Mode

5x tips voor eerlijke kleding 

Dilemma: met een kledinglabel weet je nooit 100% zeker of je goed zit. Daarom hier 5 tips om te checken hoe eerlijk je kleding is.
31-01-2017 - door Redactie
Bomberjacks van Wintervacht

Bomberjacks van Wintervacht

Nieuwe kleding kopen is tof. De voorpret, het passen en de wetenschap dat je iets moois hebt uitgezocht kunnen een hele dag maken! Gelukkig worden steeds meer mensen zich ervan bewust dat de huidige kledingindustrie anders moet. Met deze 5 tips kun je nagaan hoe eerlijk je kleding is.

1. Check merken op hun duurzaamheid

De Keurmerkenwijzer van MilieuCentraal maakt het makkelijker om kleding te controleren op duurzaamheid. Zo wordt er onder meer gelet op het milieu, arbeidsomstandigheden en dierenwelzijn. In het boek Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot lees je tips over waar je kunt winkelen voor eerlijke kleding. Ook de Fair Wear Foundation heeft een handig rankingsysteem.

2. Bezoek duurzame webshops

Deze duurzame webshops maken het mogelijk dat jouw kledingkast straks uit alleen maar mooie duurzame en fairtrade kledingstukken bestaat. Wij zijn fan! Ken je MUD Jeans bijvoorbeeld al? Ook leuk: op Project CeCe worden alle duurzame webshops op een rijtje gezet, mét uitleg en certificaten! 

Duurzame spijkerbroeken van MUD Jeans

3. Dure merken presteren nauwelijks beter dan hun goedkopere concurrenten

Een t-shirt voor €5 kán haast niet duurzaam en fairtrade gemaakt zijn. Een lage prijs betekent vaak dat het milieu en de werkomstandigheden van de arbeiders in lagelonenlanden de dupe zijn.

En toch: als je meer betaalt voor een kledingstuk, betekent dit niet automatisch dat de natuur en de kledingmakers beter af zijn. Helaas komt kinderarbeid zeker nog voor, vooral bij onderaannemers en in kleine ateliers. Het gebeurt ook dat kledingfabrieken sjoemelen met de leeftijden van werknemers, waardoor in de administratie geen kinderarbeid voorkomt.

4. Materialen liegen niet

Als de prijs geen meetlat is, waar herken je duurzame kleding dan aan? Kijk goed naar het materiaal waarvan de kleding gemaakt is (biologisch katoen, geen fleece), en ga af op wat rankinglijsten zeggen over merken. 

De lijsten die we noemden in de eerste tip worden streng gecontroleerd door mensen met kennis. Een bedrijf moet echt iets doen om op de lijst te mogen staan. Zo moet elk bedrijf eerst een analyse maken van de misstanden in zijn productieketen. Daarna volgt een plan van aanpak om de risico's te minimaliseren. Dat plan wordt beoordeeld door een stuurgroep van collega-bedrijven, vakbonden en huloprganisaties die zijn gespecialiseerd in misstanden in de kledingbranche.

5. Negeer het labeltje, doe er iets leuks mee

'Made in Bangladesh of India' betekent niet per se meer dat de kleding onder slechte omstandigheden is gemaakt. Het kan immers best dat er een goede fabriek staat in Bangladesh of India. Wat zegt de informatie op je kledinglabel dan nog? En geef toe: na het shoppen pak je meteen de schaar om alle kaartjes en labeltjes af te knippen. Je denkt er nooit meer aan.

Het metalen kledinglabel, dat tegelijkertijd survivalgear is, van Columbia Sportswear.

Het Amerikaanse Columbia Sportswear grijpt haar kans om kledinglabels 'een nieuw leven' te geven. De nieuwe jassen van dit outdoormerk bevatten roestvrijstalen etiketten, die bruikbaar zijn als survivalgear. De metalen plaatjes zijn met lasers bewerkt, waardoor je er delen gemakkelijk uitdrukt. Je labels dubbelen als handzaagje, visgereedschap, een naaisetje, zonnewijzer, waterfilter of een sextant om te navigeren.

Hoe ver ga jij voor eerlijke kleding? 

Wil je meer weten over ethische mode? Bekijk dan eens deze pagina met alle ins en outs over de overgang van fast fashion naar slow fashion. ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.