Duurzaam ondernemen

6x Inspirerende girlbosses 

Deze ondernemende vrouwen zetten zich elke dag op inspirerende wijze in voor een betere wereld. Als een baas.
07-03-2018 - door Maartje
6x inspirerende girlbosses

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om te gaan ondernemer. Zo laten cijfers van het CBS zien dat waar in 2007 maar 31% van alle startende ondernemers vrouw was, dit percentage in de 10 jaar daarna steeg naar 36%. Overigens staan deze cijfers in een schril contrast met het aantal vrouwen in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Ondanks dat de overheid er naar streeft om in 2025 30% vrouwen in de top van het bedrijfsleven te hebben, loopt dit aantal de laatste jaren juist terug. Maar dat lijkt dus niet te liggen aan de vrouwelijke ondernemerszin....

Als je een beetje om je heen kijkt zie je dat het namelijk zindert van de vrouwelijke ambitie. Op Instagram hebben de hashtag #girlboss en #bosslady miljoenen hits, in de community Ambitieuze Meisjes (ruim 34.000 leden) stikt het van de ondernemingszin en ook op Voor de Wereld van Morgen verwelkomen we steeds meer vrouwelijke ondernemers (yay!).

Hieronder stellen we graag 6 inspirende ondernemers aan je voor. Zij werken keihard aan hun onderneming, en allemaal hebben ze een missie om de wereld mooier, eerlijker, socialer en duurzamer te maken. Bring it on girls!

Marieke Eyskoot - duurzame lifestyle expert

Marieke Eyskoot, duurzame lifestyle expert Marieke Eyskoot is succesvol ambassadeur van duurzame mode & lifestyle

In de 7 jaar dat Marieke Eyskoot onderneemt, heeft ze twee boeken geschreven, een duurzame modevakbeurs opgezet, een app gelanceerd, meerdere keren in de Trouw Duurzame 100 gestaan (hoogste notering: plaats 21) en haar boodschap over eerlijke mode en lifestyle in legio media verkondigt. Haar drive en kennis van zaken zijn bewonderenswaardig en ze is niet bang om groots te denken. Zo lanceert ze dit jaar de Engelstalige versie van haar boek "Dit is een Goede Gids" dat in 2017 verscheen en snel werd beschouwd als hét handboek over duurzame lifestyle.

Marieke deelt haar kennis ook met andere ondernemers. Zo is ze een betrokken jurylid van de ASN Bank Wereldprijs en heeft ze al meerdere Voor de Wereld van Morgen-ondernemers verder geholpen met haar adviezen. Oftewel, Marieke makes it happen

Je kunt Marieke volgen op Instagram, Facebook & Twitter.

 

Mira Nasruddin - eigenaar Plankstaal

Mira Nasruddin, eigenaar Plankstaal Mira Nasruddin brengt ambacht en sociaal design samen | foto: Han Hermkens Image & Motion

In 2017 studeerde Mira af als productontwerper en al tijdens haar studie was ze bezig met het opzetten van haar sociale onderneming PLANKSTAAL. Ze ontwikkelde een speciale leermethode om mensen in sociale werkplaatsen te leren lassen en houtbewerken zodat ze hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Door de meubels van Plankstaal te fabriceren doen de leerlingen meteen relevante ervaring op. Of zoals Mira het zelf zegt: "Met Plankstaal wil ik bijdragen aan een samenleving waarin meer mensen meedoen."

De meubels van Plankstaal zijn sociaal én een sterk staaltje vakmanschap. Zo waren ze al te bewonderen op de afgelopen Dutch Design Week en onlangs op designbeurs OBJECT Rotterdam. Mira is met haar 25 jaar een van de jongste ondernemers in deze lijst wat alleen maar méér goeds belooft voor de komende jaren.

Je kunt Mira & Plankstaal volgen op Instagram en Facebook.

 

 Brendy Boogaard - eigenaar Baby Verh!p

Brendy Boogaard, eigenaar Baby Verh!p Brendy Boogaard bouwt aan een sociaal betrokken onderneming

In slechts drie jaar een duurzaam babykledingmerk uit de grond stampen, Brendy van Baby Verh!p lijkt er haar hand niet voor om te draaien. Ze baseerde haar collectie babykleding op uitgebreid onderzoek onder ouders en ontwikkelde het 'Geef het door'-principe om haar kleding van biologisch katoen een tweede leven te geven. In 2017 won ze de RET Aardig Onderweg Award en ondanks dat de hoofdprijs aan haar neus voorbij ging besloot ze toch te doen wat ze had beloofd te doen als ze zou winnen: ze vertrok naar de vluchtelingenkampen in Lesbos om pasgeboren kinderen te voorzien van haar babykleding. Daar raakte ze zo onder de indruk dat ze het buy-one-give-one concept toepaste op haar babydekentje.

