Sociaal

6 x iets goeds doen met kerst 

Met vrijwilligerswerk, een donatie en kerstkaartjes breng je de kerstgedachte tot leven.
10-12-2019 - door Redactie
Ben White via Unsplash

Zo geeft je meer dan alleen cadeaus | Foto Ben White via Unsplash

Kerst draait om gezelligheid en samenzijn. Maar hoe zorg je ervoor dat ouderen, daklozen en eenzame mensen net zo veel van de feestdagen kunnen genieten als de rest van Nederland? Robert ten Brink wist het doeltreffend te verwoorden: ‘Niemand mag met kerst alleen zijn.’ En jij kan daarbij helpen!

Flexibel vrijwilligerswerk

Feestdagen vier je samen. Daarom wil NL Cares in de hele maand december zo veel mogelijk enthousiastelingen mobiliseren om vrijwilligerswerk te doen, zodat iedereen een fijne kerst heeft. Tijdens de Warme Winter Weken zijn er allerlei activiteiten waar je als vrijwilliger een handje kan helpen. Bijvoorbeeld meehelpen in de dak- en thuislozen opvang, wandelen met eenzame ouderen of een handje helpen bij de voedselbank. Bekijk hier alle Warme Winter activiteiten per stad!

Geef een kerstdiner cadeau

Wist je dat in bijna iedere straat wel een eenzame oudere woont? Het Nationaal Ouderenfonds organiseert dit jaar daarom door het hele land kerstdiners. De ouderen worden getrakteerd op een volledig verzorgde avond, inclusief hapjes, drankjes en natuurlijk een heleboel aandacht en gezelligheid. Als je 15 euro doneert, zorg je voor een kerstdiner voor één oudere. Ook een lagere of hogere gift is welkom. Zo kun je voor 5 euro een toetje doneren. Alle kleine beetjes helpen! En wat een impact dat heeft, lees je in het verhaal van mevrouw Kemp-Soetenbeek

   Geef een kersdiner cadeau via het Ouderenfonds

Klim in de pen voor mensenrechten

Op veel plekken in de wereld zijn mensen niet zo vrij als wij in Nederland. Zo belanden er jonge mensen in de gevangenis die opkomen voor de rechten van anderen of worden ze mishandeld om wie ze zijn en wat ze geloven. Door mee te doen met Write for Rights van Amnesty International kun je opkomen voor de rechten van deze mensen. Simpelweg door een brief te ondertekenen of een kaartje te sturen. Een kleine moeite voor een belangrijke zaak!

Stuur een kaartje naar eenzame ouderen

Veel ouderen brengen de feestdagen alleen door: met de kerst zitten er 200.000 ouderen alleen thuis. Door deze mensen een kaartje te sturen voelen zij zich een beetje minder alleen. Het Nationaal Ouderenfonds en PostNL organiseren daarom samen de Grote Kerstkaartenactie. Je kunt meedoen door vóór 16 december een mooie kerstgroet op te sturen naar het Nationaal Ouderenfonds.

Kerstkaart in een kerstboom   Een échte kerstkaart ontvangen heeft veel betekenis voor mensen.

Oliebollen eten voor het goede doel

Door zo veel mogelijk oliebollen te eten met oud en nieuw ga je goed van start met je goede voornemens. Met de Goede Doelen Bol wordt 20 cent per oliebol gedoneerd aan een goed doel naar keuze, bijvoorbeeld CliniClowns of Stichting ALS. Na je bestelling ontvang je een code die je vervolgens op de website kan invullen om het opgespaarde bedrag aan het goede doel te doneren!

Cadeaus die geven

Ook met de cadeaus die je geeft of vraagt kan je de kerstgedachte uitdragen. Zo kun je bij Greenpeace NIKS kopen, een doos met helemaal niks. Of  geef een doosje ‘Wereldvrede’ van Amnesty International. In beide gevallen gaat de opbrengst naar de activiteiten van deze goede doelen. Ook bij OxfamNovib kun je terecht voor een alternatief kerstcadeau. Geef bijvoorbeeld een geit cadeau aan een gezin in Niger of schoolspullen aan kinderen in Ugandese vluchtelingenkampen.

NIKS van Greenpeace   Met NIKS van Greenpeace geef je juist heel veel

Meer inspiratie voor de feestdagen

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.