Afval-opruim-challenge 

Het Koning Willem I College in Den Bosch zorgt dat afval weggooien een spannend avontuur wordt.
26-06-2016

Doe je mee met een spelletje afval opruimen? Laat je spierballen maar zien!

Hoe zorg je ervoor dat leerlingen het afval op hun schoolplein netjes opruimen? Straf leerlingen met corvee, dan leren ze hun sloddervosgedrag vanzelf af, is de gedachte. Op het Koning Willem I College in Den Bosch denken ze daar anders over.

Ga op avontuur met je vrienden

'Rondlopen met een prikstok als straf, past niet meer in de cultuur van de school,' zegt Cor van Gerven van het College van Bestuur. Een positieve campgane bood uitkomst. Afval weggooien wordt ineens leuk. Het is een avontuur geworden, een challenge, die je met je vrienden volbrengt. Leerlingen moeten dan zelf het probleem oplossen, in plaats van dat ze weer een straf van de docenten moeten uitzitten. Metershoog klimmen om je bananenschil te lozen of je afval eerst door het basketbalnetje laten gaan, dan ben je echt wel cool. Voor de krachtpatsers is er een gewicht-hef-prullenbak: alleen met veel superpower krijg je de kilo's omhoog en gaat de prullenbak open. Het ziet er naar uit dat de actie werkt: het veegwagentje en de schoonmakers hebben het veel rustiger.

De waarde van afval

Ook anderen hebben inventieve oplossingen om afval te verwerken. In de Rotterdamse haven wil Port Waste Cycle dat afval via een platform een nieuwe bestemming krijgt. Of wat te denken van Rubbish Design, dat unieke producten maakt van restmaterialen? En van gebruiksvoorwerpen gemaakt van koffiedik, door CoffeeBased? Je kunt natuurlijk altijd zelf aan de slag, zoals de Driejarige die prikstok in eigen hand neemt.

Kijk in de video hoe een leerling een ladder opklautert om haar bananenschil weg te gooien.