Lifestyle
Mode

8 x sustainable sneakers  

De wereld ligt aan je voeten, en de wereld verbeteren begint met kleine stapjes. Deze sneakermerken zijn stylish én verantwoord!
07-01-2020 - door Redactie
Photo: Ekn sneakers

Ekn sneakers

Er is al veel gezegd en geschreven over duurzame kleding. We schreven over fair fashion, inclusive fashion en - ja - zelfs over duurzame onderbroeken. Duurzame sneakers zijn in al dat modegeweld een beetje onderbelicht gebleven. Toch gebeurt ook in sneakerland veel moois. Eigenlijk te veel om bij te benen (snap je hem?). Daarom: 8 x duurzame sneakers die de wereld gaan redden (of een goede poging doen)!

SAYE: de viral sneakers uit de 80's 

We love this brand. Naast kleding maakt Saye ook héle fijne sneakers die het schopten tot Time, Vogue en Glamour magazine. Het eerste model, Modelo '89,  was meteen een hit (en is nog steeds een bestseller) en past zowel mannen als vrouwen. Qua materialen worden o.a. kurk, rubber en bioleer gebruikt en de schoenen worden - in tegenstelling tot 90% van alle schoenen op de markt - niet in Azië gemaakt. Kies voor cactus- en mangoleer of ga voor recycled materialen en haal die voetjes maar van de vloer!  

SAYE duurzame sneakers Foto: SAYE

Veja: Franse sneakers met een fijn verhaal

Iedere hippe Fransoos heeft een paar Veja-schoenen in de kast en in Nederland zijn deze fijne sneakers ook niet meer weg te denken. En dat is goed nieuws! 

De oprichters van Veja brachten in 2005 drie dagen tussen de Chinese schoenmakers door tijdens een audit voor een Frans modemerk. Daar ontdekten ze dat de fabrieksomstandigheden best prima kunnen zijn, terwijl tegelijkertijd de leefomstandigheden van de werknemers verschrikkelijk zijn. In een kamer van 25 vierkante meter sliepen 32 Chinese werknemers bij elkaar, vertellen de oprichters in een podcast.

Veja besloot het anders te doen. Zij maken sindsdien eerlijke sneakers van duurzame materialen. Het merk hecht veel waarde aan transparantie en op de website kun je informatie vinden over de productieplekken en prijzen. Naast de inmiddels iconische 'platte' veja's kun je tegenwoordig ook kiezen voor een hoger modelletje. 

 Foto: Veja

Komrads: sneakers gemaakt van… appels

Twee jaar geleden hadden Mark en Greet, de Belgische founders van Komrads, een droom: een sneaker maken die zo min mogelijk impact heeft op moeder aarde. Een sneaker waar geen dier aan te pas komt en waar geen regenwoud platgebrand voor hoeft te worden om plek te maken voor rubberplantages. En dat is ze gelukt!

Hun collectie Komrads APL wordt gemaakt van gerecycled rubber van vrachtwagenbanden en Apple Eco Leather: een plantaardig leer dat voor minimaal 50% bestaat uit afval van appels. 

Adidas x Parley: een samenwerking voor de oceanen

Ook Adidas laat zich niet onbetuigd en maakt schoenen en kleding van gerecycled plastic dat in onze oceanen dreef. Voor de productie van deze sneakers werkt the brand with the three stripes samen met Parley, een organisatie die strijdt tegen de plastic soep. En de schoenen zien er ook nog eens gaaf uit! Een win-win-situatie dus. Ook op andere vlakken is Adidas goed bezig.

Naast het gebruik van gerecycled plastic is Adidas actief tegenstander van kinderarbeid en zetten ze mooie stappen op weg naar een leefbaar loon voor alle medewerkers in de fabrieken die aan Adidas leveren. En dan werken ze ook nog eens aan een volledig circulaire hardloopschoen

Adidas is dan ook één van de bedrijven die is goedgekeurd voor het beleggingsuniversum van ASN Bank. Wat dat precies betekent en hoe het getoetst wordt lees je in dit artikel van de rubriek Goedgekeurd / Afgekeurd

Po-Zu: shoes with a good sole

Po-Zu is een schoenenmerk dat werkelijk alles goed doet. Al hun gebruikte materialen komen van natuurlijke, hernieuwbare bronnen en worden op verantwoorde wijze geoogst. Ze bevatten geen pesticiden, bleekmiddelen of giftige kleurstoffen en zijn lokaal geproduceerd waar mogelijk. Bovendien worden werknemers op waarde geschat en goed betaald. Daarnaast geven ze een gedeelte van de winsten aan goede doelen. En alsof dat nog niet genoeg is hebben ze - in samenwerking met Timberland - schoenen ontworpen die volledig recyclebaar zijn.

  

Foto: PoZu

Woden: duurzaamheid uit Denemarken

Het Scandinavische merk Woden kreeg grote bekendheid toen ze visleer (een afvalproduct van de visserij in IJsland) verwerkten in hun schoenen. In deze industrie wordt maar 1% van de huid gebruikt en de rest weggegooid. Zonde, want het is super duurzaam en 10 x sterker dan kalfsleer! 

Naast visleer (niet in alle modellen, dus ook vegans kunnen hier terecht) gebruikt Woden gerecycled polyester, kurk en zelfs algen in de schoenen. De zolen zijn gemaakt van 65% natuurrubber, 10% gereycled rubber en 25% conventioneel rubber. Zo zijn de schoenen én van goede kwaliteit én lekker sustainable. 

Foto: Woden 

Flamingo’s Life: actie voeren met je voeten

Draag je de sneakers van Flamingo’s Life, dan draag je niet alleen een vette duurzame sneaker, maar plant je gelijk 5 bomen en help je bij het plasticvrij maken van de oceanen. Of zoals ze het zelf zeggen: ‘You don’t just buy shoes, you are part of the ecological activism that the planet needs’. Het Spaanse sneakermerk doneert namelijk maandelijks een deel van de omzet aan een goed doel dat zich inzet voor behoud van onze planeet en werkt samen met Waste Free Oceans. De sneakers zelf worden gemaakt van gerecycled plastic, biologisch katoen en natuurrubber. Leer of andere dierlijke producten gebruiken ze niet, dus je sneakers zijn ook nog eens helemaal vegan!

Duurzame sneakers van Flamingo's Life Foto: Flamingo's Life

EKN footwear 

Walking clean in a dirty world, is het motto van EKN footwear. Toen de oprichters van dit Duitse merk zagen dat er een massa aan goedkope synthetische shoenen werden geproduceerd, besloten ze het anders doen. De schoenen van EKN zijn handgemaakt in Portugal, met gebruik van biologische materialen. Er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt en op de site kun je precies zien hoe en waar elk onderdeel van je schoen gemaakt is. Bonus: ze lopen héérlijk! 

Nog meer duurzame sneakers

ASN Bank dook nog dieper in de wereld van duurzame sneakers en beoordeelden 20+ bekende en minder bekende merken op drie criteria: mens, planeet en dier. Bekijk het hele overzicht op Zo Maakt Geld Gelukkig en zie hoe jouw favoriete merk scoort!

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.