8 x sustainable sneakers  

De wereld ligt aan je voeten, en de wereld verbeteren begint met kleine stapjes. Deze sneakermerken zijn stylish én verantwoord!

07-01-2020
Komrad duurzame sneakers van appels

Komrad maakt sneakers van appels en autobanden

Er is al veel gezegd en geschreven over duurzame kleding. We schreven over fair fashion, inclusive fashion en - ja - zelfs over duurzame onderbroeken. Duurzame sneakers zijn in al dat modegeweld een beetje onderbelicht gebleven. Toch gebeurt ook in sneakerland veel moois. Daarom: 8 x duurzame sneakers die de wereld gaan redden (of een goede poging doen)!

SAYE: de viral sneakers uit de 80's 

Je kon er in de zomer van 2018 eigenlijk niet omheen: de kickstartercampagne van de duurzame sneakers van SAYE (voorheen Wado) ging helemaal viral. Met de hashtag #Playgreen en #Gamechanger proberen de jonge ondernemers achter dit sneakermerk je zo moeiteloos mogelijk over te laten stappen op een duurzame schoen. Hierbij hanteren ze drie principes: de schoenen zijn duurzaam, hebben een fijn design en zijn niet te duur. Het eerste model, Modelo '89, is er in 6 kleuren en past zowel mannen als vrouwen. Qua materialen worden o.a. kurk, rubber en bioleer gebruikt en de schoenen worden - in tegenstelling tot 90% van alle schoenen op de markt - niet in Azië gemaakt. Bovendien plant je met de aankoop van je schoen ook nog even twee bomen. Hoppa!  

SAYE duurzame sneakers Foto: SAYE

Veja: Franse sneakers met een fijn verhaal

Iedere hippe Fransman heeft een paar Veja-schoenen in de kast en in Nederland zien we deze fijne sneakers ook steeds vaker op straat. En dat is goed nieuws! Want sneakermerk Veja is sinds 2005 bezig met het veranderen van de sneakermarkt. De schoenen worden gemaakt met respect voor mens en de natuur. De oprichters van Veja brachten in 2005 drie dagen tussen de Chinese schoenmakers door tijdens een audit voor een Frans modemerk. Daar ontdekten ze dat het met fabrieksomstandigheden best prima kan zijn terwijl tegelijkertijd de leefomstandigheden van de werknemers verschrikkelijk zijn. In een kamer van 25 vierkante meter sliepen 32 Chinese werknemers bij elkaar, vertellen de oprichters in een podcast op hun site. Veja besloot het anders te doen - en geld op de juiste manier te besteden. Het merk doet expres geen uitgaven aan marketing; ze besteden het geld liever aan de schoenmakers én aan mooie producten van eerlijke materialen.

Duurzame sneakers van Veja Foto: Veja

Komrads APL: sneakers gemaakt van… appels

Twee jaar geleden hadden Mark en Greet, de Belgische founders van Komrads, een droom: een sneaker maken die zo min mogelijk impact heeft op moeder aarde. Een sneaker waar geen dier aan te pas komt en waar geen regenwoud platgebrand voor hoeft te worden om plek te maken voor rubberplantages. En dat is ze gelukt! Hun nieuwste collectie Komrads APL wordt gemaakt van gerecycled rubber van vrachtwagenbanden en Apple Eco Leather: een plantaardig leer dat voor minimaal 50% bestaat uit afval van appels. De sneaker is nu te bestellen via een crowdfundingcampagne en is te verkrijgen in de kleuren zwart, groen, blauw en rood.

Adidas x Parley: een samenwerking voor de oceanen

Ook Adidas laat zich niet onbetuigd en maakt schoenen en kleding van gerecycled plastic dat in onze oceanen dreef. Voor de productie van deze sneakers werkt the brand with the three stripes samen met Parley, een organisatie die strijdt tegen de plastic soep. En de schoenen zien er ook nog eens gaaf uit! Een win-win-situatie dus. Ook op andere vlakken is Adidas goed bezig. Naast het gebruik van gerecycled plastic is Adidas actief tegenstander van kinderarbeid en zetten ze mooie stappen op weg naar een leefbaar loon voor alle medewerkers in de fabrieken die aan Adidas leveren. En dan werken ze ook nog eens aan een volledig circulaire hardloopschoen!

Adidas x Parley duurzame sneaker Foto: Parley

Po-Zu: shoes with a good sole

Po-Zu is een schoenenmerk dat werkelijk alles goed doet. Al hun gebruikte materialen komen van natuurlijke, hernieuwbare bronnen en worden op verantwoorde wijze geoogst. Ze bevatten geen pesticiden, bleekmiddelen of giftige kleurstoffen en zijn lokaal geproduceerd waar mogelijk. Bovendien worden werknemers op waarde geschat en goed betaald. Daarnaast geven ze een gedeelte van de winsten aan goede doelen. En alsof dat nog niet genoeg is hebben ze - in samenwerking met Timberland - schoenen ontworpen die volledig recyclebaar zijn.

  

Foto: PoZu

Reebok: volledig plantaardige hardloopschoen

Eucalyptus, algen, wonderbonen en natuurrubber. Dat zijn de ingrediënten van de eerste volledig plantaardige hardloopschoen ter wereld: The Forever Floatride GROW van Reebok. De grootste uitdaging bij het maken van deze sneaker was het ontwikkelen van plantaardige materialen die goed genoeg waren voor het leveren van hoge sportprestaties. Als je de Forever Floatride GROW wil uitproberen moet je nog even geduld hebben: de schoen komt pas in het najaar van 2020 op de markt. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan hier aan voor updates.

Flamingo’s Life: actie voeren met je voeten

Draag je de sneakers van Flamingo’s Life, dan draag je niet alleen een vette duurzame sneaker, maar plant je gelijk 5 bomen en help je bij het plasticvrij maken van de oceanen. Of zoals ze het zelf zeggen: ‘You don’t just buy shoes, you are part of the ecological activism that the planet needs’. Het Spaanse sneakermerk doneert namelijk maandelijks een deel van de omzet aan een goed doel dat zich inzet voor behoud van onze planeet en werkt samen met Waste Free Oceans. De sneakers zelf worden gemaakt van gerecycled plastic, biologisch katoen en natuurrubber. Leer of andere dierlijke producten gebruiken ze niet, dus je sneakers zijn ook nog eens helemaal vegan!

Duurzame sneakers van Flamingo's Life Foto: Flamingo's Life

TOMS: schoenen voor iedereen

TOMS is ook zo'n schoenenmerk dat alles goed doet. Hun lijfspreuk is One for One. Dit houdt in dat voor elk paar schoenen dat jij koopt, zij één paar nieuwe schoenen geven aan een kind in nood. Maar dat is lang (en dan bedoelen we ook echt láng) niet het enige wat ze doen. Op hun site valt te lezen: 'Met jouw aankopen helpt TOMS mensen in nood met schoenen, beter gezichtsvermogen, schoon water en veilige geboortes'. Impressive! TOMS geeft daarnaast ook nog eens opstartsubsidies aan startende sociale ondernemingen. Supersociale schoenen dus!

Nog meer duurzame sneakers

Onze collega's van Zo Maakt Geld Gelukkig doken nog dieper in de wereld van duurzame sneakers en beoordeelden 20+ bekende en minder bekende merken op drie criteria: mens, planeet en dier. Bekijk het hele overzicht op Zo Maakt Geld Gelukkig en zie hoe jouw favoriete merk scoort!

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.