Lifestyle
Mode

5x duurzame schoenen voor in de zomer 

Op zoek naar schoenen voor de zomer? Met deze 5 duurzame merken zit je goed!
24-04-2019 - door Amber
Duurzame slippers | Foto: Indosole

Duurzame slippers | Foto: Indosole

Per jaar worden er 25 miljard schoenen wereldwijd geproduceerd. Dit is enorm belastend voor het milieu omdat het overgrote deel van deze schoenen niet op een duurzame manier geproduceerd wordt. Gelukkig zijn er ook merken die zich wél inzetten voor een duurzame productie van schoenen, sandalen en slippers. Wij hebben 5 toffe merken voor je op een rijtje gezet!

1. Saola

Het Franse merk Saola, vernoemd naar een van de zeldzaamste zoogdieren ter wereld, produceert volledig duurzame sneakers. Voor de buitenkant van de schoenen maken ze gebruik van gerecyclede plastic flessen. Elk paar schoenen van Saolo bevat tussen de vier en vijf gerecyclede PET flessen. Voor de zolen van de sneakers wordt er gebruik gemaakt van schuim dat wordt gemaakt van algenpoeder. Door de opwarming van de aarde stijgt de productie van algen. Overtollige productie van algen kan schadelijk zijn voor planten en dieren. Door het oogsten van overtollige algen zorgt Saola ervoor dat de meren worden opgeschoond. En dat is nog niet alles, ook de rest van de sneaker is duurzaam. De binnenzool wordt gemaakt van kurk en de veters zijn van biologisch katoen.

Saola sneakersDuurzame sneakers gemaakt van gerecyclede PET flessen | Foto: Saola

2. Indosole

Ook slippers kunnen duurzaam! Indosole probeert met het recyclen van banden iets te doen aan de 1.5 miljard banden die per jaar op de stort terecht komen. Deze banden komen terecht op stortplaatsen en worden dikwijls verbrand als goedkoop alternatief voor brandstof. Dit is slecht voor het milieu want bij verbranding van banden komen er veel gifitige stoffen in de lucht vrij. Om dit te voorkomen gebruikt Indosole afgedankte banden om hier zolen voor schoenen en slippers van te maken. Ook de bovenkant is duurzaam. Deze wordt van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, bananenbladeren en gras gemaakt.

Slippers van IndosoleSlippers gemaakt van afgedankte banden | Foto: Indosole

3. Timberland

Timberland is hard bezig om een flinke verduurzamingsslag te slaan. Zo bestaan de sneakers uit hun ReBOTL lijn voor 50% uit gerecyclede petflessen, wat betekent dat er voor elk paar schoenen 6 tot 10 gerecyclede plastic flessen worden gebruikt. Inmiddels heeft Timberland bijgedragen aan het recyclen van 345 miljoen plastic flessen. Ook heeft het bedrijf al 10 miljoen bomen gepland wereldwijd, waarmee ze maar liefst twee jaar op hun doel vooruit lopen. 

Sneakers van Timberland ReBOTL | Foto: Timberland 

4. VEJA

VEJA is een Frans merk dat zich al sinds 2004 inzet voor een ethischere en duurzamere productie van sneakers. Ze hebben een ruime collectie aan veganistische sneakers. Deze worden gemaakt van biologisch katoen of van gerecyclede PET flessen. Ook besteedt VEJA veel aandacht aan de transparantie van de gehele productieketen en staan ze garant voor een goede behandeling van hun werknemers.

Sneakers van VEJA | Foto: VEJA

5. Beyond Skin

Het Britse merk Beyond Skin bewijst dat duurzaamheid en luxe prima samen gaan. Beyond Skin produceert veganistische schoenen waarbij er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van gerecyclede materialen. De schoenen worden met de hand gemaakt in Spanje. De huidige collectie bevat nu alleen nog vrouwenschoenen, maar gelukkig zijn er plannen voor een mannencollectie.

Veganistische schoenen | Foto: Beyond Skin

Nog meer duurzaam shoppen?

Een deel van de ASN Beleggingsfondsen belegt in Timberland. Door duurzaam te beleggen bij ASN Bank werk je aan een mooi rendement en een nieuwe, schonere wereld. Dit artikel is echter géén beleggingsadvies.

Profile picture for user amber.tijsma_93004
Amber
Auteur
Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Heb jij een slim idee? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!