5x tips voor ondernemen met impact 

Altijd al de wereld willen verduurzamen én veroveren met jouw geniale idee? Word maatschappelijk verantwoord ondernemer!
10-10-2018

Het aantal start-ups in Nederland blijft toenemen en steeds meer studenten kiezen voor een carrière als ondernemer. Om sociale en duurzame impact te vergroten helpen we deze groep maar al te graag op weg en geven we vijf tips weg voor iedereen die (maatschappelijk verantwoord) wil ondernemen.

#1 Zoek je niche

Een belangrijke algemene tip voor startende ondernemers is om jezelf altijd die ene cruciale vraag te stellen: ‘Is er een markt voor?’. Voordat je te gehecht raakt aan je idee is het verstandig om je eerst af te vragen wie je product gaat kopen of van je service gebruik gaat maken.

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat 40 procent van startups hierdoor ten onder gaat. Andere redenen die ook hoog scoren in dit onderzoek, en waar je dus vanaf dag 1 al rekening mee moet houden, zijn een tekort aan groeikapitaal, je teamleden en zwakke marketing. Hier lees je meer over hoe Voor de Wereld van Morgen je bij deze uitdagingen kan ondersteunen.

#2 Ga voor maatschappelijke impact

Sociaal ondernemerschap houdt in dat maatschappelijke impact voorop staat, van de bestaansreden van de onderneming tot een eerlijke keten. Social Enterprise NL zet zich in voor ondernemers die willen bijdragen aan een inclusieve en circulaire economie. Naast een netwerk van meer dan 350 sociale ondernemingen heeft de organisatie een Code voor maatschappelijke verantwoord ondernemen ontwikkeld.

De Code Sociale Ondernemingen bestaat uit een aantal principes waaruit het concept sociaal ondernemerschap is opgebouwd. Zo leren ondernemers in detail hoe ze hun sociale impact kunnen verhogen.

#3 Doe ‘t duurzaam

Een belangrijk onderdeel van maatschappelijke impact is milieubewust handelen. Hou je bijvoorbeeld binnen je onderneming al rekening met energieverbruik, verpakkingsmateriaal, papierverbruik en het duurzaamheidsbeleid van leveranciers?

Om stapje voor stapje je onderneming te verduurzamen heeft MVO Nederland een lijst van 100 tips voor je samengesteld, van logistiek tot productie. Welk lettertype verbruikt bijvoorbeeld het minste printerinkt? (spoiler: Ecofont maar Garamond is ook goed).

#4 Zoek hulp

Je staat er niet alleen voor; er zijn enorm veel organisaties, partijen en bedrijven die je maar al te graag helpen om verder te groeien. Om je vast op gang te helpen heeft StartupDelta het complete innovation hub ecosysteem van Nederland voor je in een kekke diagram gezet. Daarnaast heeft ImpactCity ook een diagram ontworpen dat zich volledig richt op de Nederlandse impact sector.

En wij zijn er ook voor je! Voor de Wereld van Morgen ondersteunt start-ups die lid zijn van de community onder meer door middel van coaching, advies, publiciteit en netwerkborrels. Je leest er hier meer over op onze pagina voor ondernemers. Neem een kijkje en meld jouw onderneming aan!

#5 Faal er op los

Statistisch gezien is 90 procent van alle start-ups gedoemd te falen. Mooier kunnen we het ook niet maken. Maar gelukkig kun je van falen leren! Als je terugblikt op wat er mis is gegaan in je vorige onderneming, kun je hier de volgende keer rekening mee houden en het beter aanpakken.

Wat ook helpt is leren van andermans fouten. In 2013 begon een vriendengroep in Mexico met het organiseren van FuckUp Nights, waar ondernemers hun blunders en fouten met elkaar deelden. Sindsdien is het uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen en ook in Nederland worden regelmatig FuckUp Nights georganiseerd! Zo ook in Utrecht en Den Haag.