Brendy neemt geen genoegen met de status quo, kijkt altijd hoe zaken beter kunnen en bouwt aan een sociaal betrokken onderneming. Ze combineert haar duurzame missie met een goede dosis ondernemersschap waardoor wij denken dat Baby Verh!p wel eens héél groot kan gaan worden.

Je kunt Brendy en Baby Verh!p volgen op Instagram en Facebook

 

Lisette Kreischer - auteur en mede-eigenaar The Dutch Weed Burger

Lisette Kreischer, auteur en mede-eigenaar The Dutch Weed Burger Lisette Kreischer zet veganistisch eten op de kaart

De meest ervaren ondernemer in deze lijst is Lisette Kreischer. Zij startte in 2006 met haar onderneming VeggieRose waarmee ze een ecofabulous lifestyle op de kaart wilden zetten. In de jaren die volgende werd ze cupcakebakker, schreef ze maar liefst 7 kookboeken, was ze bedenker van de succesvolle Dutch Weed Burger en mede-eigenaar van de Dutch Weed Burger Joint. De rode draad in haar carriere is het aanjagen van een duurzame, plantaardige lifestyle en dat doet ze op zo'n aantrekkelijke manier dat ze met haar recepten, verhalen en levensstijl enorm veel mensen heeft geinspireerd.

Niet voor niets stond ze al meerdere keren in de Trouw Duurzame 100 en was ze jurylid van de ASN Bank Wereldprijs. Haar advies aan startende ondernemers: "Challenge jezelf, maar twijfel nooit." Het heeft Lisette al ver gebracht.

Je kunt Lisette volgen op Instagram en Facebook.

 

Lotte Leufkens - eigenaar CloudCuddle

Lotte Leufkens, eigenaar CloudCuddle Lotte verrijkt de wereld van gehandicapte kinderen

Twintiger Lotte is nog maar 2 jaar aan het ondernemen maar boekt succes na succes. Tijdens haar studie aan de TU Delft ontwikkelde ze met mede-student Francesca een mobiele slaaptent voor gehandicapte kinderen. Zo konden deze kinderen ook eens in een ander bed overnachten, bijvoorbeeld bij opa & oma of op vakantie met hun gezin. Met deze innovatie wonnen ze in 2016 de ASN Bank Wereldprijs waarna ze in 2017 werd uitgeroepen tot student-ondernemer van het jaar en daarna ook nog eens de TedXWomen Startup Award in de wacht sleepte.

Maar nóg belangrijker was dat CloudCuddle in juni 2017 op de markt verscheen en meteen een hit was bij ouders en hun gehandicapte kinderen. Lotte en haar team zitten echter niet stil en zijn al bezig met het ontwerpen van een CloudCuddle voor kwetsbare ouderen. Deze hoopt ze in 2019 op de markt te kunnen brengen. Ook bedacht ze een verhuuoptie voor de kostbare CloudCuddle zodat meer gezinnen er gebruik van kunnen maken. Haar aanstekelijke presentatie en innovatieve mindset heeft Lotte al veel gebracht en dat er meer gaat komen mogen duidelijk zijn.

Je kunt Lotte en CloudCuddle volgen op Instagram, Facebook en Twitter.  

 

Susanne Duijvestein - eigenaar Susanne bij Afscheid

Susanne Duijvestein, eigenaar Susanne bij Afscheid Susanne begon een bedrijf in de uitvaartbranche | foto: Elisabeth Lans

Haar KvK inschrijving is nog geen jaar oud maar we vonden Susanne zó inspirerend dat we haar opnamen in deze lijst. Na jaren in de financiele sector te hebben gewerkt gooide Susanne vorig jaar het roer om en begon ze haar eigen bedrijf waarmee ze uitvaarten verzorgd. Een gedurfde keuze om als jonge vrouw te gaan werken in deze vrij traditionele sector. Maar met haar persoonlijke, duurzame aanpak en inzet van social media valt ze op. Zelf zegt ze daarover: "Misschien komt het er wel gewoon op neer dat ik mijn werk en communicatie met veel liefde doe, en dat trekt vanzelf mensen."

Susanne volgde haar hart én haar talent en liet zich niet afschrikken door een traditionele markt. Deze combinatie maakt dat ze haar plek in deze lijst meer dan verdient.

Je kunt Susanne volgen op Instagram en Facebook.

 

Duurzaam ondernemerstalent

Deze zes vrouwen zijn gelukkig bij lange na niet de enige inspirende girlbosses! Wie is volgens jou een groot, vrouwelijk ondernemerstalent met een duurzame missie? Praat met ons mee op Instagram via #greengirlboss 

Kan je er geen genoeg van krijgen? Hierbij meer verhalen van duurzame, vrouwelijke ondernemers:

 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!