Lifestyle

6 feestelijke alternatieven voor vuurwerk 

Minder luid, minder vies, maar net zo mooi en spectaculair.
13-12-2016 - door Marly
Een sterretje

Betoverend mooi, die sterretjes!

Als je geen zin hebt in dat harde geknal komend oudjaar, of in al die rotzooi op 1 januari, lees dan snel door! Er zijn namelijk hele mooie, spectaculaire én schone alternatieven voor vuurwerk.

Het confettikanon

Heel vrolijk, maar de troep is te overzien en er komt geen smog vrij. Knal met een confettikanon feestelijk het nieuwe jaar in! Gebruik wel confetti die biologisch afbreekbaar is, of : nog leuker: groeiconfetti waar planten en bloemen uit komen! 

Het sterretje

Klein maar fijn. Een sterretje is hartstikke feestelijk, maakt geen hard lawaai (wel een vrolijk knetterend geluid) en is heel makkelijk op te ruimen.

Amsterdam Light Festival

Geen geknal, geen rotzooi en geen smog. Wel prachtige kleuren in allerlei verschillende vormen. Ga naar het Amsterdam Light Festival en geniet van al die prachtige lichtgevende kunstinstallaties. Je kunt een route lopen of varen. Dit is toch veel spectaculairder dan vuurwerk?

Ook leuk: een lasershow! 

Georganiseerde vuurwerkshow

Oké, dit is weliswaar nog steeds vuurwerk maar dan wel gecontroleerd en gegarandeerd super mooi. Er bestaat tegenwoordig zelfs zoiets dat duurzaam vuurwerk heet. Dit vuurwerk van Dream Fireworks is milieuvriendelijker dan ‘normaal vuurwerk’ omdat er bioplastic wordt gebruikt en omdat er minder schadelijke metalen worden toegevoegd. Ook zou er minder rookontwikkeling zijn. Het bedrijf wilt uiteindelijk dat minstens 65% van de vervuilende materialen uit het vuurwerk worden gehaald. Maar uiteindelijk is geen vuurwerk nog altijd beter voor het milieu natuurlijk!

De Wensballon

De wensballon valt eigenlijk een beetje in de vorige categorie. Het is een iets duurzamer initiatief dan normaal vuurwerk, maar nog steeds zorgen wensballonnen voor veel troep. Die mooie wensballon die je ’s avonds oplaat, stort een paar uur later namelijk gewoon weer ergens neer. Wel mooi, maar niet het meest duurzame alternatief voor vuurwerk.

Muziek & poppende kurken

Je kunt het klassieke idee van vuurwerk natuurlijk ook gewoon helemaal loslaten. Het gaat voornamelijk om het feest, dus waarom per sé vuurwerk. Wat dacht je van een mega vrolijke band die vanaf 00:00 uur begint met spelen. Of pop 10 champagnekurken tegelijkertijd als je met een grotere groep bent. Zing een lied, of doe een dans! Waarschijnlijk mis je het vuurwerk dan ook helemaal niet.

Een hele tijd terug hebben we al eens een blogje op onze site geplaatst waarin we ons afvroegen of er alternatieven waren voor vuurwerk. Nou bij deze, die zijn er dus!

Profile picture for user Marly_emily@hotmail.com
Marly
Auteur
Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?