Lifestyle
Tech

6 x koken op zonne-energie 

Eet jij ook zo graag buiten? Met deze gadgets kan je koken op zonne-energie!
28-08-2017
SunStofey GoSun

De zonnebarbecue van GoSunStove.

We mogen deze dagen eindelijk genieten van het zomerzonnetje. We verwachten dan ook dat er veel mensen de kans grijpen om hun barbecue nog aan te slingeren. Nu kan je dat natuurlijk met een normale barbecue doen, maar er zijn inmiddels een aantal gave varianten waarmee je de lekkerste hapjes opwarmt met energie van de zon! We zetten er een paar voor je op een rijtje.

GoSun Grill 

GoSunGrill

Afbeelding: GoSun Grill.

De GoSun Grill is razend populair in de VS en sinds vorig jaar ook in Nederland verkrijgbaar. Deze zonnekoker bestaat uit een dubbele glazen buis van hittebestendig glas, waar je een RVS-kookslede in kunt schuiven. De reflecterende schermen kaatsen zonlicht op deze buis, waardoor het er heet genoeg wordt om allerlei gerechten in te bereiden. Volgens het bedrijf kan de temperatuur binnen 20 minuten zelfs oplopen tot 200 graden! Vrees niet: ook op een bewolkte dag schijnt dit apparaat prima te werken. Klik hier voor meer informatie over de GoSun Grill.

GoSun SportGoSun Sport

Afbeelding: GoSun Sport.

De Go Sun Sport is van dezelfde maker als de GoSun Grill. Deze variant is alleen speciaal gemaakt voor kampeerders, watersporters, visfanaten, wandelaars en reizigers. Met deze zonnekoker kan je namelijk overal ter wereld eten klaarmaken: zolang er maar zon en/of licht is. Daarbij kan je een barbecue verbod gewoon negeren, bij deze barbecue komt namelijk geen open vuur kijken. Nu kunnen we ons voorstellen dat je niet snel met een barbecue op reis gaat, maar de Go Sun Sport schijnt heel licht te zijn en kan je dus makkelijk meenemen in een tas. Klik hier voor meer informatie over de Go Sun Sport

Solar Brother

 

Wil jij graag koken op zonne-energie, maar vind je deze gadgets nogal prijzig? Wellicht heb je dan iets aan de zonnebarbecue van Solar Brother. Deze barbecue is lichtgewicht en makkelijk opvouwbaar. Zo neem je hem makkelijk overal mee naartoe. Ideal dus voor in de tuin, op de camping of onderweg als je gaat backpacken. Je zet hem in 1 minuut klaar en dan kan je beginnen. Klik hier voor meer informatie over de Solar Brother. Extra leuk: er is ook een Solar Cooker voro kinderen, en op de site van Solar Brother kun je ook open source plannen vinden. 

SUREST Solar Cooker

Afbeelding: SUREST solar cooker.

Communitylid Theo ontwikkelde een betaalbare solar cooker die overdag buiten energie verzamelt in een warmtetankje. Daarna kun je binnen koken. SUREST staat voor Sunlight Revolving Energy Solution. Een decentraal duurzaam energiestation voor locaties zonder of met gebrekkige nutsvoorzieningen. De solar cookers zijn vooral bedoeld voor gebieden waar nu op kookvuurtjes wordt gekookt, wat voor luchtvervuiling en heel veel sterfgevallen zorgt. Een robuust en betaalbaar zonvolgsysteem concentreert straling en slaat deze energie overdag op in een kleine verplaatsbare container. Meer over de SUREST lees je op de projectpagina van Theo

Webbite paraboolcooker 150

Nog zo'n solar cooker is de Webbit Paraboolcooker. Dit is geen barbecue maar een systeem dat er voor zorgt dat je op een zonnige dag je eten kunt koken zonder gas of elektriciteit. De paraboolcooker bundelt zonnestralen en zorgt ervoor dat de plaat waar je je pan op zet wordt opgewarmd. Gratis, rookvrij en CO2-neutraal koken, bakken en grillen dus! Meer informatie vind je hier. 

Maak je eigen zonne-oven

Wil je een keer met je kinderen een proefje doen met zonne-energie? Dan kan je heel makkelijk een eigen zonne-oven in elkaar zetten. Daar moet je geen grootste dingen verwachten, maar je kunt er wel een tosti in bakken of dingen in opwarmen terwijl je kinderen iets leren over zonne-energie. Bekijk het filmpje hier boven om te leren hoe je zo’n zonne-oven in elkaar zet.

Niet solar, wel een high tech barbecue

Deze werkt misschien niet op zonne-energie, maar konden we je tóch niet onthouden: de Biolite FirePit is een vuurkorf met grillrooster die je via je smartphone kunt aansturen. Hoe tof is dat? De ventilator die in de barbecue zit gebouwd werkt via een app. Door simpelweg op je smartphone te swipen kun je lucht toevoegen en zo de kracht van het vuur regelen en/of de rook verminderen. De batterij voor de ventilator gaat ongeveer 24 uur mee en is op te laden via het aangekoppelde zonnepaneel. Jep, tóch nog een beetje solar power in de barbecue dus! Check hier de Biolite FirePit barbecue