Natuur
Lifestyle

6 boekentips voor de natuurliefhebber 

Laat je verrassen!
18-12-2016
6 boekentips voor de natuurliefhebber. Laat je verrassen door interessante inzichten!

Lekker lezen over de natuur. Foto: Annelies Geneyn.

Of je nou gaat hardlopen, een schilderij maakt of vogels fotografeert: de natuur inspireert. Wij gingen op zoek naar interessante leestips en kwamen uit op deze 6 must-reads:

1. Andrea Wulf

De uitvinder van de Natuur

In dit boek beschrijft Andrea Wulf over Alexander von Humboldt (1769-1859), een moedige ontdekkingsreiziger en wetenschapper die onze huidige blik op de samenleving erg heeft bepaald. Gevaar, wetenschap, de vriendschap met Goethe en Jefferson maken dit boek tot spannende, afwisselende non-fictie.

2. James Rebanks

Het Herdersleven

Maak kennis met James Rebanks, een herder uit het Engelse landschap die leeft volgens het ritme van de seizoenen. Het is fascinerend om te lezen over het werkend leven van iemand die volhoudt, terwijl de cultuur om hem heen verandert. Iedere dag drijft hij de schapen naar het hoogland. In de lente worden de lammeren geboren, in de zomer gaat hij hooien, in de herfst vult hij de kuddes aan en in de winter gebeurt het zware werk. Zo simpel kan het leven zijn. 

3. Arjan Postma

Buiten gebeurt het

De natuur is overal om je heen, zelfs midden in de stad. Arjan Postma wijst je op al het moois waar je normaal gesproken zo aan voorbijloopt. Aan de hand van de vier seizoenen laat hij zien dat onze natuur één grote schatkamer is. Hij vertelt hoe je de meest fantastische avonturen kunt beleven – gewoon in Nederland, vaak dicht bij huis. Dit boek is aansprekend geschreven. Ga je mee het bos in?

4. Friedrich Nietzsche

Blijf de aarde trouw

Volgens Nietzsche is de ergste ziekte van de moderne mens dat hij zo vervreemd is van de natuur. Onze opgave is om de ecologische crisis terug te dringen. Kun je nagaan dat hij dit 150 jaar geleden al zei! Dit boek volgt de persoonlijke zoektocht van Nietzsche naar een nieuwe wijsheid omtrent het leven op aarde op de voet en werkt deze uit voor de huidige tijd. Henk Manschot houdt een betoog om deze filosofie als richting te nemen voor de hedendaagse ecologische levenskunst.

5. Peter Wohlleben

Het verborgen leven van bomen

Na het lezen van dit boek van Wohlleben – nomen est omen – zal je nooit meer hetzelfde naar bomen kijken. Het is een liefdevolle beschrijving van een wereld die ons vreemd is geworden, omdat we nog maar weinig geduld hebben. Wist je bijvoorbeeld dat de wortels van bomen hersencelachtige structuren hebben? Turijns onderzoek bevestigt dit. Planten, en in dit geval bomen, blijken tot zoveel meer in staat te zijn dan men denkt. En dit alles heeft niets van doen met bomenknuffelaars, daarvoor is Wohlleben veel te praktisch. Er is ook een kinderversie van dit boek. Perfect om op een luchtige manier kinderen al vanaf jongs af aan te leren om het milieu goed te behandelen.

6. Hilde Feenstra

Duurzaam zijn moet je doen

Tot slot een praktische tip. Elke dag doen zich kansen voor om duurzame keuzes te maken. Dit boek vertelt je hoe je dat kan doen. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda is ook enthousiast: "We hebben nog 15 jaar om de omslag te maken naar een volhoudbare economie en een leefbare samenleving. Dat kan. Als iedereen meedoet. Dit boek daagt je uit om ook jouw steen bij te dragen! Een aanrader!"

Meer leesplezier