Duurzaam wonen

7x Duurzaam en minimalistisch design 

Zo maak je van jouw huis een minimalistisch designwalhalla waar je tot rust kunt komen.
15-01-2019 - door Jessie
Foto: Tolhuijs Design

Foto: Tolhuijs Design

De Netflixserie van Marie Kondo gaat through the roof! En dat is niet zo gek, want een beetje ontspullen en opruimen geeft een opgeruimd gevoel. Als je je huis toch helemaal overhoop haalt, is het misschien ook wel tijd om eindelijk dat oude tafeltje (dat met duct tape aan elkaar zit) weg te gooien en te investeren in een duurzaam en tijdloos meubelstuk waar je écht blij van wordt. Want: kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid is altijd een goed idee. Wij zetten daarom de mooiste minimalistische items voor je op een rijtje.

Altijd variëren: Pilat & Pilat

Nieuw in de collectie van het Friese minimalistisch interieurmerk Pilat is de bijzettafel ‘Jacoba’. En wow, wat is die mooi! Doordat de tafel, ontworpen door Gjalt Pilat, uit twee delen bestaat kun je oneindig variëren in je opstelling. De tafel is er in massief eiken, iepen of walnotenhout. Jacoba is mooi te combineren met bank Marjelle of tafel Brugt, ook uit de collectie van 2019 en ook vernoemd naar een familielid van de ontwerper. Alle meubels zijn te bekijken in de showroom in Twijzel.

Prijs op aanvraag

Foto: Pilat

Foto: Pilat

Met de voeten in de klei: Atelier NL

Afgelopen jaar werd Atelier NL nog uitgeroepen tot Designer of the Year 2018. Door hun unieke manier van het transformeren van grondstoffen in alledaagse objecten brengen Nadine en Lonny natuur weer terug in je huis. Lokale klei en zand worden onherkenbaar veranderd in designobjecten van keramiek en glas. Het servies van Zandglas is haast zonde om op tafel te zetten. Extra leuk: in de studio in Eindhoven kun je ook een workshop Earth Paint volgen!

Servies vanaf 24 euro

zandglasclayservice

Foto: Zandglas Clay Servies via Atelier NL

Linoleum voor op je meubels

Linoleum kennen we al van de vloeren, maar een nieuwe innovatie is Furniture Linoleum. Dit natuurlijke afwerkingsmateriaal met lijnolie, houtmeel en kalksteel is ideaal als finishing touch op bijvoorbeeld 3D-meubelontwerpen zoals bureaus, kasten en lampenkappen. Het oppervlak is semi-mat en ontzettend flexibel, doordat het materiaal uit een laag geïmpregneerd papier, linoleumgranulaat en een toplaag bestaat.  

Prijs: vanaf 70,42 per strekkende meter (183 cm breed). Bestel een staal via Forbo.

Fency rek van Tolhuijs design

De FENCY van Tolhuijs is een multifunctioneel opbergsysteem, om helemaal zelf samen te stellen. Het designmeubel is gemaakt van 100% afvalmateriaal, maar dat zie je er niet aan af. De vrolijke kleuren in combinatie met de houten dragers maken het een echte musthave (net als de tafels en lampen van hetzelfde merk overigens!). Is een rek met prullaria en plantjes niet minimalistisch genoeg voor je? Kies dan voor het Fency wandrekpakket speciaal voor je badkamer. Praktisch én design gecombineerd: yes please!

Prijs vanaf 34,50 voor een rek. Samen te stellen via Tolhuijs.

Foto via Tolhuijs

Foto via Tolhuijs

Van wc-papier naar wannahave

In samenwerking met de Nederlandse Waterautoriteiten maakte ontwerpster Nienke Hoogvliet prachtige schalen van gebruikt recycled wc-papier. Door middel van een hele fijne zeef kan toiletpapier uit afvalwater gesorteerd worden, waardoor er een grondstof voor nieuwe producten bestaat. En wie had gedacht dat wc-papier tot echte minimalistische designschatten zou kunnen worden omgetoverd? Klein minpuntje: de ‘Waterschatten’ zijn niet waterdicht, dus puur voor decoratief gebruik.

Prijs tussen de 19,95 – 39,95

Waterschat bowls

Foto: Waterschat bowls

Duurzaam houten designstoel van Eroll

De EROLL stoel van ontwerper Don Zweedijk is een lust voor het oog, en helemaal naar jouw wensen aan te passen. Kies voor een wit frame met houten zitvlak of bijvoorbeeld een stoer roestframe met zwart eiken. Op deze stoel zit je bovendien extra lekker, want hij is onderdeel van de Mogelijkheid Collectie. De meubels uit deze collectie komen uit de metaalwerkplaats in het Maliegilde in Utrecht. Een deel van de opbrengst van de verkochte stoelen gaat naar de sociale werkplaats.

Te koop via Mogelijkheid Collectie

Stoel Mogelijkheid collectie

Stoel Mogelijkheid collectie

Designlampen van gipsafval

Oprichter Marten van More Circular heeft een achtergrond als ingenieur, maar houdt zich tegenwoordig vooral bezig met het ontwerpen van bijzondere meubels van afval. De lampen uit zijn 'Archy collectie' zijn een perfecte combinatie van beiden: strak en minimalistisch design, gemaakt van gipsafval.

Te koop vanaf 119 euro.

morecircularDe More Circular lampen van gipsafval

Op het randje: lampen van recycled aluminium

Het doel van de kunstenaars achter Label Breed is om duurzame designers samen te brengen. Een mooi voorbeeld van zo’n geslaagde samenwerking is de Cast Metal Lamp / High van Demakersvan in samenwerking met metaaltechnologiebedrijf Lovink. Dit lampje is gemaakt van 100% recycled aluminium en beschikbaar in het zwart, wit of blauw. Het design is geïnspireerd op het gewicht van gegoten metaal: de bolle onderkant balanceert en beweegt, maar never falls out of fashion.

Prijs: 345 euro

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.