Eten en drinken

7 x smakelijke innovaties  

Deze voedsel innovaties zijn de snacks van de toekomst! Heb jij ze al geproefd?
30-10-2017

Knakwortel - of je wortel lust

Ben jij ook zo dol op lekker eten maar vind je duurzaamheid belangrijk? Dan is de kans groot dat je zo nu en dan voor lastige dilemma’s komt te staan. Je wilt bijvoorbeeld op een feestje wél van dat lekkere hapje genieten maar geen vlees eten, maar je wilt ook weer niet dat het straks de prullenbak in verdwijnt. Bij deze 7 smakelijke voedselinnovaties hoef je je daar geen zorgen over te maken. Ze hebben namelijk allemaal een goed verhaal en zijn duurzaam en biologisch geproduceerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een broodje Knakwortel of een stokbroodje Onkruidenboter?

Knakwortel

Bij Knakwortel geloven ze dat gezond eten lekker én leuk kan zijn. Daarom willen zij er voor zorgen dat groente de hoofdrol op ons bord gaat spelen. Dat doen ze door samen met lokale boeren, duurzame bedrijven en ondernemers een gezonde vorm van street food op de markt te brengen. Knakwortel is dé klassieke snack uit New York maar dan in een nieuw en groen jasje. Een gemarineerde wortel op een plantaardig broodje. Sappig en fris! Met deze charmante uitvoering wil Knakwortel hapje voor hapje het imago van groente veranderen en een ware revolutie te ontketenen.

Knakwortel op ACT. festival 2018

Charly All is Fair

De initiatiefnemers van C’wier Charly’s hebben een grote missie: Europa binnen vijf jaar voorzien van een plantaardig alternatief voor kaas. Dierlijke kaasproducten zijn namelijk zeer belastend voor het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat er voor één kilo koekaas soms wel 10 liter melk nodig is? En dat er voor die melk vaak weer krachtvoer nodig is voor de koeien, die zelf ook nog eens veel CO2 uitstoten? Chalry All is Fair maakt daarom biologische, plantaardige, gezonde en handgemaakte kazen op basis van biologische noten en zeewier! Met deze pure kaas hopen ze uiteindelijk iedereen te verleiden om meer plantaardig te gaan eten.

Het veganistische kazenassortiment van Charly All is Fair

Sharp Sharp

Voor de zoetekauwen die toch een beetje verantwoord willen genieten bieden Renate en Frank van Sharp Sharp een smakelijk hapje. Hun kleurrijke gebakjes zijn geheel plantaardig en biologisch en bevatten geen gluten of geraffineerde suikers. Een echte crowdpleaser dus! Je kunt ze kopen in de Sharp Sharp bakkerijen in Rotterdam of bij een van de ruim 100 verkooppunten in Nederland.

Van alleen de Instagram-feed van Sharp Sharp krijg je al trek!

SoepStarter

SoepStarter is een initiatief van Diana van Ewijk en Sarina Karouw. Diana wilde graag meer groente eten en daarom maakte ze een tijd lang elke dag soep voor haar en haar gezin. Zij ontdekte dat ze in deze periode met gemak 250 gram groente per dag at en dat er geen groente meer in de prullenbak verdween. Dat bracht haar op het idee om een handig pakketje te maken waarmee je alle kleine restjes groente kunt omtoveren tot een lekkere gezonde soep. Et voila: SoepStarter was geboren!

Soep maken met je restgroenten kan makkelijk met SoepStarter. Afbeelding: SoepStarter

Onkruidenboter

Van de Koe maakt biologische onkruidenboter met een goed verhaal. De melk voor de boter komt van koeien die rondlopen in weides die deels zijn ingedeeld als kruiden- en bloemrijk grasland. In dit weiland kan je daardoor niet alleen een hoop koeien vinden, maar ook allerlei insecten en weidevogels. De weidevogels bouwen er nestjes en daardoor groeit de weidevogelpopulatie. Van de melk van de koeien wordt verse biologische boerenboter gemaakt, daar voegen ze vervolgens een handje geplukte onkruiden uit het Amsterlland aan toe. Vandaar de naam onkruidenboter. Door dit lekkere product te kopen help je dus niet alleen om de weidevogelpopulatie te laten groeien, maar ook om het verhaal van de weidevogels verder te vertellen.

Lekker borrelen met onkruidenboter. Foto: Van de Koe.

Krekelburger

Wereldwijd is er een groeiende vraag naar dierlijke proteïnes. Over het algemeen is de manier waarop dit wordt geproduceerd belastend voor het milieu. Krekels verbruiken echter een stuk minder voedsel, water en land en zijn daarom een erg milieuvriendelijke proteïnebron. Krekels bevatten daarnaast alle essentiële vitaminen en mineralen die ons lichaam nodig heeft, zoals bijvoorbeeld vitamine B12, Omega 3, vetzuren, ijzer en calcium. Burgsfoods is daarom hard aan de slag gegaan om van deze diertjes een smakelijk voedingsproduct te maken. De Krekelburger is hun eerste product, en daarmee willen ze de drempel verlagen om voor insecten te kiezen. Heb jij de burger al geproefd?

Ook de krekelburger was te proeven op ACT. festival 2018

Spireaux

In de kelder van het oude Tropicana zwembad in Rotterdam kweekt Tim van Koolwijk naar eigen zeggen dé voedselbron van de toekomst: spirulina. Dit groene goud zit bomvol eiwitten, omega vetzuren, vitamines en mineralen en kan worden toegapst in bestaande voedingsmiddelen om deze gezonder te maken. In de onderstaande video leer je meer over Tim's spirulina project.

Smaakt dit naar meer?

Dan hebben we nog veel meer artikelen over eten voor je!