Biodiversiteit
Klimaat
Natuur

Afstuderen? Dan eerst een boom planten. 

Studenten op de Filipijnen moeten éérst tien bomen planten voor ze kunnen afstuderen.
13-04-2020 - door Maartje
Bomen planten om af te kunnen studeren. Foto: Kasturi Laxmi Mohit

Bomen planten om af te kunnen studeren. Foto: Kasturi Laxmi Mohit

Hoewel de Filipijnen een schietgrage president heeft, kent het land ook politici met vreedzame, groene plannen. Zo is er dankzij senator Gary Alejano sinds mei 2019 een wet van kracht die studenten verplicht om 10 bomen te planten voor ze kunnen afstuderen. Hiermee wil de eilandenarchipel de grootschalige ontbossing herstellen.

De Filipijnen bestaat uit maar liefst 7.461 eilanden die tezamen z'n 7 keer groter dan Nederland zijn. Waar de eilanden voorheen vooral uit bos bestonden, is hier door grootschalige houtkap in de twintigste eeuw nog maar weinig van over. Nu vormt het beboste gebied nog maar zo'n 20% van het totale landopppervlak, waardoor er een groter risico is op landverschuivingen en overstromingen. De nieuwe bomen bieden dus veel voordelen.

Studenten planten 175 miljoen bomen per jaar

Iedere student die de basisschool, middelbare school of universiteit afrondt, is vanaf nu verplicht om 10 bomen te planten om te kunnen afstuderen aldus de nieuwe wet. Het land heeft per jaar naar schatting zo'n 12 miljoen groep achters, 5 miljoen eindexamenkandidaten en 500.000 universitaire laatstejaars. Als die allemaal 10 bomen planten worden er in het land 175 miljoen nieuwe bomen geplant. Per jaar! 

De jongeren krijgen hulp van lokele nonprofit organisaties die ze in contact brengt met boomkwekerijen én geschikte locaties kent om de bomen te planten. De lokale organisaties zullen ook zelf bomen gaan kweken om aan de enorme vraag te kunnen voldoen.

  Dankzij de inzet van studenten worden de Filipijnen weer een bosrijk land.

Om de bomen de beste kans te geven, wordt er goed gekeken naar welke inheemse boomsoort past bij de plantlocatie. Uiteraard zullen niet alle bomen overleven, maar senator Alejano bekijkt het optimistisch. Zelfs als maar 10% van de geplante bomen overleeft betekent dat nog steeds dat er jaarlijks zo'n 17,5 miljoen nieuwe bomen bijkomen.

Gary Alejano: "We erkennen dat jongeren hebben recht op een gezond ecosysteem, maar dat neemt niet weg dat er dan ook van hen kan worden gevraagd om dit mede mogelijk te maken." Zo leren studenten dat ze onderdeel zijn van de oplossing om natuur te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan.

Ook hier worden bomen geplant

De Filipijnen zijn niet het enige land dat werk maakt van herbebossing. Zo wordt er in Myanmar gebruik gemaakt van drones om snel heel veel bomen te kunnen planten. Met deze nieuwe techniek kunnen er per dag zo'n 400.000 bomen worden geplant. En in Ethiopië werden er in 2019 maar liefst 350 miljoen bomen geplant in 1 dag!

In Nederland komen er steeds meer tiny forests, dichtbegroeide minibossen, bij. Inmiddels kent ons land al 64 kleine bosjes die een bewezen positief effect hebben op het vergroten van de biodiversiteit. En ook Staatsbosbeheer wil de komende jaren 100.000 hectare nieuw bos aanplanten.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!