Energie
Biodiversiteit
Geldzaken
Duurzaam ondernemen

9x financiering voor je duurzame start-up 

Bootstrapping, crowdfunding, subsidies: er zijn meerdere opties voor financiering dan alleen de gebruikelijke banklening.
26-02-2020 - door Liesbeth
Er zijn verschillende manieren om je duurzame start-up te financieren.

Foto: Fabian Blank via Unsplash

Yes! Je hebt een innovatief en duurzaam idee. Maar je hebt geld nodig om je start-up op te zetten of misschien wel verder te ontwikkelen. Hoe zorg je voor financiering? We zetten negen manieren voor je op een rij.

Als ondernemer stop je al je tijd en energie in je start-up. Maar je vraagt je vooral af: hoe kom ik aan geld om mijn idee uit te voeren of verder te ontwikkelen?

Elk bedrijf gaat door verschillende groeifasen heen. Elke groeifase vraagt dan ook om een andere omvang en manier van financiering. Als je bijvoorbeeld net start, kun je niet zomaar een lening van de bank krijgen. Denk dan eerder aan crowdfunding of een subsidie van de overheid. Hieronder vind je een overzicht van negen verschillende financieringsmogelijkheden. 

1. Bootstrapping

Bootstrapping betekent simpelweg dat je zonder hulp van anderen geld in je bedrijf legt. Zo voorkom je hoge schulden en hoef je geen rente te betalen.

Gebruik bijvoorbeeld je eigen spaargeld of houd je baan aan en financier je bedrijf met je salaris. Laat vrienden en familie onbetaald meehelpen in je onderneming. Of bespaar op zakelijke kosten: onderneem vanuit je eigen huis (check hier welke kosten je mag aftrekken voor thuiswerken), deel een bedrijfsruimte met andere ondernemers en leen of huur bedrijfsmiddelen zoals auto’s en machines.

Nadeel: met alleen bootstrapping overleeft je start-up het niet. De meeste methoden kun je maar een paar keer inzetten. Ook kun je vaak geen grote investeringen doen om te kunnen groeien. Denk aan het aannemen van personeel.

2. Crowdfunding

Met crowdfunding schakel je hulp in van het grote publiek. Zij investeert in je bedrijf door geld te doneren of te lenen of door aandelen te kopen. In het laatste geval wordt het publiek mede-eigenaar (dit heet ook wel durfkapitaal crowdfunding). Voor crowdfunding plaats je een campagne op een online crowdfunding platform. Bekende internationale voorbeelden zijn Kickstarter en Indiegogo, waarop je als ondernemer een groot publiek bereikt. Let op: je campagne moet in het Engels zijn. Ook accepteren ze geen Ideal-betalingen, het meest populaire betaalmethode online in Nederland.

Gelukkig zijn er ook Nederlandse websites. Ken je bijvoorbeeld Oneplanetcrowd al? Dat is een platform speciaal voor duurzame ideeën.

Door crowdfunding kun je goed je pitch oefenen én krijg je, als je het goed aanpakt als ondernemer, ambassadeurs. De mensen die geld inleggen, geloven in je bedrijf. Als zij blij zijn, blijven ze klant en vertellen ze anderen over je dienst of product. Moet je later investeerders overtuigen? Dan heb je al bewijs dat consumenten vertrouwen hebben in je idee.

Maar, een goede campagne voorbereiden en uitvoeren kost veel tijd. Denk aan een korte pitch, een video en het benaderen van je (digitale) netwerk.

Tip: ASN Bank ondersteunt geselecteerde duurzame ondernemers met hun crowdfunding. Check de voorwaarden op hun website.

3. Vrienden en familie

Natuurlijk willen je naasten dat je duurzame idee gaat vliegen. Ook is geld lenen bij je familie en vrienden makkelijker en sneller geregeld dan bij een bank. Niet zo gek dat meerdere succesvolle bedrijven ooit zo zijn begonnen.

Maar wat als je het geld kwijtraakt of niet kunt aflossen? Dit soort problemen kunnen de familieband of vriendschap beschadigen. Wees er dus zeker van dat je geen geld leent dat iemand eigenlijk niet kan missen.

