8 x Duurzame regenjassen  

Het wordt natter en natter in Nederland, dus een regenjas is geen slecht idee. Maar kan ie ook duurzaam?

19-11-2018
Foto Gage Walker via Unsplash

Foto Gage Walker via Unsplash

Als een verzopen kat bij je afspraak aankomen geeft waarschijnlijk geen goede eerste indruk. Maar een druipende oversized regenbroek mee de vergaderkamer innemen evenmin. Gelukkig is er steeds meer regenkleding die stijlvol én duurzaam is. Kijk, daar kunnen we wat mee.

Vaute: canvas met een waslaag

De outdoorkleding van het Amerikaanse Vaute bestond vroeger uit canvas met een wax erover, maar dat is een beetje in de vergetelheid geraakt. Tot het merk ontdekte dat er heel veel vraag naar was. Daarom her-lanceerden ze de waxed canvas-collectie, waarvan de populairste items (een genderneutraal bikerjack bijvoorbeeld) meteen uitverkocht waren. Je vindt de collectie op de site.

Maium: van frustratie tot regenjas

Het wordt steeds natter in Nederland. Dat merkte niet alleen Fien Dekker, die er een bijzondere stoeptegel door ontwierp, maar ook de Nederlandse Hendrik en Anita. “Maium is geboren uit de dagelijkse frustratie met de regen en staat voor stijl, kwaliteit en gemak”. Staat er dan ook op de website van dit Amsterdamse regenkledinglabel. De regenjassen, die gemaakt zijn van gerecyclede plastic flessen, zijn dun, licht én kun je omtoveren tot poncho zodat je op de fiets geen natte benen krijgt. Score!

Foto Maium Foto: Maium

Thought: biologisch en betaalbaar

De regenjassen en -capes van het duurzame Engelse merk Thought (misschien ken je het nog als Braintree?) zijn – in tegenstelling tot veel andere duurzame jassen – verrassend betaalbaar. Voor zowel mannen als vrouwen zijn er jassen van biokatoen en recycled PET.

Langerchen: no microplastics please!

Het is haast onmogelijk om een regenjas zonder microplastics te  vinden, want bijna alle jassen bevatten polyester, gerecycled PET of nylon. Bij Langerchen, het merk van Miranda Chen en Philipp Langer, is dat echter niet het geval. Sommige van hun jassen zijn door een speciaal ontwikkeld katoenmateriaal waterafstotend. Eigenlijk gaan ze hiermee back to basics, want dit katoen werd ook voor Britse (leger)tenten gebruikt voordat plastic zoveel geproduceerd werd. Doordat het katoen op een bepaalde manier is geweven neemt het vocht op en sluit het de gaatjes in de stof, waardoor de jassen waterafstotend worden. In sommige jassen zit overigens wel gerecycled polyester, dus even het label checken voordat je hem in je mandje gooit kan geen kwaad. Op de website van Langerchen vind je alles over de stoffen die ze gebruiken – én waar het vandaan komt.

Foto Langerchen De jassen van Langerchen | Foto: Langerchen 

Tyvek: hoedje van papier

Wanneer je de regenjassen en tassen, ontworpen door kunstenares Marian Schoettle, ziet denk je misschien dat je meteen doorweekt raakt als je ze aantrekt. Het materiaal lijkt namelijk op papier, maar is in werkelijkheid ‘Tyvek’; een speciaal extreem licht en duurzaam synthetisch materiaal gemaakt van polyethyleen. No way dat je een scheur in deze jas krijgt! Check de prijswinnende jassen op de site van Mau.

Norwegian Rain: meet the raincho

Goedkoop is de ‘raincho’ van Norwegian Rain niet (lees: 560 euro), maar hij is wél heel stylish en handig. De unisex regencape werd bedacht op een servetje in een café in Parijs, is gemaakt met Japanse gerecyclede materialen en is te koop in Noorwegen, Parijs en Londen. Lekker internationaal dus! Gelukkig kun je hem ook lekker thuis achter je laptopje bekijken en bestellen.

Stutterheim: de Scandinavische klassieker

De jassen van Stutterheim doen het goed op menig influencerfoto en dat is niet zo gek: het tijdloze design is altijd mooi en doordat de jassen supersterk zijn gaan ze ook jaren mee. Alle jassen zijn volgens het merk handgemaakt

Foto: Stutterheim

Foto: Stutterheim

Bleed: een vegan klassieker

Ook het Duitse Bleed Clothing blijft bij een tijdloos design. En dat terwijl ze één van de innovatiefste regenjassen van deze tijd hebben ontworpen: volgens Bleed hebben zij de eerste volledig recycled en klimaatneutrale outdoorjas geproduceerd.  Samen met SympaTex (een producent van waterafstotend membraan gemaakt van gerecycled polyester) en klimaatconsultants ClimateParnter maakten ze mannen- en vrouwenjassen die warm, tijdloos én verantwoord zijn. De CO2-uitstoot die hierbij kwam kijken, 25,44 kg per jas, wordt gecompenseerd met een bossenconserveringsproject in Kenia. Door de hoge kraag en recycled fleece heb je het nooit koud, de twee grote voorvakken zorgen ervoor dat je je spullen gewoon bij je houdt en de jas heeft zelfs verstelbare mouwen. Ook biedt Bleed een Guppyfriend waszak aan bij de jas, zodat je hem kunt wassen zonder microplastics los te laten.

ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen. 

 Waar geef jij je geld aan uit? 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.