Lifestyle

5 x Ideeën voor een ruilfeestje 

De ideale manier om aan iets nieuws te komen, zónder geld of onnodige uitstoot? Een ruilfeestje!
06-08-2020 - door Jessie
Een ruilfeestje is altijd een goed idee!

Een ruilfeestje is altijd een goed idee!

De kledingruil is inmiddels totaal niet meer geitenwollensokkerig en wordt door steeds meer (vrienden)groepen georganiseerd. Maar daar hoeft het niet op te houden! Je kunt op veel meer leuke manieren aan de slag met ruilen. Wat dacht je van een ruilfeestje voor accessoires, eten of interieur items? Yes please!

Ruilfeestjes: duurzaam én gezellig

Oké, we zijn verslaafd aan spullen. Als iedereen ter wereld zo veel spullen zou kopen als de gemiddelde Nederlander, hebben we minstens 3 aardbollen nodig om die allemaal te produceren. Maar in plaats van continu nieuwe items kopen kan dat ook duurzamer.

Het concept is simpel: men neme een uitnodiging naar vrienden, een stapel spullen die je niet meer nodig hebt of gebruikt, wat hapjes en drankjes et voilà! De basis voor je ruilfeestje staat. Wil je kleding ruilen? Dan moet je rekening houden met maten en materialen, waarover Maartje je álles uitlegt in dit artikel. Maar bij alleen een nieuwe garderobe hoeft het niet te stoppen. 

1. Boekenruilfeestje

Verslond jij in één keer die thriller in je vakantie? Gun een ander ook dat plezier en organiseer een boekenruilfeestje! Een boekenclub, maar dan anders. Je kunt samen afspreken of jullie voor één specifiek genre gaan, of een bonte mix van boekenthema's toelaten. Dat is niet eens zo'n gek idee, want zo kom je soms op hele onverwachte ontdekkingen uit. Extra leuk: de oude eigenaar kan je meteen vertellen wat hij/zij/hen van het boek vond. 

Jouw favoriete boek moet toch iedereen lezen? Photo by Thought Catalog on Unsplash

2. Plantenstekjes ruilfeestje

Kamerplanten stekken is écht niet moeilijk, als je deze tips volgt. En jouw urban jungle wordt helemaal compleet als je vervolgens jouw stekjes met die van een ander ruilt. Extra leuk: voor een plantenstekjesruilfeest hóéf je elkaar niet per se te zien. Via internet kun je een ruilgroepje opzetten en elkaar per post stekjes toesturen. 

Ruil je stekjes en groei een urban jungle! Photo by Daniel Öberg on Unsplash

3. Speelgoed ruilen op een ruilfeest

Misschien een leuke tip voor je kids: nodig alle vriendjes en vriendinnetjes uit en organiseer een groot speelgoedfeest! Wedden dat jouw koter die brandweerauto van z'n vriendje héél graag wil hebben? Kleine tip: zorg er wel voor dat je speelgoed inbrengt waar je eigen kroost op is uitgekeken, om tranen te voorkomen. 

4. Interieurfeestje: woonaccessoires ruilen

Niets is leuker dan lekker 'verthuizen' (thuis verhuizen, door een nieuwe eethoek, bank of woonaccessoires) en je interieur een frisse wind te geven. Maar daarvoor hoef je niet meteen naar de woonboulevard te rennen. Jouw vaasje staat misschien hartstikke leuk om de schouw van een vriendin. Je kunt een interieurruilfeestje zo bont maken als je wilt: van kleine accessoires tot hele meubels of complete eethoeken. Zo wordt iedereen weer verliefd op zijn huis!

Met een paar geruilde items krijgt je interieur een hele nieuwe look & feel! Photo by DESIGNECOLOGIST on Unsplash

5. Eten ruilen tijdens een ruilfeestje

Vind jij het leuk om je lekker uit te sloven in de keuken, maar heb je na 2 dagen écht wel genoeg van die kliekjes (veel te grote) ovenschotel? Organiseer een eetruilfeestje, of een potluck. Iedereen brengt mee wat hij/zij goed kan klaarmaken. Eet het meteen (op gepaste afstand) gezellig samen op óf wapen jezelf met herbruikbare bakjes en geniet de rest van de week/maand van een heerlijk afwisselend vriezermenu. 

Iedereen neemt wat mee tijdens de potluck! Foto: Spencer Davis via Unsplash

Tips voor een geslaagd ruilfeestje

  1. Bedenk wat voor soort items iedereen ongeveer inbrengt. Ga je interieuritems ruilen? Maak dan duidelijk of het om een kandelaar of een driedelige buffetkast gaat. Dat voorkomt verrassingen en gedoe. 
  2. Zorg voor een goede ruilplek. Natuurlijk moet je in tijden van Corona rekening houden met voldoende afstand, maar het is ook handig om wat tafels te regelen om de spullen bijvoorbeeld op uit te stallen. 
  3. Maak het gezellig. Met wat hapjes, drankjes en een muziekje is de sfeer al snel goed. En daardoor heb je minder kans op geruzie om dat ene item. 
  4. Maak duidelijke regels. Ook al klinkt dat misschien niet heel gezellig: regels zijn een must. Bepaal bijvoorbeeld of het principe 'de eerste krijgt hem' geldt, of je met een puntensysteem werkt (duurdere items inbrengen levert je meer punten op) of dat je werkt met een loting als meerdere deelnemers hetzelfde item op het oog hebben. 

Heb je de smaak te pakken? Ga dan lekker onstpullen. Goed voor je mindset! 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.