5 x wespenweetjes 

De kans zit er dik in dat we deze zomer veel wespen in ons land hebben. Met deze weetjes houd je ze te vriend.
17-07-2017
wesp

De is kans groot dat we deze zomer veel wespenoverlast krijgen in ons land. Het weer was deze lente namelijk zo zacht dat veel wespenkoninginnen te vroeg uit hun winterslaap ontwaakten. Bovendien hebben ook veel darren de winter overleefd. De lokale wespenstand zou nog grote klappen kunnen krijgen door alle regenbuien, maar we merken eind deze maand pas hoe groot de overlast zal zijn. Dan gaan de werkster-wespen namelijk op zoek naar voedsel. Wij verzamelden 5 weetjes over wespen, zodat je in ieder geval goed geïnformeerd en voorbereid bent.

Het wespenvolk

Het wespenvolk bestaat uit een koningin en een heleboel werksters. De werksters leven maar één jaar en sterven zodra het in de winter gaat vriezen. Aan het eind van de zomer worden er uit enkele tientallen bevruchte eitjes koninginnen geboren, en uit de onbevruchte eitjes worden mannetjes/darren geboren. Zij zullen paren en daarna sterven de mannetjes vrijwel direct. Jonge koninginnen overwinteren op beschutte plaatsen en ontwaken pas weer in het voorjaar. 

Zij bouwen dan een nieuw nest voor hun larven die ze voeden met dierlijke prooien. De larven verpoppen zichzelf na ongeveer 2 weken. Nog twee weken later komt uit de pop een volwassen wesp. Deze volwassen wespen zijn de eerste werksters. Zij zullen voedsel zoeken en het nest verder uitbouwen. De koningin verlaat het nest niet meer en legt alleen nog maar eitjes tot de cyclus weer rond is. Dit jaar lijkt het er dus op dat de cyclus verstoord is.

Het nut van wespen

Je zou het misschien niet zeggen als er weer eentje om je heen zoemt en zwermt, maar wespen zijn nuttige insecten. Ze dragen namelijk allereerst een steentje bij aan de biodiversiteit door bloemen te bestuiven. Daarnaast helpen ze mee om een plaag van andere vervelende dieren te onderdrukken. Wespen eten namelijk muggen, mieren, luizen en larven. Verder eten ze ook allemaal dode insecten op. Handig!

Houd ze op afstand

Wespen zijn niet alleen dol op nectar maar ook op vruchtvlees, vruchtensappen, limonade, jam en bier. Als je wespen op afstand wilt houden is het raadzaam om niet al die zoetigheden en lekkernijen in je tuin te zetten. Zorg daarnaast dat je groene container goed dicht zit. Wespen houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Je kunt ze dus goed op afstand kunt houden door een verse schijf citroen in een bakje water te leggen met daarin een tiental kruidnagels.

wespennest

Een wespennest

Een wespennest zit meestal laag bij de grond. Je herkent een nest aan de ronde vorm, de grijzige kleur en het papierachtige materiaal. Je kunt het beste uit de buurt van zo’n nest blijven. Als de wespen jou als een bedreiging zien kunnen ze gaan steken. Bovendien zit in het gif van een wesp een stofje waardoor wespen in de buurt agressief worden. Volgens Milieu Centraal is de bestrijding van een wespennest alleen nodig als de wespen agressief worden. Bijvoorbeeld als jouw looppad of terras in hun aanvliegroute ligt. Je kunt dan het beste contact opnemen met jouw gemeente. Zij kunnen jou het beste vertellen wat je moet doen. Let op: als ze langs komen kunnen daar wel kosten aan verbonden zijn.

Een wespensteek

Het kan natuurlijk dat je ondanks al je maatregelen en voorzichtigheid wordt gestoken door een wesp. Dat kan gemeen veel zeer doen. Zorg dat je het gif er uit zuigt, bijvoorbeeld met een vacuümpompje, en koel de zwelling. Koel de plek van de steek met een nat kompres of een coolpack. Je kunt eventueel zalf gebruiken tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula. Als iemand een heftige allergische reactie krijgt óf in zijn mond of keel is gestoken is het raadzaam om 1-1-2 te bellen. Als iemand in zijn mond is gestoken is het slim om diegene op een ijsblokje te laten zuigen om de zwelling tegen te gaan.

Nu klinkt het misschien alsof we je bang willen maken voor wespen, maar een ‘normale wespensteek’ kan geen kwaad en als je alle punten hier boven opvolgt is er niets aan de hand. 

wesp

ASN Bank zet zich in voor het behoud en de bescherming van biodiversiteit in Nederland. Lees hier meer over hoe we biodiversiteit beschermen.