5x duurzaam denim 

Is het tijd voor een nieuwe spijkerbroek? Shop of lease 'm dan bij één van deze duurzame merken!

18-01-2018
Kings of Indigo wil het meest duurzame jeansmerk ter wereld zijn. | Foto: Kings of Indigo

Kings of Indigo wil het meest duurzame jeansmerk ter wereld zijn. | Foto: Kings of Indigo

Het populairste kledingstuk van Nederland. Niet gek ook. Het zit lekker, kan tegen een stootje en is vaak prima betaalbaar. Maar aan de spijkerbroek zitten ook wat haken en ogen.

200 dagen douchen

In de musthave 'DIT IS EEN GOEDE GIDS' van Marieke Eyskoot, lezen we meer over jeans. Er worden jaarlijks zo'n 45 miljoen spijkerbroeken verkocht en 95% van ons draagt ze. In het boek De Verborgen Impact komt naar voren dat voor het maken van één spijkerbroek 10.000 liter water nodig is, dat staat gelijk aan 200 dagen 6 minuten lang douchen. Ook komt er 32 kilo CO2 vrij bij het maken van een exemplaar, dat is hetzelfde als 150 kilometer autorijden.

Dat klinkt niet al te best allemaal, maar het goede nieuws is: we kunnen er iets aan doen! Namelijk tweedehands je spijkerbroek aanschaffen of duurzaam denim kopen, en dat kan perfect bij een van de mooie Nederlandse merken hieronder.

MUD Jeans

De kleding van MUD Jeans wordt onder goede omstandigheden en op een duurzame manier gemaakt. Ze werken aan de productie van de eerste CO2 neutrale spijkerbroek en aan het volledig bannen van chemicaliën - onder andere door het gebruik van laser en ozon.

Daarnaast is het denimmerk natuurlijk bekend van hun 'Lease A Jeans' concept dat ze in 2013 introduceerden. Voor € 7,50 per maand lease je een jaar een spijkerbroek. Zit de broek na 12 maanden nog steeds goed? Dan houd je 'm! Als je klaar bent met dragen, dan lever je 'm in en krijg je een voucher van € 10,-. Je kunt de broek ook inleveren en een nieuw model kiezen, dan betaal je weer opnieuw de maandelijkse bijdrage. De ingeleverde broeken worden door MUD Jeans gerecyled. Zo blijf je altijd bij de trend, maar dan met minimale impact op het milieu!

 mudjeans

Kings of Indigo (K.O.I.)

Kings of Indigo, geinspireerd op Amerikaanse denim klassiekers maar dan gecombineerd met Japanse finesse. Dit Nederlandse merk heeft de ambitie om het meest duurzame jeansmerk ter wereld te zijn. Dat doen ze door het duurzaam produceren van mooie producten die lang mee gaan, met lage impact wassingen en natuurlijke verf bijvoorbeeld (waar minder energie en geen chemicaliën voor gebruikt wordt). Ze zijn volledig transparant over hun productie (zowel in materialen als locaties) en zijn sinds 2012 aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Een organisatie die zich inzet voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.

Kings of Indigo

Kuyichi

Het verhaal van Kuyichi begint in 2000, in Peru. Waar een team van Solidaridad op pad was om de katoenindustrie te ontdekken. Geschockt door de vervuiling en armoede besloten ze het alternatief zelf op te zetten. Ze werden het eerste merk met een 100% organic spijkerbroek, zonder vervuilende chemicaliën en met betere omstandigheden voor de katoenboeren.

Sinds 2016 is het merk overgenomen door Floortje Dessign en is er in Den Bosch een brandstore geopend. Bij Kuyichi & Friends kun je niet alleen terecht voor de collectie van Kuyichi zelf maar ook die van andere duurzame merken.

Kuyichi

G-Star & DutchSpirit

G-Star verraste al eerder met een jeans-collectie waar plastic uit de oceanen in verwerkt zat. De nieuwste lijn Earth Colors is ook weer iets bijzonders, er worden namelijk alleen natuurlijke materialen gebruikt om de broeken te verven.

Het Nederlandse modemerk DutchSpirit is gespecialiseerd in duurzame maat-, trouwpakken en colberts. Ze hebben begin 2018 iets bijzonders aan hun collectie toegevoegd, namelijk het jasje dat hieronder te zien is. Gemaakt van 100% gerecycled denim, door het Nederlandse bedrijf Wolkat. Op bestelling verkrijgbaar.

Dutchspirit

ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen. 

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!