8 x inspirerende innovaties 

Jonge makers ontwikkelen en ontwerpen de mooiste innovaties van de toekomst. Bij deze 8 inspirerende voorbeelden!
06-07-2017
Somnox - de ademende knuffelrobot - innovaties

Somnox - de ademende knuffelrobot

Elk jaar studeren er een hoop talenten af aan de verschillende universiteiten, academies en andere onderwijsinstellingen. In deze verse lichting zitten weer een heleboel wereldverbeteraars die de meest gave innovaties hebben ontwikkeld. Het zijn er gelukkig te veel om op te noemen, maar we vonden het mooi om er een paar voor je uit te lichten. Zo creëerden de jonge talenten bijvoorbeeld een knuffelrobot voor mensen met slaapproblemen, eerlijke chocola van algen én een app waarmee je spreekangst kunt overwinnen. Wat is jouw favoriet?

 

Een ademende knuffelrobot tegen slaapproblemen

Somnox knuffelbare slaaprobot

Afbeelding: Somnox.

Vier studenten van de TU Delft ontwierpen een non-medicinale oplossing voor slapeloze nachten: De Somnox. Deze zachte knuffelrobot is bedekt met duurzame materialen die comfortabel aanvoelen. De robot kan de menselijke ademhaling nabootsen waardoor je wordt gestimuleerd om in een rustgevend tempo te gaan ademen. Daarnaast registreert de Somnox jouw slaapstadium en daar wordt het ritme op aangepast. Verder kan de robot een slaapliedje afspelen dat automatisch stopt als je in slaap gevallen bent. In de ochtend kan de robot je wakker maken met een licht dat steeds feller wordt, zodat je ontwaakt op een natuurlijke manier. Deze innovatie won onlangs de Philips Innovation Award 2017. Klik hier om meer te lezen over de Somnox.

Gezond en duurzaam broodbeleg voor kinderen

Mr. Bean - duurzaam beleg - Afbeelding: Voedingscentrum

Mr. Bean - Afbeelding: Voedingscentrum.

Eline Bosch, Sander Breevaart en Mirta Theunissen studeren Levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit en wonen samen in een studentenhuis. Zij besloten om een gezonde pasta voor op brood te ontwikkelen, zodat kinderen een lekkere boterham kunnen smeren en tegelijkertijd een gezonder en duurzamer eetpatroon ontwikkelen. De uitkomst? Mr. Bean. Het is een nieuw plantaardig broodbeleg dat is gemaakt van witte bonen. Wij zijn heel benieuwd hoe dat precies smaakt. Het Voedingscentrum is in ieder geval enthousiast! Mr. Bean won namelijk de Food Innovation Bachelor’s Award 2017! Klik hier voor meer informatie over Mr. Bean.

Een 3D-geprinte fietsbrug van beton

Studenten van de TU Eindhoven werken samen met BAM Infra aan het 3D-printen van de eerste, volledig constructief voorgespannen, betonnen fietsbrug van de wereld. De brug wordt in totaal acht meter lang en zal zo efficiënt geproduceerd worden dat er veel minder hulpmaterialen en grondstoffen nodig zijn dan normaal. Zo wordt er een grote hoeveelheid CO2 uitstoot bespaard tijdens de productie. Het team wil met dit project aannemers in Brabant uitdagen om bij de aanleg van nieuwe infrastructuur meer aandacht te besteden aan duurzaamheid en innovatie. Klik hier om meer te lezen over dit project. 

Een comfortabel en mobiel infuus

IV-Walk - Alissa Rees - Afbeelding: Victor Duran

IV-Walk - Alissa Rees - Afbeelding: Victor Duran.

Alissa Rees studeerde dit jaar af aan de Design Academy in Eindhoven met een veelbelovende innovatie voor in de zorg: ‘IV-Walk.’ Dit is een comfortabel alternatief voor de onhandige infuuspalen waar patiënten mee moeten rondlopen. IV-Walk is een draagbaar ontwerp waarmee patiënten het infuus op hun lijf dragen, waardoor ze veel mobieler worden en hun infuus ook beter kunnen verbergen. Zo kunnen ze niet alleen makkelijker en vrijer bewegen, maar ze kunnen zich ook weer meer mens voelen en lekkerder in hun vel zitten. Deze gave innovatie won tijdens de BRAINS Awards 2017 zowel de Innovatie Award als de Award voor het Beste Idee. Klik hier om meer te lezen over IV-Walk.

