Eten en drinken

5 x eerlijke koffie 

Deze 5 koffiemerken vragen een eerlijke prijs voor hun zwarte goud.
26-10-2017
eerlijke koffie

Hoeveel (eerlijke) koffie drink jij op een dag? In Nederland drinken we per jaar gemiddeld 150 liter koffie per persoon. Cappuccino, laté macchiato, espresso, Irish coffee, flat white of gewoon zwart: we kunnen er geen genoeg van krijgen. Helaas krijgen lang niet alle koffieboeren een eerlijke prijs voor hun zwarte goud. De onderstaande koffiemerken brengen daar verandering in!

Eek Coffee

Bij Eek houden ze van koffie. Hun missie is om alle koffiedrinkers kennis te laten maken met bijzondere koffie met een verantwoord, duurzaam én eerlijk verhaal. De koffie van Eek komt van koffieplantages uit Guatemala en Brazilië en wordt op een duurzame manier geteeld. Boeren krijgen een eerlijke prijs en voor elke verkochte kilo Eek Coffee wordt er één euro Eekpremie gereserveerd. Hiermee wil Eek allerlei sociale en duurzame projecten steunen. Het eerste project dat zij ondersteunen is een kinderopvang in Guatemala, waar ze o.a. gezonde maaltijden verzorgen voor 42 kinderen.

Moyee Coffee

De initiatiefnemers van Moyee Coffee vinden het niet eerlijk dat 98% van het geld dat er met koffie wordt verdiend in de zakken van multinationals verdwijnt. Daarom ondernemen ze FairChain om de koffieketen meer in balans te brengen. De verdeling is simpel: 50 procent van de opbrengst gaat naar de lokale ondernemers die koffie produceren en 50% gaat naar de bedrijven die koffie verwerken en verkopen. Zo krijg jij een lekkere bak koffie voor een eerlijke prijs en de koffieboeren een groter deel van de opbrengst.

Koffie eerlijk Moyee Coffee

Peeze

Steeds meer koffieboeren krijgen te maken met de effecten van klimaatverandering (wist je dat door klimaatverandering onze koffie in gevaar komt?). Daarom heeft Peeze in samenwerking met Stichting Max Havelaar klimaatneutrale Fairtrade koffie ontwikkeld. De koffie is biologisch, Fairtrade en klimaatneutraal gecertificeerd. Dat houdt in dat de CO2-uitstoot die ontstaat in de koffieketen wordt geminimaliseerd en gecompenseerd. Hoe dat precies werkt? Dat kan je zien in dit filmpje. Verder is het leuk om te weten dat Rank A Brand Peeze een A-Label op het gebied van duurzaamheid heeft gegeven.

Fair Trade Original

Fair Trade Original was de eerste fairtrade organisatie ter wereld die je in de Nederlandse supermarkt kon vinden. Hun missie is om eerlijk eten en drinken bereikbaar te maken voor iedereen. Daarom werken ze samen met boeren en producenten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika om de meest lekkere, eerlijke en duurzame koffie te produceren. Door deze koffie te kopen draag je direct bij aan de arbeids- en leefomstandigheden van boeren en hun gezinnen, maar ook bij aan mooie projecten. Zo gebruiken de boeren hun opbrengst bijvoorbeeld om scholen te bouwen voor hun kinderen.

Hesselink Koffie (voor bedrijven)

Heb jij een bedrijf en ben je nog op zoek naar een eerlijke koffieleverancier? Wellicht kan familiebedrijf Hesselink Koffie je verder helpen. Dit bedrijf staat op nummer 1 bij Rank A Brand. Zij geloven namelijk dat iedereen gelukkiger moet worden van koffie en daarom doen ze hun best om het hele proces zo eerlijk en duurzaam mogelijk te maken. Zo zijn ze aangesloten bij de Rainforest Alliance, Max Havelaar Fair Trade en SKAL-biologisch. Bovendien wekken zij zelf energie op met maar liefst 390 zonnepanelen op het dak. Hulde!

Magie van koffiedik

Als je veel koffie drinkt heb je waarschijnlijk ook een heleboel koffiedik over. Er zijn een aantal duurzame ondernemers die wel raad weten met koffiedik. Zo kan je er met de kit van RotterZwam bijvoorbeeld oesterzwammen mee kweken op je eigen aanrecht!

Koffiedik RotterZwam