Zero waste

5 x intiem & duurzaam 

Deze duurzame producten zijn speciaal gemaakt voor je menstruatie.
10-07-2017
5 duurzame producten menstruatie

Yoni

De gemiddelde vrouw gebruikt 11.000 tampons in haar leven. Dat komt ongeveer neer op 600 kilo niet-recyclebaar afval! Daarnaast zorgen al deze tampons er ook nog eens voor dat er een heleboel kunststoffen en chemicaliën in ons watersysteem en de oceanen terecht komt. Deze troep wil je natuurlijk niet de wereld in helpen óf in je lijf hebben. Gelukkig komen er steeds meer duurzame en handige alternatieven op de markt. We zetten er een aantal voor je op een rijtje. 

Yoni

Yoni - duurzaam intiem menstruatie

Afbeelding: Yoni.

Mariah en Wendelien ontdekten dat veel tampons en maandverband van synthetische stoffen gemaakt worden en bovendien parfum en plastic kunnen bevatten. Toen zij er achter kwamen dat dit niet eens op verpakkingen wordt vermeld, besloten ze Yoni op te richten.

Yoni verkoopt tampons, maandverband en inlegkruisjes van 100% gecertificeerd biologisch katoen. Alle ingrediënten staan vermeld op de duurzame verpakking en zijn op een veilige en eerlijke manier geproduceerd. Zo kunnen vrouwen genieten van een beter product en blijft de impact op het milieu zo laag mogelijk. Meer lezen over Yoni doe je hier.

De menstruatiecup

©Foto: Menstruationstasse.net, Flickr, CC BY 2.0.

Afbeelding: Menstruationstasse.net, Flickr.

Een menstruatiecup is een kelkje waarmee je inwendig bloed kunt opvangen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar dat is veiliger, duurzamer én goedkoper dan tampons. Een tampon neemt namelijk niet alleen bloed op maar ook natuurlijk vocht. Daardoor wordt het natuurlijke slijmvlies aangetast, wat de kans op irritaties aanzienlijk vergroot.

Een menstruatiecup absorbeert geen bloed maar vangt het op. De gemiddelde cup moet je 2 tot 3 keer per dag legen en kan je makkelijk schoonhouden. Een cup is vrij van chemicaliën en gemaakt van siliconen. Dat is een materiaal waar ziektekiemen en bacteriën zich niet of moeilijk aan kunnen hechten. Verder is het materiaal hyperallergeen, waardoor je je nooit druk hoeft te maken over allergische reacties of het gevaarlijke Toxic Schock Syndrome (TSS).

Je kunt een menstruatiecup wel 10 jaar gebruiken. Je hebt er dus maar een paar in je leven nodig. Het is dus niet alleen gezonder en goedkoper, maar maakt jouw ecologische voetafdruk ook stukken kleiner. Klik hier om meer te lezen over menstruatiecups.  

Wasbaar maandverband

Eco Femme - wasbaar maandverband

Afbeelding: EcoFemme.

Wegwerp maandverband bevat plastic en kan daardoor een beetje broeierig worden. Dat is de perfecte omgeving voor bacteriën en kan zorgen voor jeuk en irritatie. Een handig alternatief is wasbaar maandverband. Dat wordt gemaakt van een duurzame, zachte absorberende stof met een ademend en waterdicht laagje.

Wasbaar maandverband absorbeert beter dan wegwerp maandverband en bevat geen giftige of chemische stofjes. Je kunt ze makkelijk uitwassen en ze gaan jaren mee. Als je een pak EcoFemme maandverband koopt, geef je er trouwens gelijk eentje aan een meisje op het Indiase platteland. Dat is hard nodig, want menstruatie is daar helaas nog een groot taboe. Eco Femme geeft daarom ook voorlichting aan Indiase meisjes en vrouwen. Klik hier om meer te lezen over EcoFemme. 

Zeesponzen

zeespons menstruatie

Afbeelding: Webvrouw.nl

Het nieuwste product voor menstruatie is een zeespons. Zeesponsjes worden geoogst met respect voor natuur en milieu en is een hernieuwbaar product. Als een zeesponsje gesnoeid wordt groeit het namelijk weer terug.

Je kunt een zeespons vergelijken met een tampon, behalve dat de gemiddelde zeespons meer vocht kan opnemen en je het langer kunt dragen. Een zeespons gaat ongeveer een half jaar mee en je krijgt er meestal twee. Zo kan je er altijd eentje dragen en eentje meenemen als reserve. Na gebruik kan je de spons schoonmaken met warm water en intieme zeep of baking soda. Let op: het verband met TSS met dit middel nog moet nog worden uitgezocht! Klik hier om een review te lezen van een gebruiker.

Menstruatie ondergoed

Lunapanties en THINX maken ondergoed wat ‘menstruatie-proof’ is. In dit ondergoed zitten vier ingebouwde lagen die vocht afvoeren, bacteriën bestrijden en net zoveel vocht absorberen als twee tampons. Het schijnt dat menstruactie ondergoed erg comfortabel zit en prima werkt zonder nattigheid, geurtjes of kleurtjes. Daardoor kan je ze het hele dag dragen, al kunnen wij ons voorstellen dat dit in het begin nog best onwennig is. Na gebruik spoel je het onderbroekje uit onder de kraan en kan je het gewoon uitwassen. Voor optimaal gebruik heb je er dus meer dan één nodig. Anders blijf je wassen en dat is natuurlijk verre van duurzaam.

Mocht je er eentje willen uitproberen raden we het ondergoed van THINX aan. Zij sturen namelijk voor elke verkochte onderbroek geld naar Afripads. Dat is een bedrijf dat herbruikbaar maandverband aan meisjes in Oeganda geeft. Klik hier voor meer informatie over THINX.