Lifestyle

6 duurzame trends voor baby en kind 

Puur, duurzaam en eerlijk is de nieuwe norm.
31-05-2016
Foto: Weleda

Foto: Weleda

Hoe klein ze ook zijn, baby’s en kinderen zijn grootverbruikers. Ouders die bewust bezig zijn met hun eigen footprint, schrikken van de afdruk die hun kroost achter laat. Denk aan de bergen luiers, ontelbare wasjes en kleertjes waar ze in no time uitgegroeid zijn. Goed nieuws: juist op het gebied van de allerkleinsten zijn er allerlei duurzame trends. Nina van Hilst, blogger voor Barts Groene Boekje, vertelt over de ontwikkelingen die zij signaleert voor onze groentjes.

1. Een tweede leven

Een complete kinderkamer inrichten met alleen maar spiksplinternieuwe meubels, is passé. De leukste kamertjes van nu zijn een mix van tweedehands en nieuw. “Veel kinderspullen zijn onverwoestbaar en kunnen prima een tweede of derde ronde mee. Vrienden en familieleden geven geregeld een wieg of een box door of lenen van elkaar een kinderwagen”, aldus Nina. Daarnaast weet iedereen de weg richting Marktplaats te vinden en wie een beetje zoekt tijdens de vrijmarkt, vindt het mooiste speelgoed voor een prikkie. Nina: “Kijk ook eens op lokale verkoop- of ruilgroepen via Facebook, zoals Family Market Amsterdam.”

2. Recycling

Nina: “Je kunt ook kiezen voor nieuwe producten, maar dan van gerecyclede materialen. Door technologische ontwikkelingen neemt de functionaliteit van eerder gebruikt materiaal toe en kunnen er spullen geproduceerd worden die lichter en soms zelfs biologisch afbreekbaar zijn.” Dat biedt mooie kansen voor de speelgoedindustrie. Zo bestaat er al een coole driewieler, de Wishbone Bike, die gemaakt is van 100% gerecycled plastic. Maar denk ook aan de Greentom Kinderwagen van gerecyclede kunststof en drinkflessen van GreenJump.

3. Net als vroeger

Nina: “Jaarlijks produceren Nederlandse kinderen gezamenlijk maar liefst 144 miljoen kilo aan luierafval. Inmiddels zijn er alternatieven in de vorm van bijvoorbeeld wasbare luiers.” Dat wassen gaat tegenwoordig een stuk makkelijker dan vroeger, waardoor er minder water wordt verspild. Een goed alternatief is de biologisch afbreekbare luier van Naty. Hier zitten geen giftige stoffen in en dat is fijn voor de gevoelige babyhuid. 

4. Zonder rotzooi

Ook op het vlak van verzorgingsproducten komen er steeds meer merken die zo min mogelijk kunstmatige stoffen toevoegen. “We zijn voorzichtig met de tere huidjes van onze kinderen en smeren het liefst met zo natuurlijke mogelijke producten”, aldus Nina. In bad druppelen ouders de olie van Weleda, zodra de zon schijnt smeren ze een dikke laag Naïf zonnebrandcrème en voor het slapen gaan worden de tanden gepoetst met de kindertandpasta van Jack n’Jill. Stuk voor stuk producten die niet schadelijk zijn voor het milieu, maar bovenal mild voor onze kleintjes.  

5. Schone kleding

In diezelfde lijn kopen steeds meer mensen kinderkleding van organische materialen. Want wie wil er nou een nieuw shirtje gemaakt is door kinderhandjes in Bangladesh. Nina: “Veel merken zijn zich er van bewust dat onze planeet geen onuitputtelijke bron is en nemen hun productieproces continu onder de loep. De norm voor kids is schoon en duurzaam geproduceerd”. En dat levert hele hippe outfits op, bewijzen populaire merken als Gray Label.

6. Lekker eten is puur eten

Als het aan de ouders ligt, eten hun kinderen gezonde voeding zonder allerlei toegevoegde kleur- en smaakstoffen. Alleen hebben weinig mensen tijd om uren in de keuken te staan. Supermarkten springen daar op in met een uitgebreid assortiment pure levensmiddelen: van biologische flesvoeding van Biobim, tot het uitgebalanceerde voedingsconcept van Madaga. Wie onderweg altijd een snelle snack bij de hand wil hebben, stopt een hervulbaar knijpzakje van Ella’s Kitchen in de tas. Ook aan oudere kinderen wordt natuurlijk gedacht. In het kinderkookboek Easy Peasy Family staat voldoende inspiratie om hen dagelijks een voedzame en verse maaltijd voor te schotelen.