Let op: maak duidelijke afspraken en leg ze vast in een contract. Zo weet iedereen waar hij aan toe is. Krijgen ze bijvoorbeeld aandelen in ruil voor hun geld? Of wanneer krijgen ze hun investering terug? 

4. Subsidies en regelingen van de overheid

De overheid biedt veel subsidies en regelingen voor startende ondernemers, bijvoorbeeld het Innovatiekrediet en de Vroegefasefinanciering. Je hebt nog meer voordeel als je product of dienst past bij onderwerpen die de overheid belangrijk vindt. Zoals duurzaamheid. Zo is er de WBSO of Seed Capital Technostarters. Bekijk meer subsidies en regelingen en kijk welke specifiek bij jouw situatie past. Let op: je komt niet zomaar in aanmerking voor een subsidie en moet vaak aan strenge voorwaarden voldoen. 

Ook kunnen start-ups en scale-ups bij Invest NL financiering aanvragen. Dit is vooral voor ondernemers die zich bezighouden met verduurzaming, voedsel en energie.

5. Fondsen en stichtingen

Als je met je startup de wereld een beetje beter maakt, kom je misschien in aanmerking voor geld van fondsen of stichtingen. Bijvoorbeeld VSB Fonds, Stichting DOEN of Oranje Fonds. Het gaat om subsidies, leningen of investeringen.

6. Start-up wedstrijden

Niet bang voor een beetje competitie? Met een start-up wedstrijd kun je een startkapitaal winnen voor je duurzame onderneming. Maar dat niet alleen: het levert je vaak ook coaching, training, contacten en natuurlijk publiciteit op. Maar, het vraagt wel om een goede voorbereiding. Bekende Nederlandse start-up wedstrijden voor duurzame ideeën zijn:

7. Bank

Geld lenen bij een bank is de meest bekende vorm van financiering. Het is vooral voor bedrijven die klaar zijn om op te schalen. Toch is het niet altijd makkelijk voor start-ups om aan een banklening te komen. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je voor een langere tijd stabiele inkomsten hebt als bedrijf. Als groene start-up heb je wel een klein voordeel: veel banken zijn bereid om geld te lenen voor een duurzame innovatie.

Tip: ga goed voorbereid naar de bank, met een duidelijk ondernemingsplan en een bewijs van stabiele inkomsten. De bank wil zien dat je de lening kunt terugbetalen. 

8. Incubators

Incubators helpen start-ups met faciliteiten, zoals een kantoor met telefoons en vergaderplekken. Ook ondersteunen ze je bij financiering, sales, marketing en strategie. Plus: je kunt gebruikmaken van een netwerk van experts die je helpen bij grote beslissingen.

Sommige incubators focussen zich speciaal op duurzame ondernemers. Bijvoorbeeld incubator IDEA of Startup in Residence.

Let op: een incubator heeft belang bij je succes en wil vaak meebeslissen. Dat kan botsen met jouw visie op je bedrijf.

9. Angel investors

Angel investors zijn vermogende particulieren die hun geld in een interessante start-up willen investeren. Bijvoorbeeld succesvolle ondernemers, acteurs, sporters en multimiljonairs. In ruil voor de investering ontvangen angel investors bijvoorbeeld aandelen.

Naast geld is vooral ook de kennis, ervaring en het netwerk van een angel waardevol voor de groei van je start-up. Maar waar vind je een angel investor? Veel angels zijn ook aangesloten bij de BANN, Business Angels Netwerken Nederland. Of vraag eens rond in je eigen netwerk of zoek via LinkedIn.

Let op: angels krijgen door de aandelen zeggenschap in je bedrijf. Ook verwachten ze meestal binnen korte tijd resultaat.

Meer lezen

Profile picture for user liesbethkauw_93771
Liesbeth
Auteur
Freelancer voor Voor de Wereld van Morgen. Ik word blij van minder spullen, natuur, tiny houses en duurzame kleding. Ik deel graag inspirerende verhalen en handige informatie over duurzaamheid. Bijvoorbeeld voor ondernemers. Heb je een slim idee voor een betere wereld? Laat het ons weten!