Direct je auto opladen met zonne-energie

TU Delft auto opladen zonne-energie

Studenten van de TU Delft hebben samen met het bedrijf Power Research Electronics een snellader ontwikkeld waarmee je auto’s direct kunt opladen met stroom uit zonnepanelen, bijvoorbeeld die op je dak. Dat klinkt misschien niet als een grote stap, maar op dit moment worden elektrische auto’s nog opgeladen aan het stroomnet. Dankzij deze uitvinding is die tussenstap niet meer nodig. Bovendien werkt dit systeem twee kanten op: je kunt namelijk niet alleen je elektrische auto opladen met zonnestroom, maar bijvoorbeeld ook je huis van elektriciteit voorzien met de (opgeladen) batterij in je auto. Klik hier om daar mee over te lezen. 

Spreekangst overwinnen met een app 

Anti-spreekangst app - Afbeelding: Lisa Knapen

Anti-spreekangst app - Afbeelding: Lisa Knapen.

Studenten Communicatiewetenschappen van de Radboud Universiteit kunnen sinds dit jaar afstuderen op het ontwikkelen en testen van een anti-spreekangst app in virtual reality (VR). Studenten Iris van de Pavert en Maaike Horst ontwikkelden, i.s.m. Breda University of Applied Sciences en docent onderzoekers Dr. Paul Ketelaar en Dr. Gero Lange, een anti-spreekangst app die mensen met spreekangst langzaam laat wennen aan publiek. Als je bijvoorbeeld veel spreekangst hebt, sta je voor een klein publiek met oplettende mensen. Als je beter presteert, kom je een niveau hoger en sta je voor een groter publiek met minder oplettende mensen. Het effect van de app wordt nog nauwkeurig onderzocht, maar ze hopen uiteindelijk veel mensen van hun angst af te helpen. Helaas is er nog geen verdere informatie te vinden over deze anti-spreekangst app.

Een apparaat dat onder je huid kijkt

TU Twente - Pim van den Berg  - apparaat onder huid kijken

Universiteit Twente - Pim van Den Berg - Apparaat waarmee je onder de huid kunt kijken.

Pim van den Berg promoveerde aan de Universiteit Twente op een handzaam apparaat waarmee je onder de huid kunt kijken. Dit apparaat gebruikt een combinatie van echoscopie en foto-acoustiek, waardoor je rijke beelden van het lichaam kunt maken. Uit zijn onderzoek blijkt dat je met het apparaat een duidelijk verschil ziet tussen reumatoïde en normale vingers. Het onderzoek is nog in volle gang, maar zijn doel is om deze methode in de nabije toekomst op allerlei vlakken in de medische wereld toe te passen. Zo zou het apparaat ook gebruikt kunnen worden om andere aandoeningen in kaart te brengen, zoals huidkanker, brandwonden of aderverkalking. Klik hier voor meer informatie over het apparaat dat onder je huid kijkt.

Eerlijke chocola van algen

The Algae Factory - Chocola algen

Afbeelding: The Algae Factory.

Stefania, Pierluigi en Nicola zijn The Algae Factory en studeerden alweer een paar jaar geleden af aan de Universiteit Wageningen, maar we vinden hun verhaal zó gaaf dat we het toch met je delen. Deze studenten woonden samen in een studentenhuis en deelden een grote passie voor voedsel, gezondheid, milieu én sociaal ondernemen. In 2014 combineerden ze deze passies in een pracht van een onderneming: The Algae Factory. Deze bijzondere fabriek maakt eerlijke chocola met algen die worden verbouwd op algenboerderijen in Togo. Zo creëren ze niet alleen de meest smakelijk, gezonde en eerlijke repen, maar dragen ze ook actief bij aan de werkgelegenheid in West-Afrika! Inmiddels is hun onderneming zo succesvol dat ze zowel in Wageningen als in Amsterdam zitten. Hopelijk gaat het de andere studenten ook zo goed af! Klik hier voor meer informatie over The Algae Factory.