kids die net wat meer uitdaging aankunnen dan hun leeftijdsgenootjes. Nog een ander slim idee is Edu on Tour, een initiatief dat onderwijs veel breder ziet dan woordjes stampen en toetsen halen.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.