Lifestyle
Mode

7x de tofste duurzame zonnebrillen 

Van gerecycled plastic tot brillen van oude LP's: deze duurzame zonnebrillen móet je deze zomer hebben.
25-06-2020 - door Redactie
Dick Moby zonnebril

De brillen van Dick Moby bestaan uit gerecycled kunstof

Al die zonnestralen zijn misschien lekker voor je humeur, maar minder voor je ogen. Investeer daarom in een duurzame zonnebril waar je jarenlang plezier van hebt. Voor iedere stijl is er inmiddels wel een duurzame optie: van simpel montuurtje tot hippe designbril. De keuze is enorm! Wij zetten onze favoriete merken op een rijtje. Let the sun shine! 

Dick Moby, brillen met een missie

We beginnen maar direct met een tof merk van eigen bodem: Dick Moby. Deze zonnebrillen hebben een missie: het reduceren van plastic afval. De brillen bestaan uit gerecycled of bio-based kunststof. En daar houdt het niet op. Aan vrijwel alles is gedacht. Zo is het schoonmaakdoekje gemaakt van 7 gerecyclede plastic flessen en ook het hoesje is duurzaam. Deze wordt vervaardigd van gerecycled leer. Alles komt terug in hun motto: Quality is key, sustainability is king. De brillen zijn geschikt voor zowel vrouwen als mannen en variëren tussen de €165 en €200.

Founders Rob & Tim van Dick MobyFounders Rob & Tim van Dick Moby. Foto: Dick Moby

Dick Moby is niet bang om zich uit te spreken over klimaatverandering en alle issues die daar aan vastzitten. Onlangs lanceerden ze een animatievideo waarin dat, onder een aanstekelijk muziekje, nog eens haarfijn wordt uitgelegd. Check hem hieronder en looook goood for your planeeeet! 

Eco Eyewear: zonnebrillen uit Scandinavië 

Als het om duurzaam design gaat, moet je vaak bij onze Noorderburen zijn. Het Zweedse merk Eco Eyewear maakt zonnebrillen van duurzame materialen zoals castorzaad en gerecycled metaal. De brillen komen in een biologisch afbreekbaar hoesje op je deurmat en er zijn ook hoesjes te bestellen van recycled PET.

Extra fijn: Eco Eyewear verkoopt naast zonnebrillen ook 'normale' brillen op sterkte én handige clip-ons. Hierdoor maak je van je gewone bril in mum van tijd een zonnebril, zonder geklooi met verschillende brillen in verschillende doosjes. We like! 

Eco EyewearZonnebril van Eco Eyewear. Foto: Het Zero Waste Project

The Ocean Cleanup zonnebril

Er zijn weinig mensen die Boyan Slat en zijn Ocean Cleanup nog niet kennen. Maar wist je dat ze inmiddels ook unisex zonnebrillen verkopen? Uiteraard gemaakt van gerecycled oceaanplastic.  De bril kost €199 en dan krijg je er opberghoes 'Wilson' bij. Alle opbrengsten komen ten goede van het belangrijke werk van de organisatie.

Met deze zonnebril ruim je de plastic soep weer een stukje op. Foto: The Ocean Cleanup

Nog zo'n bekend merk dat óók zonnebrillen maakt is Matt & Natt. Dit merk, dat bekend staat om haar vegan leren tassen, heeft een collectie met zonnebrillen van plantaardige materialen

Vinylize, brillen van je oude langspeelplaat

Fan van oude langspeelplaten? Dan zijn de zonnebrillen van Vinylize zeker geschikt voor jou! Dit merk maakt namelijk brillen van oude langspeelplaten. Van AC/DC elpee naar kek montuurtje: hoe tof is dat? Heb je zelf een favoriete plaat? Stuur deze dan op en dan zorgt het team van Vinylize ervoor dat jouw favoriete plaat wordt omgeturnd tot hippe zonnebril. Ze zijn alleen niet de goedkoopste. 

De brillen van Vinylize zijn gemaakt van oude LP's

GOBI: zonnebril uit de woestijn

GOBI Amsterdam maakt zonnebrillen van duurzame(re) materialen en staat bekend om haar unieke ronde montuur. De naam van het merk komt van, hoe toepasselijk, de Gobi-woestijn, waar oprichter Koen Middeldorp doorheen reisde. De brillen van GOBI worden gemaakt in China, in een fabriek waar GOBI trots over vertelt op de eigen website. Hier wordt het water gefilterd en worden duurzame materialen gebruikt. 

Sea2see: 1 bril = 1 kilo plastic

'Behalve fashionable brillen, is het vooral een statement.' aldus François van den Abeelen. Toen hij zich een aantal jaar geleden verdiepte in de plastic soep schrok hij. Gaan we zó slecht met onze oceanen om? Hij kon niet stil blijven zitten. En dus richtte hij Sea2see op, hippe brillen volledig gemaakt van gerecycled oceaanplastic. Per verkochte bril wordt 1 kilo plastic ingezameld en gerecyled. Op dit moment is er al 316 ton (!) plastic verzameld. "Sunglasses will not change the world, but people that wear Sea2see will", is het bescheiden motto van dit bedrijf. Nice! De brillen van Sea2see zijn meer dan een bril. Het is een statement.

Sunski sustainable sunglasses

Een kijkje op de website van dit duurzame zonnebrillenmerk Sunski brengt je meteen in tropische sferen! De surf vibes komen je tegemoet als je door de stuk voor stuk unieke frames scrollt. Het merk is opgericht in San Francisco met de gedachte dat zonnebrillen gewoon 100% moeten kloppen. De flexibele frames zorgen ervoor dat je geen pijn achter je oren krijgt; wel zo fijn. En voor de monturen gebruikt Sunski gerecycled plastic. 

Moe van je bril? Doneer hem!

Hoog in de Himalaya en in de Andes liggen dorpjes waar mensen vaak tentoon worden gesteld aan UV-straling van de zon. Ongeveer 80% van deze mensen lijdt aan oogkwalen. Shades of Love kwam met een onorthodoxe manier om deze mensen te helpen. Door wereldwijd zonnebrillen te verzamelen en ze weg te geven aan de mensen in de bergdorpjes. Zo hebben ze al meer dan 100.000 mensen weten te helpen? Dus ben je ook toe aan een nieuwe bril, kies dan een van bovenstaande merken en gooi je oude niet weg maar doneer hem aan Shades of Love.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.