Klimaat
Plastic
Zero waste

7x innovatieve verpakkingen 

Je webbestelling in een gerecyclede tas en je frietjes in een puntzak van aardappelschillen. De verpakkingswereld verduurzaamt!
08-07-2019 - door Milou

In deze supermarkt in Chiangmai worden groentes verpakt in bananenbladeren | Foto: Perfect Homes Chiangmai

We consumeren meer dan ooit, nooit eerder viel Earth Overshoot Day zo vroeg als afgelopen jaar en het aantal webshops vervijfvoudigde in de afgelopen tien jaar. De meeste producten die we kopen zitten ook nog eens in een verpakking, nóg meer grondstoffen. Gelukkig wordt er ook in de verpakkingsindustrie volop geïnnoveerd en ontstaan er steeds meer duurzame opties. Wat dacht je van een puntzak van aardappelschillen-afval of plastic van zeewier?

RePack

Heb je weleens een online bestelling in een opvallende knalgele zak thuis gestuurd gekregen? Dat was dan een herbruikbare en recyclebare verpakking van het Finse bedrijf RePack. Deze duurzame verpakking wordt door steeds meer webwinkels gebruikt om bestellingen in te versturen. De ontvanger kan de verpakking kosteloos terugsturen, gewoon via de normale brievenbus. Kiezen voor verzending in een RePack is vaak wat duurder maar in ruil voor het terugsturen ervan ontvang je een kortingsvoucher. Uiteindelijk winst voor het milieu en voor jezelf dus.

De tas is gemaakt van gerecycled materiaal en kan tot 20 keer gebruikt worden. Merken zoals Mudjeans, Filippa K, Bever en OH MY BAG maken al gebruik van de verpakkingen van RePack.

De RePack kun je gratis terugsturen, gewoon in de normale brievenbus | Foto: RePack

Peelsaver puntzak van aardappelschillen

De Italiaanse ontwerpers Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile en Pietro Gaeli hebben een wel heel slimme verpakking ontwikkeld. De Peel Saver is speciaal bedoeld voor je frietje, het is namelijk een puntzak gemaakt van aardappelschillen. Toen de drie designers zich realiseerden hoeveel aardappelschil-afval er wordt geproduceerd door frietfabrikanten besloten ze een dubbele slag te slaan. Iets doen met het afval én het plastic frietbakje buiten spel zetten.

De aardappelschil wordt zacht gemaakt, gedroogd en vervolgens in een kegelvorm gestopt om de vorm van een puntzak te krijgen. De cone is volledig gemaakt van aardappelafval en biodegradable. Na gebruik kan de organische verpakking weer dienen als voedsel voor vogeltjes of als voedingsstof voor gewassen. Het is gestart als kunstproject en de wereldwijde aandacht is groots, op dit moment is de Peel Saver nog niet in productie.

De puntzak van Peel Saver, gemaakt van aardappelschillen | Foto Peel Saver

Gerecyclede wasmiddelverpakking van Seepje

Seepje kennen we inmiddels allemaal. Het is het duurzame wasmiddelmerk dat in 2013 door (destijds studenten) Jasper en Melvin werd opgericht. De producten van Seepje -  wasmiddelen, allesreinigers en afwasmiddelen - worden gemaakt van superschillen uit India en Nepal. Er worden alleen de schoonste ingredienten gebruikt en daarvoor wordt een eerlijke prijs betaald.

Ook over de verpakking is goed nagedacht, deze is voor 97% gemaakt van gerecycled plastic uit de omgeving van Rotterdam. De vorm is ruimtebesparend in het transport en doordat de wikkel heel makkelijk verwijderd kan worden is de fles perfect te hergebruiken is. De bijzondere verpakking - in de vorm van een zeepje, ha! - bleef niet onopgemerkt, in 2018 won Seepje een Red Dot Award in de categorie Packaging Design.

Oprichter Jasper met de award-winnende wasmiddelverpakking | Foto: Seepje

Zeepcapsules van TWENTY

In veel huishoudelijke producten, bijvoorbeeld shampoo of schoonmaakmiddel, zit meer dan 80% water. De Nederlandse ontwerpster Mirjam vroeg zich af wat er zou gebeuren als we dat water weglaten en pas bij gebruik weer toevoegen. Dat betekent minder transport, CO2 uitstoot en verpakkingen. Ze ontwikkelde Twenty, een merk met capsules die enkel de benodigde 20% ingredienten bevatten. Het water voeg je er thuis zelf aan toe. Twenty is gestart als kunstproject maar moet uiteindelijk in de winkels komen te liggen.

Duurzame verpakkingen in de supermarkt

Heb je weleens stil gestaan bij de manier waarop ijsjes verpakt zijn? Afzonderlijk zitten de ijsjes in een plastic omhulsel en samen in een kartonnen doos. Om huishoudens te helpen single-use plastic te verminderen experimenteert Unilever met wrapper-less ijsjes. De Solero ijsjes waarmee geexperimenteerd wordt zitten zonder plastic omhulsel in een recyclebare kartonnen doos met compartimenten. Hoe die duurzamere verpakking eruit ziet zie je hier.

Foto's van deze slimme verpakking gingen de hele wereld over. In de Rimping supermarkt in Changmai (Thailand) worden groenten niet meer verpakt in plastic maar in bananenbladeren. Het pakketje wordt bij elkaar gebonden door een reepje bamboe. Mits een bananenblad voorhanden is natuurlijk, is het een zeer geschikt verpakkings-alternatief omdat het groot, stevig en flexibel is.

Rumping supermarktEen blik op de groentenafdeling in de Rimping supermarkt | Foto: Perfect Homes Chiangmai

Plastic van zeewier

Het is goedkoop, makkelijk te oogsten en wijdverbreid beschikbaar: zeewier. En het zou weleens een goed alternatief voor plastic kunnen zijn. Er worden al bioplastics gemaakt van bijvoorbeeld suikerriet of mais. Dit is een duurzamere oplossing want hiervoor wordt (in tegenstelling tot virgin plastic) geen aardolie gebruikt. Helaas is het ook weer niet dé oplossing voor de plastic soep want het breekt niet zomaar af in de natuur. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat het gebruik van zeewier milieuvriendelijker is. Zeewier zou sneller afbreken en kan in sommige gevallen zelfs gegeten worden.

Tijdens de marathon van Londen werd er al geëxperimenteerd met zeewierplastic. Aan de hardlopers werden eetbare waterbubbels uitgedeeld, het omhulsel hiervan was van zeewier.

Nog meer duurzame verpakkingen

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!