Eten en drinken

5x duurzaam uit eten  

Duurzaamheid staat steeds hoger op de culinaire agenda. Welke restaurants raden wij aan?
19-12-2017
Vuurtoren eiland

Op het Vuurtoreneiland ligt een bijzonder en duurzaam restaurant, waar je in de winter in een oud fort eet (foto: Annelore van Herwijnen)

Of het nu met je geliefde, de buurvrouw of je ouders is: van uit eten gaan word je eigenlijk altijd blij. Maar hoe zit het met het duurzame aspect van restaurants? Wij doken erin en geven de beste tips. Ook nog te gebruiken in het nieuwe jaar!

Duurzaamheid in sterrenrestaurants

Misschien doe je eens gek en ga je uit eten bij een luxe sterrenrestaurant. Duurzaam Bedrijfsleven zocht uit hoe het gesteld was met duurzaamheid bij restaurants die een Michelinster hebben. De eindscore viel tegen. Wat opvalt, is dat nauwelijks wordt gesproken over duurzaamheid. Geen prioriteit voor de sterrenrestaurants? Gelukkig geldt bovenstaande niet voor alle Nederlandse Michelin-restaurants. Naast gebruik van seizoensproducten – dat, vooruit, bij meerdere restaurants terugkwam – gaan een aantal restaurants nog een stapje verder. Zo koken de Amsterdamse restaurants Bolenius en Vermeer (beiden 1 ster) met groenten, kruiden en eetbare bloemen die ze op een speciaal rooftopsysteem telen. Ook buiten Amsterdam hebben chefs de weg naar een eigen moestuin gevonden. Zo heeft Calla’s (1 ster) in Den Haag een eigen groentetuin, net als One (1 ster) in Roermond. De laatste is maar liefst 1.000 vierkante meter!

Restaurants met een duurzaam verhaal

Mocht je geen zin hebben om astronomische bedragen neer te tellen, dan zijn er nog genoeg andere restaurants. Wij zetten de beste alternatieven voor je op een rij:

Instock (Amsterdam)

Vier collega's van Albert Heijn verbaasden zich erover dat er aan het einde van de dag altijd veel groente, fruit en aardappelen werden weggegooid. Terwijl het er nog keurig uitzag. En dus begon het viertal te brainstormen en niet veel later was restaurant Instock een feit. Met Instock verwerken ze onverkochte producten uit supermarkten in hun menu's. Het succes van Instock verbaast co-founder Freke van Nimwegen niet: ''We geven waarde aan producten die anders waardeloos zouden zijn. We veranderen de perceptie van afval. We doen aan upcyclen op een hele positieve manier.'

In de zomer kun je bij Instock ook op het terras genieten

Hotspot Hutspot (Rotterdam)

Hotspot Hutspot is een restaurant met een bijzonder verhaal. Het is een plek voor gezond eten in achterstandswijken, een clubhuis voor tieners (die zij-aan-zij koken met de chef-koks), maar de belangrijkste beschrijving is wel: sociale duurzaamheid. Het is een verzameling restaurants dat gezond en duurzaam eten aanbiedt voor iedereen. Zo bieden ze een 4-gangen kerstmenu voor €12,50! Wie zei dat uit eten duur was? Dan kun je denken dat je inlevert op kwaliteit, maar dat is absoluut niet het geval. Hotspot Hutspot hield op de ranglijst van restaurantwebsite IENS voor 2018 alle Rotterdamse sterrenrestaurants achter zich (!). Hotspot Hutspot zit op drie locaties in Rotterdam.

Bij Hotspot Hutspot koken kinderen zij-aan-zij met chef-koks

Vuurtoreneiland (Amsterdam)

Het restaurant Vuurtoreneiland op het gelijknamige eiland won dit jaar de GaultMillau award voor Duurzaam Restaurant van het Jaar 2018. En dat is volledig terecht. Want wat is er niet duurzaam aan dit restaurant? Je eet in de nieuwe kas als het lekker zomert, in de bomvrije kazerne tijdens de korte dagen. Qua energie is men zelfvoorzienend, met zonnecollectoren en windenergie. Ze zuiveren het afvalwater via een rietfilter en passen grondbuisventilatie toe. In de keuken werken ze alleen met regionale en duurzame producten, geleverd door mensen met wie men een persoonlijke band heeft. Gelegen in het Markermeer bij Durgerdam, is Vuurtoreneiland alleen per schip te bereiken. Eten bij Vuurtoreneiland is geen gewone avond uit in Amsterdam, maar een avontuurlijke minivakantie.

In de zomer eet je op het Vuurtoreneiland in deze kas. Net een schilderij, toch? (foto: Annelore van Herwijnen)

Wereldkoks (Nijmegen)

Het idee van Wereldkoks is simpel: mensen uit verschillende culturen (óók de Nederlandse!) en met verschillende achtergronden werken in de kookstudio en doen zo meer sociale contacten op. Samen laten ze je de wereld proeven: in kookworkshops, de cateringen voor feestjes en partijen, of in het restaurant, elke woensdagavond. Wereldkoks is al ruim tien jaar actief en heeft al honderden mensen, vooral veel buitenlandse vrouwen, op weg geholpen naar een baan als bijvoorbeeld keukenassistent of naar vrijwilligerswerk.

Een kijkje in de keuken bij Wereldkoks

DLC Restaurant (Amersfoort)

DLC Restaurant staat voor Daily Local Cooking en is in alle aspecten duurzaam. Het restaurant is volledig opgebouwd uit gerecyclede materialen. DLC Restaurant werkt bovendien samen met diverse maatschappelijke organisaties. Zo hebben cliënten van Stichting Bikkel geholpen bij de bouw van het restaurant en kweken cliënten van zorgorganisatie Amerpoort de groenten in de kas en moestuin. De rest van de ingrediënten halen ze bij boeren en leveranciers uit de omgeving. De ingrediënten hebben dus geen kilometers afgelegd voor ze op jouw bord belanden. Vers, gezond en heel duurzaam!

In het schitterende DLC restaurant heeft alles een verleden