Groene stad
Lifestyle
Duurzaam ondernemen

6 tips voor een groener kantoor 

Wil je de zaken op de werkvloer beter en duurzamer regelen? Deze zes tips zullen je helpen met het vergroenen van je kantoor.
30-05-2019 - door Amber
Zo maak je je werkplek duurzamer

Zo maak je je werkplek duurzamer

Nederland is flink bezig om te verduurzamen. Zo wordt er in steden steeds meer aandacht besteed aan de groene leefomgeving en is er meer aandacht voor het verduurzamen van woningen. Ook in het bedrijfsleven valt er nog veel duurzame vooruitgang te boeken. Met deze zes simpele tips zorg je ervoor dat je werkplek een stuk groener én duurzamer wordt. 

1. Klimaatneutrale kantoorpanden

Wil je een grote verduurzamingsslag slaan? Zorg er dan voor dat je kantoorpand klimaatneutraal is. Je kunt op verschillende manieren minder CO2 uitstoten door bijvoorbeeld uitsluitend groene energie in te kopen. Wil je voor een langetermijnoplossing gaan? Leg zonnepanelen op je dak waardoor je de energie zelf kunt opwekken. Ook kun je kiezen voor een groen dak zodat je een positieve bijdrage kunt leveren aan de biodiversiteit. Zorg ervoor dat de ramen goed geïsoleerd zijn, dat het licht niet brandt als er niemand aanwezig is en zet de verwarming een tikje lager. Check ook het sluipverbruik van apparaten die op standby staan. Moeten ze op standby blijven staan of kunnen ze 's nachts uit? Lees hier meer over het energieneutraal maken van gebouwen

Groene daken helpen de biodiversiteit

2. Duurzaam interieur

Qua interieur zijn er genoeg duurzame én mooie oplossingen. De circulaire meubels van Plastic Whale, gemaakt van grachtenafval, zijn hier een mooi voorbeeld van. En heb je wel eens gedacht aan duurzame verf voor op de muren? Met de verf van communitylid Fairf zit je goed. Zij maken verf op basis van plantaardig bindmiddel gemaakt van sloophout. Hierdoor is de CO2 uitstoot fors lagen dan van reguliere verfmiddelen.

Vergeet ook de vloer niet, want hier zijn ook duurzame opties voor. Het bedrijf Interface gebruikt tweedehands tapijten en afgedankte visnetten als grondstof voor nieuwe tapijttegels. Hierdoor worden de tapijttegels via een gesloten productiecyclus geproduceerd. Maar Interface wil zelfs een stapje verder gaan in hun duurzaamheidsmissie. Ze hebben het doel gesteld om in 2020 geen enkele milieubelasting meer te veroorzaken.

Foto: Plastic Whale

3. Duurzame kantoorartikelen

Een duurzaam kantoor begint met duurzame kantoorartikelen. Gelukkig zijn er veel duurzame alternatieven voor de reguliere kantoorartikelen. Kies bijvoorbeeld voor notitieboekjes die niet van papier van bomen gemaakt zijn. On the Rocks produceert notitieboekjes gemaakt van steengruisafval. Hiervoor is geen water, zijn geen bomen en geen giftige stoffen of bleek nodig, waardoor dit veel milieuvriendelijker is. Ook de notietieboekjes van Coffee Based, gemaakt van koffiedik, zijn een goed alternatief. Ze maken niet alleen notitieboekjes, maar ook dienbladen, verlichting en plantenpotten. Ook leuk voor kantoor dus! 

Duurzame notitieboekjes | Foto: On the Rocks

Uiteraard is het beter om zo min mogelijk papier te gebruiken, maar mochten die printjes echt nodig zijn gebruik dan het Ecofont. Dit lettertype is ontworpen om printerinkt uit te sparen, door miniscuul kleine gaatjes in het midden van de letters te maken. Deze gaatjes worden tijdens het printen niet met inkt gevuld waardoor veel inkt bespaard blijft. Ook zijn er nog vele andere duurzame switches te maken. Kies bijvoorbeeld voor een whiteboard in plaats van een flipover, post-its van gerecycled papier, en voor een nietloze nietmachine

4. Minder of geen vlees in de kantine

Een makkelijke manier om te verduurzamen op kantoor is het verminderen van de hoeveelheid vlees in de kantine. Bij de productie van vlees komen veel broeikasgassen vrij waaronder methaan. Dit broeikasgas is vele malen schadelijker voor het milieu dan CO2. Als je een bedrijf wilt verduurzamen is het dus verstandig om meer groente en fruit te verkopen en juist minder vlees en andere dierlijke producten. Er zijn verschillende initiaitieven waar je als bedrijf aan mee kunt doen om je vleesconsumptie te verminderen. Zo heb je Meatless Monday waarbij je, zoals de naam aangeeft, geen vlees serveert op maandagen en de Nationale Week Zonder Vlees, een initiatief dat alle Nederlanders oproept om een week lang geen vlees te eten. Als je als bedrijf het helemaal goed wilt doen, koop dan alleen lokale seizoensgroente- en fruit in. Dit scheelt in de uitstoot van CO2 en de producten zijn ook nog eens verser.

5. Duurzame koffie en thee

Op kantoor drinken we een heleboel kopjes koffie en thee per dag. De overstap naar duurzame merken biedt dus een mogelijkheid om flink te vergroenen als kantoor. Let voor een duurzame kop thee en een duurzame kop koffie op een biologisch keurmerk, fairtrade keurmerk en op de verpakking. Kies hierbij voor verpakkingen waar zo min mogelijk plastic in zit. 

Duurzame koffie | Foto: Tyler Nix 

6. Streef naar een zero waste kantoor

Dat plastic slecht voor het milieu is weten we allemaal. Stel daarom een plasticbeleid op zodat het gebruik van plastic kan worden afgebouwd op kantoor. Ook kun je het Plastic Pact NL ondertekenen. Dit is een strategische samenwerking tussen het bedrijfsleven, de Nederlandse overheid, kennisinstellingen en ngo’s om het plastic gebruik drastisch te verminderen. Voor meer inspiratie en informatie over een zero waste lifestyle kun je ook terecht bij Het Zero Waste Project

Meer weten over vergroening?

Een deel van de ASN Beleggingsfondsen belegt in Interface, het bedrijf dat de duurzame tapijttegels maakt. Door duurzaam te beleggen bij ASN Bank werk je aan een mooi rendement en een nieuwe, schonere wereld.

Profile picture for user amber.tijsma_93004
Amber
Auteur
Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Heb jij een slim idee? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!