8 inspirerende initiatieven voor Zorg Nieuwe Stijl 

Wie zorgt ervoor dat oma Toos niet verpietert achter de geraniums?
11-05-2015
Granny's Finest is een van de vele initiatieven voor zorg nieuwe stijl. Foto: Lysanne Wilkens / Granny's Finest

Granny's Finest is een van de vele initiatieven voor zorg nieuwe stijl. Foto: Lysanne Wilkens / Granny's Finest

Er wordt nogal wat verwacht van mensen in de participatiemaatschappij. De overheid trekt zich terug en mensen moeten zichzelf steeds meer helpen. Maar natuurlijk lukt niet iedereen dat. Gelukkig zijn er veel initiatieven die op een nieuwe wijze zorg vormgeven. Volgens Movisie verdriedubbelde vorig jaar het aantal burgerinitiatieven voor zorg nieuwe stijl.

Wij zetten 8 initiatieven op een rij die op nieuwe manieren mogelijk maken dat Oma Toos niet verpietert achter haar geraniums.

1. Buro Oudkomers

Dit Hilversumse bedrijf heeft onlangs subsidie gekregen om in de wijk Riebeeck zorgvragers te koppelen aan mensen uit dezelfde wijk die zorg willen verlenen. Een zelfsturend team zorgt voor goedkope en goede zorg. Ook werkelozen kunnen een opleiding krijgen en zo in de wijk aan de slag gaan. Lees hier meer.

2. Austerlitz zorgt

Het dorp Austerlitz ligt tegen Zeist aan. Ouderen bleven graag in het dorp wonen, maar als ze hulpbehoevend werden, moesten ze naar het verzorgingshuis in Zeist. De dorpsbewoners sloegen in 2012 de handen ineen en startten eerst een werkgroep en daarna een coöperatie. Met heel veel vrijwilligers zorgt de coöperatie dat ouderen zo lang mogelijk in hun geliefde dorp kunnen blijven wonen. Ondertussen is 40% (!) van de volwassenen lid van de coöperatie. Lees hier meer

3. Granny’s Finest

Is Granny’s Finest nou een zorginitiatief of een modebedrijf? Het is beide! Jip Pulles en Niek van Hengel ontdekten dat er in Rotterdam veel oudere vrouwen zijn die graag breien, maar niemand hebben om mooie sjaals of truien voor te maken. Pulles en Van Hengel startten Granny’s Finest in 2011. Het mes snijdt aan twee kanten: ouderen breien gezamenlijk modeaccessoires. Zo ervaren ze gezelligheid en krijgen ze waardering voor hun expertise, Jip en Niek kunnen hun passie voor mode kwijt. Lees hier meer.

4. Miessagenda

Het kan een heel gedoe zijn: zorg organiseren voor je ouders. Wie gaat met pa en ma mee naar de dokter? Wanneer worden de ramen gezeemd en wie gaat dat eigenlijk doen? Miessagenda maakt het afstemmen van zorg gemakkelijker. Samen met familie, vrienden en de buurt kun je één agenda beheren en afspraken maken via de speciale app. Lees hier meer.

5. Bloomily

Ook Bloomily is bedoeld om zorg gemakkelijker te organiseren. Dat doe je zo: je start een netwerk via de site. Aan het netwerk voeg je mensen toe die willen bijdragen aan de zorg voor iemand, of het nou je ouders zijn, een zieke vriend of een oude buurvrouw. Met Bloomily beheer je agenda’s, todo-lijsten en kun je foto’s en anekdotes delen. Lees hier meer

6. Zorgvoorelkaar

Zorgvoorelkaar is een online marktplaats waarbij zorgaanbieders en zorgvragers elkaar kunnen vinden. Op de website kun je jouw adres invoeren en aangeven of je hulp wilt aanbieden, of juist wilt ontvangen. De site is zowel voor vrijwilligers als professionals, voor gratis hulp en betaalde zorg.Lees hier meer

7. Zorghuus

In het 2.200 inwoners tellende Limburgse dorpje Ysselteyn was geen plek voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Verschillende mensen uit het dorp – van verpleegkundigen tot de huisarts – staken de hoofden bij elkaar en richtten een stichting op. Deze haalde 400.000 euro op bij dorpsbewoners, waardoor er een zorgvoorziening in het dorp gebouwd kon worden. Een stichtingsbestuur, 17 professionals en 100 vrijwilligers houden het Zorghuus draaiende. Lees hier meer

8. Verzorgingshuis Warffum

De bewoners van het Noord-Groningse dorpje Warffum kwamen massaal in opstand toen in 2011 besloten werd om het verzorgingshuis Warffum op te heffen. 1.600 van de 2.100 inwoners tekenden een petitie tegen de sluiting. Er werd een vrijwilligersnetwerk opgericht om zorg in het dorp mogelijk te blijven maken. Ondertussen wordt er een dorpscoöperatie opgericht en bestaan er vergevorderde plannen om het bestaande verzorgingshuis te slopen en een nieuw “Zorghofje” op te richten. En waarom? De dorpelingen willen graag dat hun dorp leefbaar blijft voor iedereen. Lees hier meer.

Lees ook: Gelukkig oud worden. Wie helpt?