Klimaat

5x duurzame innovatie op het fietspad 

Dat Nederland een fietsland is weten we allemaal. Maar wist je dat er ook steeds meer toffe fietspad-innovaties zijn?
29-05-2017 - door Milou
Het lichtgevend fietspad is een uitvinding van Daan Roosegaarde | Foto: Studio Roosegaarde

Het lichtgevend fietspad is een uitvinding van Daan Roosegaarde | Foto: Studio Roosegaarde

Nederland telt zo'n 22,5 miljoen fietsen. Met z'n allen fietsen we 15 miljard kilometer per jaar. Ruim 880 kilometer per persoon, verdeeld over ongeveer 250 tot 300 fietsritten. Eerder schreven we al over de 5 tofste duurzame fietsenmerken van dit moment. De afgelopen tijd lezen we ook steeds vaker over bijzondere fietspad innovaties. Hoog tijd om deze ook eens op een rijtje te zetten!

Lichtgevend fietspad

Dit bijzondere fietspad heb je vast weleens voorbij zien komen! Het was een paar jaar geleden all over the news. Het 600 meter lange fietspad is het 'meest innovatieve en kunstzinnige fietspad van Nederland'. Ontworpen door uitvinder Daan Roosegaarde en het loopt langs de plek waar Vincent van Gogh woonde van 1883 tot 1885, in Nuenen. Het is gebaseerd op de lichtgevende technologie van Smart Highway, 'het concept voor intelligente en interactieve wegen'. Het bestaat uit duizenden lichtgevende steentjes, geïnspireerd op het beroemde van Gogh schilderij 'Starry Night'.

Fietsen op WC-papier

Hier zit een luchtje aan! Jaarlijks spoelen we in Nederland 180.000 ton aan papier door de wc. In Friesland weten ze er wel raad mee, daar hadden ze eind vorig jaar de primeur met een fietspad gemaakt van wc-papier. In wc-papier zit namelijk cellulose dat in veel toepassingen kan dienen als grondstof. Bijvoorbeeld in asfalt of verpakkingen. Het kilometerlange fietspad ziet er misschien uit als een doodnormale asfaltweg, het is het dus niet!

Energieopwekkend

In Krommenie in Noord Holland, ligt sinds 2014 ook een bijzonder fietspad. De SolaRoad is 70 meter lang en volledig voorzien van zonnecellen. Het bestaat uit betonplaten die bedekt zijn met een doorzichtige glaslaag. Onder het glas bevinden zich de zonnepanelen. Met de opgewerkte energie kunnen onder andere verkeerslichten en stoplichten branden. In het eerste jaar heeft het fietspad voor zo'n 3 huishoudens aan stroom opgewekt. Het is onderdeel van een driejarige pilot dus dit jaar waarschijnlijk weer meer info.

Krommenie SolaRoadFoto via SolaRoad

Cementloos beton

De gemeente Ede heeft een fietspad van duurzaam beton zonder cement aan laten leggen. Door het ontbreken van cement kon de CO2-voetafdruk van dit fietspad met 70% worden verminderd! Bij de aanleg ervan is gebruik gemaakt van geopolymeren. Hierbij wordt het bindmiddel bij de productie van beton vervangen door minerale reststoffen.

Fietspad van gras en glas

In Noord-Holland wordt dit jaar een proef gedaan met een duurzaam fietspad van glas en gras. Het fietspad komt op een oude trambaan tussen Broek in Waterland en Monnickendam. In de nieuwe constructie wordt het grind, dat normaal gesproken in betonplanten zit, vervangen door glasschuim gewonnen uit restglas. De wapening, die normaal gesproken van staal gemaakt is, wordt vervangen door olifantsgras. Olifantsgras onttrekt tijdens de groei CO2 aan de omgeving en kan - als het afgekeurd is - nog dienen als biobrandstof of compost. Kende jij olifantsgras al? Wij schreven al eens eerder over dit 'groene goud'.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!